Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Στην προγονική Θράκη

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Την άνοιξη μπορεί στη Θράκη να βρέχει πολύ, μας έχει συνηθίσει στις βροχές ακόμα και τα καλοκαίρια. Ομως, αν αποφασίσει κανείς αυτό το ταξίδι, θα ’ναι κάτι που θα θέλει να ζήσει και να ξαναζήσει πολλές φορές στη ζωή του». Αυτά γράφει ο αναγνώστης μας με την υπογραφή «Ξανθιώτης». Ετσι κι εγώ αυτήν τη δεύτερη Κυριακή του Μάρτη θα σας ταξιδέψω στην όμορφη Θράκη.

Βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Νέστου προς τα δυτικά του όρους Αίμου, προς τα βόρεια του Εύξεινου Πόντου, προς τα ανατολικά και προς τα νότια του Βοσπόρου της Προποντίδας, του Ελλήσποντου και του Θρακικού πελάγους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Με βάση τη σύγχρονη και ευρύχωρη Αλεξανδρούπολη, σημαντικότατο εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, που είναι μάλιστα και το σημαντικότερο λιμάνι της Θράκης, μπορείτε να κάνετε πάμπολλες διαδρομές. Τίποτα δεν θα σας κόψει τη θέα στο πέλαγος ξεκινώντας από την παραλιακή της Αλεξανδρούπολης, το ωραιότερο σημείο της πόλης. Ο φάρος, το πάρκο, ο ήλιος και η θάλασσα και μακριά αγναντεύοντας στον ορίζοντα μπροστά σας προβάλλει το «κορμί» της Σαμοθράκης.

Η επόμενη στάση θα είναι το κέντρο αναψυχής στο κοντινό Τυχερό. Η φύση είναι πανέμορφη και οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε εδώ θα σας δώσουν την ευκαιρία να την απολαύσετε. Πάρτε τον καφέ σας με θέα τη λίμνη Τυχερού. Μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες όπως ποδήλατο, ιππασία και πεζοπορία στο χωριό Λευκίμη.

Στο Οικοτουριστικό Κέντρο θα σας ενημερώσουν και για την προστατευόμενη περιοχή του δάσους της Δαδιάς μέχρι τον Εβρο. H προστατευόμενη περιοχή του δάσους της Δαδιάς είναι πανδαισία για κάθε φυσιολάτρη. Η διαδρομή είναι γοητευτική και μυστηριώδης μέσα σε ένα δάσος με φυλλοβόλες οξιές.

Ο δασικός μανδύας καλύπτει το λοφώδες ανάγλυφο της προστατευόμενης περιοχής σε ποσοστό πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης. Μπορείτε να περπατήσετε σε ένα κομμάτι του, καταλήγοντας στο παρατηρητήριο πουλιών για να δείτε με κιάλια τους χώρους φωλιάσματος των μαυρόγυπων. 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΞΑΝΘΗ
Μία άλλη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε δυτικά της Αλεξανδρούπολης αυτή τη φορά, προς Ξάνθη, είναι η περιοχή της Μαρώνειας. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία παρατήρησης πουλιών και μπορείτε να κάνετε κανό-καγιάκ στη λίμνη Ισμαρίδα και στο Πόρτο Λάγος, αλλά ακόμα και σπηλαιολογικές αναζητήσεις στα εύκολα σπήλαια της Μαρώνειας.

Από τη Μαρώνεια σε απόσταση 74χλμ. βρίσκεται η Ξάνθη με την ομορφότερη παλιά πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Μια βόλτα στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης επιβάλλεται, όπως και μια στάση στα γλυκατζίδικα. Σε κάθε γωνιά της πόλης ξυπνούν μνήμες της μακραίωνης ιστορίας του τόπου αυτού, με ξεχωριστό παράδειγμα την αρχαία πόλη των Αβδήρων, που σύμφωνα με τη μυθολογία έχτισε ο Ηρακλής για να τιμήσει τον φίλο του Αβδηρο και σήμερα τα ερείπιά της εκτείνονται σε ένα γαλήνιο τοπίο με χαμηλούς λόφους κοντά στη θάλασσα.

Από την Ξάνθη και αφήνοντας την Εγνατία σε μισή ώρα θα είστε στη Σταυρούπολη. Το πέρασμα των στενών του Νέστου, ειδικά το παραμυθένιο κομμάτι του δάσους από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες, θα σας μείνει αξέχαστο. Μπορείτε να πάρετε την «τουριστική» αμαξοστοιχία που δρομολογεί ο ΟΣΕ τις Κυριακές από την Ξάνθη για τη Σταυρούπολη και να απολαύσετε μια διαδρομή μοναδικής εμπειρίας.

Οι πόλεις και τα χωριά της Θράκης έχουν μιαν ιδιαίτερη ταυτότητα και μια ξεχωριστή κουλτούρα. Η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Ορεστειάδα, γνωστή και ως «Παρίσι της Θράκης», το Σουφλί, το Διδυμότειχο κ.ά. προσφέρονται για περιήγηση.

Ο ποταμόδρομος του Εβρου, αυτός ο μεγάλος γεωφυσικός άξονας της ιστορικής Θράκης, εξακολουθεί να είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Στα μνημεία του (πυκνά, βυζαντινά, παραμελημένα αλλά πολύ ενδιαφέροντα) προστέθηκε πρόσφατα η συγκλονιστική ανακάλυψη του ταφικού τύμβου της Δοξιπάρας. Η περιοχή ανήκει σήμερα στον δήμο Κυπρίνου και βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα.
 

ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Η περιήγηση στη Θράκη θα σας οδηγήσει φυσικά και στην πανέμορφη Κομοτηνή. Στο κέντρο της πόλης σώζεται μέρος του βυζαντινού φρουρίου, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα, με σημαντικότερο αξιοθέατο την παλιά αγορά. Σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη ανακαλύφθηκαν οικισμοί και οχυρά της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής.

Τα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι το σημαντικότερο της Θράκης. Κοντά στην Κομοτηνή βρίσκεται το περίφημο δάσος της Νυμφαίας, καθώς και το κάμπινγκ του ΕΟΤ του Φαναρίου, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα της Θράκης.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ: Με τρένο περίπου σε 16 ώρες, με ΚΤΕΛ περίπου σε 11 ώρες, με αεροπλάνο από το Ελευθέριος Βενιζέλος με πτήση 40 λεπτών.

ΑΞΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ: Μισοβουλιαγμένη ανάμεσα στο τριπόταμο Τόντζος - Αρδας - Εβρος βρίσκεται η Αδριανούπολη. Είναι μια όμορφη επαρχιακή πόλη χτισμένη στην εύφορη πεδιάδα, πλάι στον ποταμό Εβρο. Αποτελεί τη φυσική είσοδο στην ευρωπαϊκή Τουρκία, αφού απέχει μόλις 10χλμ. από την Ελλάδα.


ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ/espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...