Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Καλάβρυτα: Παιχνίδια στα χιόνια και σε ρυθμούς καρναβαλιού

Ονειρεύεστε μεγάλες πίστες για σκι, φρέσκο χιόνι, μυθικό βουνό, άλματα σε snow park, αδρεναλίνη στα ύψη με snowmobiles και χαλάρωση σε ρομαντικό σαλέ για δύο; Προτείνουμε Καλάβρυτα. Τον πιο δημοφιλή χειμερινό προορισμό της Πελοποννήσου.

Είναι χτισμένα στους πρόποδες του Χελμού σε υψόμετρο 750μ. και δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό με τα λιθόκτιστα σπίτια, τις μικρές πλατείες, τους χαριτωμένους πεζόδρομους, τα γραφικά καφέ και τις ταβέρνες πλάι σε πλατάνια. Ενας απόλυτος προορισμός των ρομαντικών ψυχών. Σε αυτήν τη θέση υπήρχε η αρχαία πόλη Κύναιθα, ενώ στα μεσαιωνικά χρόνια οι πολλές πηγές της πόλης, της έδωσαν το όνομα Καλά-βρυτά («καλές-βρύσες»).

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ σίγουρα θα βρουν στο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού την απόλαυση που περιμένουν, αφού διαθέτει δώδεκα πίστες, επτά αναβατήρες, πάρκο για snowboard, ειδική moguls πίστα, το μοναδικό πάρκο snow tubes, ενώ συνέχεια διοργανώνονται εκεί parties και events! Μάλιστα, αν το επιλέξετε ως προορισμό αυτήν την περίοδο, θα γευτείτε και τους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού.

Για όσους αποζητούν δράση και ένταση, οι επιλογές είναι αμέτρητες: πεζοπορία στο τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 (από τα Καλάβρυτα προς Κάτω Λουσούς - Πλανητέρο - Αρμπουνα - Αγ. Νικόλαο - Τουρλάδα - Κρινόφυτα), πεζοπορία κατάβασης του Βουραϊκού, ορειβασία στον Χελμό, αναρρίχηση, διαδρομή με αυτοκίνητο 4x4 προς τη λίμνη Τσιβλού, ποδήλατο βουνού και αλεξίπτωτο πλαγιάς!


ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΩΤΟ
Μοναδικής γραφικότητας για την πόλη είναι ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος. Το γραφικό τρενάκι αρχίζει τη διαδρομή του από το Διακοφτό και τερματίζει στα Καλάβρυτα. Σε μια διαδρομή συνολικά 23χλμ. ο Οδοντωτός, γαντζωμένος στις ράγες του, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, άλλοτε μέσα από σήραγγες και άλλοτε δίπλα από το ποτάμι, μαγεύοντας τους επιβάτες του που αντικρίζουν ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

Αρκετά κοντά στα Καλάβρυτα βρίσκονται δύο πολύ σημαντικές μονές, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου. Η Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 7χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων και χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Σε απόσταση 10χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Σε έναν άγριο και απότομο βράχο ύψους 120μ. στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένας παμπάλαιος πύργος, είναι φωλιασμένο το Μέγα Σπήλαιο.

Η πρόσοψη του σπηλαίου κλείνεται από κελιά. Από τον εξώστη η θέα είναι μοναδική. Το μοναστήρι κατά την παράδοση ιδρύθηκε το 362 μ.Χ. από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στη θέση όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας στο βάθος της σπηλιάς και όπου υπάρχει η πηγή.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Σπήλαιο Λιμνών στους πρόποδες του Xελμού. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες, σταλαγμίτες και δεκατρείς λίμνες μοιράζονται σε τρεις ορόφους. Μάλιστα, ο επισκέπτης μετακινείται εντός του σπηλαίου με βάρκα!


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ OFF ROAD
Μία από τις πιο γνωστές διαδρομές που λατρεύουν οι φίλοι του off road αυτοκίνητου είναι αυτή που ξεκινά από τα Καλάβρυτα με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Η θέα πίσω από το χιονοδρομικό κόβει την ανάσα. Κάνοντας δεξιά κατευθυνόμαστε προς την λίμνη Τσιβλού. Σύνολο διαδρομής περίπου 30χλμ. Σε όλο το μήκος της η ομορφιά της Φύσης μας αποζημιώνει και επιβεβαιώνει την επιλογή μας για τις εξορμήσεις μας στη γύρω περιοχή.

Από το χωριό Περιστέρα ή Σόλος σε υψόμετρο 1.000μ. κοντά στη λίμνη Τσιβλού μπορείτε να ακολουθήσετε τον δασικό δρόμο και να συνεχίσετε με τα πόδια από μονοπάτι που καταλήγει στον καταρράκτη των υδάτων Στυγός. Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως αυτές από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις ορφικοπυθαγορικές δοξασίες για τη μετενσάρκωση. Η Στυξ ήταν υποχθόνιος ποταμός. Υπάρχουν και άλλες επιλογές διαδρομών για τις οποίες μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια έμπειρων οδηγών.


INFO
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: «Castle resort hotel», τηλ.: 26920-24556, fax: 26920-29089, «Χελμός», τηλ.: 26920-29222, fax: 26920-29225, e-mail: reception@hotelhelmos.gr, «Αχίλλειον», τηλ.: 26920-29111, fax: 26920-29114, «Μούσες», τηλ.: 26920-29500, κιν. 6979-735110, «Ανεράδα», τηλ.: 26920-24777, 2610-341063, fax: 26920-24512, e-mail: anerada@otenet.gr
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ: Οδικώς, τα Καλάβρυτα απέχουν 77χλμ. από την Πάτρα και 200χλμ. από την Αθήνα.


ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ - ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ/ΕΣΠΡΕΣΣΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...