Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ετοιμαστείτε για μια βουτιά στα μυστικά της Λευκάδας

Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα κινούνται ιλιγγιωδώς γρήγορα, οι ταξιδιώτες, σαν αυτό-πυροδοτούμενες οβίδες, προσκρούουν στην ακινησία των νησιών, ανυπόμονοι για island-hopping, έχοντας αποστηθίσει το δεκάλογο των must αξιοθέατων.


Αδημονούν να «ρουφήξουν» όλες τις ομορφιές απνευστί, να ξεφυλλίσουν τα μυστικά ασκαρδαμυκτί, ξεχνώντας από... κεκτημένη ταχύτητα να ζουν με παύσεις.

 Η Λευκάδα όμως, αντιδρώντας στον τουρισμό ταχείας καύσεως, μας συστήνει να ταξιδεύουμε με βήμα... αργό, γιατί «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ».
 

Lefkada
Lefkada (Photo credit: bohuslav.blin)
Σπεύστε βραδέως» η φιλοσοφία ταξιδιού και στάση ζωής του επονοµαζόµενου «Αργού Κινήµατος», που εδώ και έναν χρόνο βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση και ανταπόκριση στο νησί της Λευκάδας από ντόπιους και επισκέπτες. Οι ρίζες του ανιχνεύονται στη γειτονική Ιταλία και εµπνευστής του ο δηµοσιογράφος και ακτιβιστής Carlo Petrini, ο οποίος ξεκίνησε το 1989 το «Slow Food» ως µια µορφή αντίδρασης στην εγκατάσταση γνωστής αλυσίδας fast-food στην ιστορική Piazza di Spagna της Ρώµης. Σήµερα, οι ενθουσιώδεις θιασώτες του ξεπερνούν τους 100.000 σε 132 χώρες, προωθώντας την ποιότητα σε κάθε της µορφή και έκφραση: από την υγιεινή διατροφή, υποστηρίζοντας τοπικές καλλιέργειες και βιοποικιλότητα, τη φυσική εκτόνωση µέσω αθλητικής και περιβαλλοντικής δραστηριότητας και την παραµονή στον τόπο των διακοπών τουλάχιστον µία εβδοµάδα δοκιµάζοντας τοπικά εδέσµατα, µέχρι τη συµµετοχή σε πολιτιστικές γιορτές, µαθαίνοντας τοπικά ήθη και συνήθειες, ανακαλύπτοντας και ακολουθώντας τελικά, τους ρυθµούς κάθε τόπου.

Lefkada
Lefkada (Photo credit: Visit Greece)
Στη Λευκάδα, λοιπόν, αυτή είναι η νέα πρόταση ταξιδιού: µην ακολουθείτε το πλήθος, µη σκέφτεστε µε τα bullets µιας λίστας που κάποιοι άλλοι έφτιαξαν για εσάς, παρά δώστε χρόνο στο ένστικτό σας! Βρίσκεστε σε έναν τόπο ετερολογικό, όπου η παλετική πολυχρωµία νερών και φύσης υπερισχύει του λευκού της ονοµασίας του. Σε ένα νησί δίχως ακτοπλοϊκά, τρικυµίες εν πελάγη (και εν κρανίω), µε µόνο κύµα το τραγουδιστό της οµιλίας των Μπουρανέλλων (ντόπιων Λευκαδιτών). Καθώς, λοιπόν, το στεριανό νησί (προσβάσιµο οδικώς µέσω πλωτής γέφυρας) πρωτοπορεί... αργοπορώντας, εµείς σας επισηµαίνουµε σηµεία και τόπους έκφρασης του λευκαδίτικου ευ ζην σε διαµονή, διατροφή και δραστηριότητες, ενώ εσείς µπορείτε να ονειρευτείτε όνειρα λευκά µε τα µάτια ανοιχτά... Γιατί εδώ... τα πάντα γίνονται!


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...