Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μύκονος: Είσαι ωραία σαν αμαρτία

Την επιλέξαμε ως ταξιδιωτικό προορισμό, γιατί μας είπαν ότι εδώ μπορούμε να συνδυάσουμε πολλά: να διασκεδάσουμε χορεύοντας δίπλα στη θάλασσα ή να απομονωθούμε σε παραλίες με λιγότερους επισκέπτες», εξηγούν με ενθουσιασμό οι Βρετανοί Ελίζαμπεθ και Τζον, που αποφάσισαν να περάσουν την εβδομάδα της άδειάς τους στη Μύκονο, συνοδευόμενοι από τους έφηβους γιους τους. Παρατηρώ τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες μου στο καράβι και διαπιστώνω ότι ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετές οικογένειες!

ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Είναι δεδομένο ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το νησί κυριολεκτικά βουλιάζει από τον κόσμο. Προτιμήστε τις πρωινές ώρες για το μπάνιο σας. Ετσι, όταν έρθει η ώρα του φαγητού, θα βρείτε εύκολα τραπέζι στη Χώρα, καθώς τότε οι τουρίστες της Mυκόνου πηγαίνουν για μπάνιο. Οσο περνούν οι ώρες και ο κόσμος επιστρέφει από τις παραλίες η Χώρα φοράει την κοσμοπολίτικη μάσκα της. Για να τη γνωρίσετε καλύτερα, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από το Παλιό Λιμάνι.
Στη συνέχεια, προσπερνάτε την πλατεία με το άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους και εισέρχεστε από τα Ματογιάννια στη Χώρα. H τελευταία, αν μη τι άλλο, διαφέρει από τις άλλες κυκλαδίτικες πόλεις, καθώς έχει χτιστεί στη δυτική πλευρά του νησιού. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χτιστεί αμφιθεατρικά σε πλαγιές, η Μύκονος είναι οικοδομημένη σε επίπεδο έδαφος, με μοναδική εξαίρεση το μικρό ύψωμα του Κάστρου. Τα σπίτια που εφάπτονται όλα μεταξύ τους είναι διώροφα, ενώ η πόρτα της εισόδου βλέπει στο δρόμο. Αμέτρητα μικρά σοκάκια, χρωματιστές αυλόθυρες και τα μπαλκόνια με τα λουλούδια συνθέτουν την ομορφιά της Χώρας.
Η ΜΙΚΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Ελαβε αυτή την ονομασία επειδή είναι χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Οι Μυκονιάτισσες, όμως, της έδωσαν μία ακόμη ονομασία, Αλευκάντρα, γιατί σε παλιότερες εποχές πήγαιναν στην αμμουδιά για να ξεπλύνουν τα ρούχα.
Τα σπίτια της Βενετίας, που άρχισαν να χτίζονται τον 18ο αιώνα, αποτελούν τα καραβοκυραίικα, ήταν δηλαδή οι κατοικίες των καπεταναίων και των πλούσιων εμπόρων. Ο συνδυασμός του μυκονιάτικου μπουντιού (μπαλκονιού) με το νεοκλασικό κάγκελο προκαλεί εντύπωση. Η Μικρή Βενετία αποτελεί το ωραιότερο σημείο του νησιού το ηλιοβασίλεμα και είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του κόσμου!
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ
Το διασημότερο στέκι της Μικρής Βενετίας είναι το Caprice με τα υπέροχα κοκτέιλ. Κλασική αξία του νησιού είναι και το μπαρ Αστρα που σχεδιάστηκε από τον ντόπιο κοσμηματοπώλη Mηνά το 1986. Αν θέλεις μια γεύση για το πώς διασκέδαζαν οι διάσημοι την εποχή που η Μύκονος ήταν επίκεντρο του διεθνούς τζετ σετ, πρέπει να περάσεις οπωσδήποτε μια βόλτα από τα Αστρα. Το Giuzel -στο χώρο όπου υπήρχαν οι ιστορικές 9 Μούσες-, το Remezzo και το Scandinavian είναι επίσης μικροί ναοί της διασκέδασης. Οσοι προτιμούν την ηλεκτρονική μουσική θα λατρέψουν το Cavo Paradiso, όπου η διασκέδαση κρατάει μέχρι το μεσημέρι της επομένης.
Μετά το ποτό, το χορό και το ξενύχτι, κάντε και μια επίσκεψη στον παραδοσιακό φούρνο του Γιώρα, στη Χώρα, που είναι από τους παλαιότερους στις Κυκλάδες. Το ψωμί φτιάχνεται στον ξυλόφουρνο. Αν μάλιστα τον επισκεφτείτε πρωί και δεν είστε off από το ποτό, αξίζει να παρακολουθήσετε την ιεροτελεστία του ψησίματος από τον Γιώρα ή τον πατέρα του.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΟΣΜΙΚΕΣ
Ψαρού. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μυκόνου. Οχι μόνο για τα γαλάζια νερά και τη «σιμιγδαλένια» άμμο της, αλλά και για τις παρουσίες της κοσμικής Αθήνας και του διεθνούς τζετ σετ. Οι ξαπλώστρες τον Αύγουστο έχουν λίστα αναμονής!
