Φορέστε σωσίβιο και κράνος, πάρτε τα κουπιά και φυσικά την… παρέα σας και φύγαμε για rafting στα εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας, σε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και άγριας βλάστησης, με καταρράκτες, φαράγγια και καθαρά νερά.
Τo rafting ξεκίνησε συστηματικά στην Ελλάδα περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Λέγεται ότι οι πρώτοι rafters στην Ελλάδα ήταν… εργαζόμενοι της ΔΕΗ που προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν βλάβες σε δυσπρόσιτα σημεία, χρησιμοποιώντας φουσκωτές βάρκες στα ποτάμια!
Τα τελευταία χρόνια πάντως, το rafting ως hobby –δηλαδή η κατάβαση ποταμών με φουσκωτή βάρκα- έχει αποκτήσει όλο και περισσότερους οπαδούς, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Πρόκειται για ένα άθλημα που συνδυάζει τη δράση και την επαφή με τη φύση και απαιτεί συνεργασία, καλή διάθεση και κοινωνικότητα.
Στο rafting, το ρεύμα του ποταμού είναι αυτό που καθορίζει την πορεία, ενώ τα κουπιά χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των εμποδίων και για κάθε περίπτωση ανάγκης. Οι βάρκες χωράνε συνήθως 6-10 άτομα και τον οδηγό, ανάλογα φυσικά με το μέγεθός τους.
Η ιδανική εποχή για rafting είναι όταν επικρατούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, κατά τη φθινοπωρινή, τη χειμερινή και την ανοιξιάτικη περίοδο, δηλαδή όταν έχει καλοκαιρία, αλλά έχει βρέξει και τα ποτάμια έχουν αρκετό νερό.
Rafting μπορούν να κάνουν όλοι, από 10 χρονών και πάνω, ανάλογα με την εμπειρία τους, τη φυσική τους κατάσταση και το βαθμό δυσκολίας της διαδρομής. Οι βαθμοί δυσκολίας κυμαίνονται ανάλογα με τον όγκο του νερού και τη μορφολογία του ποταμού, από 1 μέχρι 6 και με ενδιάμεσες διαβαθμίσεις του «+». Οι βαθμοί 1 και 6 δεν είναι άξιοι αναφοράς καθώς ανταποκρίνονται σε… απλή βαρκάδα και επαγγελματίες του αθλήματος αντίστοιχα. Οι ενδιάμεσοι βαθμοί περιλαμβάνουν από μέτρια περάσματα ποταμών, μικρές δίνες, χαμηλή ταχύτητα, εύκολα εμπόδια και σημεία για στάση, μέχρι κύματα και αυξημένη ταχύτητα, στενότερα περάσματα, κρυμμένα εμπόδια και καταρράκτες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά γραφεία οργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων που προσφέρουν προγράμματα rafting και διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει τους αρχάριους και να προσφέρει μια ασφαλή διαδρομή. Οι τιμές τους ξεκινούν από 30 ευρώ περίπου κατά άτομο και μπορεί να φτάσουν μέχρι 120 ευρώ, ανάλογα με τις ημέρες, το βαθμό δυσκολίας και άλλες παροχές, (μετακινήσεις, διανυκτέρευση, φαγητό κ.ά.)
Οι συμμετέχοντες φοράνε μαγιό, αθλητικά ρούχα ή στολή, ανάλογα με τον καιρό. Απαραίτητα είναι επίσης, το κράνος και το σωσίβιο, που παρέχονται από τους διοργανωτές. Δείτε τα ελληνικά ποτάμια που προσφέρονται για rafting:
Βοϊδομάτης και Αώος στη Κόνιτσα
Ο Βοϊδομάτης (ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης) είναι ιδανικό ποτάμι για αρχάριους καθώς ο βαθμός δυσκολίας του δεν ξεπερνάει το 2 και προσφέρεται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο. Ξεκινάει από την Αρίστη, διασχίζει ένα καταπληκτικό φαράγγι και τελειώνει την κατάβαση με ένα πέσιμο από τεχνητό καταρράκτη στη Γέφυρα Κλειδωνιάς, σε μια διαδρομή 1.5 ώρας.
Αντίθετα ο ποταμός Αώος προσφέρεται για rafting όλο το χρόνο. Το επάνω τμήμα του φτάνει και τον 4ο βαθμό δυσκολίας ενώ το κάτω τμήμα του, μετά την ένωσή του με τον Βοϊδομάτη, ακολουθεί μία πιο ήσυχη πορεία 2ου βαθμού.
Άραχθος και Καλλαρύτικος στην Ήπειρο
Ο Άραχθος με το εντυπωσιακής ομορφιάς φαράγγι του και τον καταπληκτικό καταρράκτη, έχει περάσματα δυσκολίας από 2+ μέχρι 3 στη μικρή διαδρομή (γέφυρα Πολίτσας- γέφυρα Πλάκας) και μέχρι 4 στη μεγάλη (Τσίμποβο- Πλάκα). Η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου είναι επιβλητική με κατακόρυφες ορθοπλαγιές 700μ., ενώ στην έξοδο του φαραγγιού δεσπόζει το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδος, το γεφύρι της Πλάκας. Η διαδρομή Άραχθος- Καλλαρύτικος Β΄ είναι για έμπειρους, με βαθμούς δυσκολίας 4 και 4+.