Ελιά. Πανέμορφη παραλία με χρυσή άμμο και καταγάλανα νερά. Eδώ, μπορείτε να επιδοθείτε και σε δραστηριότητες, όπως θαλάσσιο σκι.
Καλό Λιβάδι. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Μυκόνου και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Πλήρως οργανωμένη, τα μαγαζιά διαθέτουν σέρβις και στην παραλία.
Paradise (Καλαμοπόδι). Ξακουστή για τα απογευματινά πάρτι! Θα πιείτε σφηνάκια (αλλά δεν θα βουτήξετε μετά στη θάλασσα) και θα χορέψετε μέχρι τελικής πτώσεως. Τα αγγλικά απαραίτητα, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα beach bars δεν μιλούν ελληνικά.
Super Paradise (Πλυντρί). Και σε αυτή την παραλία τα πάρτι έχουν διάρκεια. Απογευματινό κλάμπινγκ δίπλα στη θάλασσα.
Παράγκα. Kαι εδώ, μέχρι να βραδιάσει, ο νεαρόκοσμος χορεύει πάνω στη χρυσή άμμο. Aυτά στο βόρειο τμήμα της παραλίας, γιατί στο νότιο επικρατεί ησυχία.
Πλατύς Γιαλός. Βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και ενδείκνυται περισσότερο για οικογένειες αλλά και για τους λάτρεις των θαλάσσιων αθλημάτων. Εδώ, θα βρείτε και τα καραβάκια για το Σούπερ Παραντάις και την Ελιά.
ΗΡΕΜΕΣ ΑΚΤΕΣ
Αγιος Σώστης Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού και είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Το καφέ χρώμα της λάβας δένει αρμονικά με το χρυσό της άμμου, δημιουργώντας μια εικόνα ασυνήθιστη για το τοπίο του νησιού. Eδώ, μπορείτε να φάτε στην ιστορική ταβέρνα «Kiki», που λειτουργεί μόνο τα μεσημέρια.
Κάππαρη. Απέχει 5 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Από κάποιο σημείο και μετά πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο και να ακολουθήσεις το κατηφορικό μονοπάτι. Η θέα προς το ιερό νησί της Δήλου και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα σε αποζημιώνουν για την κατάβαση. Ο μαζικός τουρισμός δεν την έχει αγγίξει ακόμα...
Φωκός. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού με καθαρά, γαλάζια νερά και λευκή άμμο. Μετά το μπάνιο καθίστε στην παρακείμενη ταβέρνα για ψάρια στη σχάρα και μαγειρευτά.
Μερσίνη. Βρίσκεται δίπλα στο Φωκό και προστατεύεται από τους ανέμους από τα γύρω βράχια.
Χουλάκια. Από τις λίγες παραλίες του νησιού που έχουν χοντρές πέτρες. Δεν διαθέτει τίποτε απολύτως, εκτός από μια πινακίδα που ενημερώνει τους περαστικούς ότι πρόκειται για φυσικό μνημείο ιδιαίτερου κάλλους και απαγορεύεται η αφαίρεση λίθων!
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Από Πειραιά και Ραφήνα τα δρομολόγια είναι πολλά πάνω από 8 καθημερινά. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται είναι η Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr ), η Blue Star Ferries (T/210-89.19.800, www.bluestarferries.com), η Aegean Speed Lines(T/210-96.90.950, www.aegeanspeedlines.gr) και η Sea Jet (T/210 4121001, www.seajets.gr. Επίσης, αεροπορικώς με τις Olympic Air (T/801 801 0101) και την Aegean (T/801 112 0000).
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Belvedere
τηλ.: 22890-25.122, www.belvederehotel.com
Αποτελεί ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Χώρας. Εδώ στεγάζεται και το διάσημο εστιατόριο Matsuhisa, όπου μπορεί κανείς να γευτεί γιαπωνέζικη κουζίνα (απαραιτήτως με κράτηση). € € € €
Petasos Town 
τηλ.: 22890-22.608, www.petasos.gr
Βρίσκεται στη Χώρα, αλλά προσφέρονται δωρεάν μετακινήσεις στο ξενοδοχείο της ίδιας αλυσίδας που βρίσκεται στον Πλατύ Γιαλό για δραστηριότητες όπως σάουνα, τζακούζι, ιππασία, μασάζ και scuba diving. € € € 
Theoxenia 
τηλ.: 22890-22.230, www.mykonostheoxenia.com
Θα το βρείτε πίσω από τους Κάτω Μύλους και απέναντι από τη Μικρή Βενετία. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα κτίρια του νησιού. € € € 
Καρμπονάκι 
τηλ.: 22890-27.124, 22890-24.124 και 22890-22.461, www.carbonaki.gr
Βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά της Χώρας αλλά και ένα βήμα από τον κεντρικότερο δρόμο, το Ματογιάννι. € € €
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΛΕΟΦΟΡΕΙΩΝ
Ilio Maris
(τηλ.: 22890-23.755, www.iliomaris.com
Πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια με θέα στο Αιγαίο, στην πόλη και στους ανεμόμυλους. Αψογη φιλοξενία, ευχάριστο περιβάλλον και πολλές πληροφορίες για το νησί από τους γιους και την κόρη της οικογένειας Ηλιόπουλου! Πισίνα, ασύρματο Ιντερνετ και ιδιωτικό πάρκινγκ.€ € € 
Golden Star 
τηλ.: 22890-23.883, www.goldenstarhotel.gr
Δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με δική τους βεράντα, πισίνα με υδρομασάζ, πάρκινγκ και πρόσβαση στο Ιντερνετ. Αψογη εξυπηρέτηση. € € €
ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥ ΓΙΑΛΟ
Petasos Beach 
τηλ.: 22890-23.437, www.petasos.gr
Πρόκειται για πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο, του οποίου η θέα στη φύση και τη θάλασσα πραγματικά θα σας μαγέψουν. € € € €
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ
Saint John Resort 
τηλ.: 22890-28.752, www.saintjohn.gr
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του, δίπλα σε παραλία με καταγάλανα νερά και χρυσή αμμουδιά. Το ηλιοβασίλεμα και η θέα της Δήλου είναι από τα ατού του ξενοδοχείου. € € € €
 - έως 60 €
€ € - έως 110 €
€ € € - έως 200 €
€ € € € - από 200 € και άνω
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ
Νοικιάστε οπωσδήποτε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, αν δεν θέλετε να περιμένετε ταξί με τις ώρες. Το να μη βρίσκετε ταξί μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές. Δυστυχώς, τα 33 ταξί του νησιού δεν είναι αρκετά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ
• Sea Satin
Για θαλασσινά. Το βραδινό σας γεύμα μπορεί να εξελιχθεί σε πάρτι και χορό πάνω στα τραπέζια!
• Μπακόγιας 
Στην παραλία της Χώρας για ψάρια, μεζέδες και μυκονιάτιο λουκάνικο σε προσιτές τιμές.
• Αντωνίνης
Για όσους έχουν όρεξη για μαγειρευτά.
• Uno con Carne
Ομορφο περιβάλλον και ευγενικό προσωπικό. Στεγάζεται σε πρώην θερινό σινεμά και γι' αυτό δεν υπάρχει οροφή! Πρόκειται για αργεντίνικο μαγαζί και ενδείκνυται για τους λάτρεις της μπριζόλας.
ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΡΑ
• Ο Βαγγέλης
Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και είναι ξακουστός για το γουρουνόπολο στη σούβλα.
• Ο,τι απόμεινε
Από το 1983 που άνοιξε μέχρι σήμερα συνεχίζει την παράδοση του γουρουνόπουλου σούβλας. Το μενού περιλαμβάνει νόστιμα κοντοσούβλια και όλα τα ψητά σχάρας.
Στον Αγιο Σώστη
• Kiki
Βρίσκεται πάνω από την παραλία και δεν διαθέτει πινακίδα, τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα! Το γεύμα σας θα είναι ψάρι ή κρέας και θα μαγειρευτεί στα κάρβουνα. Ανοιχτό μέχρι τη δύση του ήλιου.
• El Greco
Σταθερή αξία εδώ και 34 χρόνια. Στα ατού του εστιατορίου περιλαμβάνονται η πεσκανδρίτσα φρικασέ με σέσκουλα, ριζότο σουπιάς, κουνέλι με μοσχάτο. Πλούσια κάβα με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ
Το Λαογραφικό Μουσείο
Βρίσκεται στα ερείπια του Κάστρου και διαθέτει συλλογές αντικειμένων της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
Το Αγροτομουσείο Μπόνη
Στην περιοχή Ανω Μύλοι υπάρχει ένας μύλος-μουσείο! Αξίζει τον κόπο να περάσετε μια βόλτα και να δείτε πώς γίνονταν οι αγροτικές εργασίες με επίκεντρο το μύλο που βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας.
Τη Δήλο
Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια για το ιερό νησάκι που αποτέλεσε πατρίδα του Απόλλωνα και της Αρτεμης. Θα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου, το οποίο διαθέτει εννέα αίθουσες και μία από τις καλύτερες συλλογές του κόσμου, το αρχαίο θέατρο, τον ιερό ναό των Δηλίων, το ναό της Ισιδας και την ιερή λίμνη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...