Αγγίτης στις Σέρρες
Ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά λίγο κάτω από το σπήλαιο του Μαρά στο νομό Δράμας αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα όρια του νομού Σερρών, 50 χιλιομέτρα περίπου ανατολικά από την πόλη. Μία απόσταση 15 χλμ. χωρίζεται σε δύο διαδρομές βαθμών δυσκολίας 2 και 3+: α)1.30 ώρα για προχωρημένους με πολλές εναλλαγές και β)ήπιας μορφής, χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ιδανική για αρχαρίους και παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών. Τα καταλληλότερα σημεία για πρόσβαση είναι η περιοχή των «Γαλάζιων Νερών» και ο σταθμός της Αγγίστας.
Πηνειός στον Όλυμπο
Ο Πηνειός –πολύ κοντά στη Λάρισα- προσφέρει επίσης δύο διαφορετικές επιλογές για rafting στην περιοχή: α) τα στενά «Βερνέζι» με πολλά νερά και συνεχή περάσματα 3 και 4 βαθμού για πολλή δράση και β) την κοιλάδα των Τεμπών με ήρεμα νερά και πλεύση ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, ιδανική για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά.
Αχελώος, Ταυρωπός και Τρικεριώτης στην Ευρυτανία
Ο Αχελώος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι στην Ελλάδα και η κατάβαση του επιβλητικού του φαραγγιού, είναι ιδανική γι’ αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν το rafting για πρώτη φορά. Ο Ταυρωπός ποταμός (αλλιώς Μέγδοβας), συγκαταλέγεται στους ήσυχους και πιο κατάλληλους ποταμούς για rafting, με βαθμό δυσκολίας 2, ενώ ο Τρικεριώτης που ξεκινάει από το χωριό Διπόταμα, με τις συνεχείς και απότομες στροφές του, έχει δυσκολία 3ου βαθμού και προσφέρεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο.
Ασπροπόταμος στα Μετέωρα
Ο Ασπροπόταμος είναι το άνω μέρος του Αχελώου και βρίσκεται στην κεντρική Πίνδο. Στη περιοχή Τρία Ποτάμια, υπάρχει κέντρο που αναλαμβάνει την κατάβαση με rafting. Είναι 2ου και 3ου βαθμού δυσκολίας, με συνεχείς αλλαγές στην πορεία του ποταμού και εκπληκτική φύση σε όλη την διαδρομή.
Εύηνος στη Ναύπακτο
Ο Εύηνος είναι ένα πολύ όμορφο ποτάμι που εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Είναι ήρεμος ποταμός, με έντονη βλάστηση και προσφέρεται και για άπειρους, αφού έχει βαθμό δυσκολίας 2. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 10χλμ. και η κατάβαση διαρκεί περί τις 2 ώρες, μέχρι την τοποθεσία Χάνι Μπανιά.
Λάδωνας και Ερύμανθος στην Αχαΐα
Ο Λάδωνας είναι ένα ήσυχο ποτάμι που έχει αρκετό νερό από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο και προσφέρει μια καταπράσινη πεδινή διαδρομή για rafting, στα σύνορα Αρκαδίας και Αχαΐας, εύκολη και ιδανική για αρχάριους. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1.30 ώρα ανάλογα την στάθμη του νερού.
Το rafting στον Ερύμανθο, απαιτεί προηγούμενη εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση και προσφέρει στιγμές έντασης και ευχαρίστησης στους έμπειρους rafters.
Λούσιος και ο Αλφειός στην Αρκαδία
Ο Λούσιος και ο Αλφειός προσφέρουν πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για rafting: η μικρή διαδρομή ξεκινάει από το Λούσιο, κατεβαίνει μέχρι την ένωσή του με τον Αλφειό, συνεχίζει αρκετά ακόμη και καταλήγει στο τοξωτό γεφύρι του Κούκου με βαθμό δυσκολίας 3. Η μεγάλη συνεχίζει περίπου άλλα τόσα χιλιόμετρα, με περάσματα που δυσκολεύουν μέχρι τον βαθμό 3+ και τελειώνει κοντά στο χωριό Μάτεσι. Καταπληκτικό φαράγγι, όμορφη φύση και κρυμμένοι καταρράκτες θα σας ενυπωσιάσουν.
Βενέτικος, Αλιάκμονας, Μηλεοπόταμος στα Γρεβενά
Το κατέβασμα του Βενέτικου ποταμού (παραπόταμος του Αλιάκμονα) είναι εύκολο (2ος βαθμός, χωριό Ελευθεροχώρι- Αγάπη) αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μετά την ένωσή του με τον Αλιάκμονα «αγριεύει», και το rafting γίνεται αρκετά ενδιαφέρον φτάνοντας μέχρι και τη δυσκολία του 3+ από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο. Η διαδρομή που ξεκινάει από την γέφυρα ανάμεσα στα χωριά Τρίκωμο – Μοναχίτι είναι 3ου βαθμού και γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή στα 4 πέτρινα γεφύρια.
Ο Μηλεοπόταμος (στενός παραπόταμος του Βενέτικου), προσφέρει μια απαιτητική κατάβαση με συνεχόμενα περάσματα 3ου, 4ου και 5ου βαθμού σε αλπικό τοπίο ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα της Πίνδου, που καταλήγει στο πολύ εντυπωσιακό φαράγγι του Σπηλαίου.
Αναζητήστε στο διαδίκτυο τις εταιρείες που διοργανώνουν εκδρομές rafting, ανάλογα με το μέρος όπου βρίσκεστε και συνδυάστε την εκδρομή σας με μια… ποταμίσια βαρκάδα στη φύση!
ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ /
clickatlife.gr