Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Κως: Εύφορη και τουριστική

To νησί είναι χωρίς αμφιβολία γοητευτικό. Υπάρχει ομορφιά και γραφικότητα. Εκεί που κάποιος μπορεί να έχει ενστάσεις είναι στην άναρχη τουριστική αξιοποίηση, που βέβαια ισχύει ανά την επικράτεια
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Στη γοητεία της Κω υποκύπτετε με το που φτάνετε στο λιμάνι της, γιατί σας δίνει την εντύπωση εξωτικού προορισμού. Πολλοί οι φοίνικες, το κάστρο πάνω από το λιμάνι και υπέροχα κτίρια μεταξύ νεοκλασικού και αποικιακού στυλ. Nα λάβετε υπόψη σας πως το νησί ξαναχτίστηκε έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 1933. Κι από κοντά σε όλα αυτά, οι «απαραίτητες» πινακίδες με το νέον και η «αισθητική» κάποιων μαγαζιών, που μπορεί να σας ενοχλήσουν
Eίναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου, με έκταση 290 τ. χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους κατανεμημένους σε τρεις δήμους, τον Δήμο Kω, τον Δήμο Hρακλειδών και τον Δήμο Δικαίου.
Στην Κω θα πάρετε μια γεύση από τα περασμένα μεγαλεία του νησιού, όπως θα δείτε από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους. Μπορείτε ακόμα να κάνετε όμορφες βόλτες στα γραφικά χωριουδάκια, να κολυμπήσετε σε εξαιρετικές παραλίες, να ζήσετε έντονη νυχτερινή ζωή και βέβαια να ευχαριστηθείτε ποδηλατάδα, μιας και το ποδήλατο χρησιμοποιείται πολύ στο νησί τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους ξένους.
Ολίγη Ιστορία...
Η Κως, κατοικημένη από τα αρχαία χρόνια από τη φυλή των Πελασγών, έχει ήδη από τη 2η π.Χ. χιλιετία παράδοση στη γεωργία και τις τέχνες. Ευλογημένο από τον Θεό αυτό το νησί με το εύκρατο κλίμα του, υπήρξε πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, πλήθους ποιητών και φιλοσόφων, αλλά και σημείο εκκίνησης πολλών εμπορικών δραστηριοτήτων. Το νησί, ανάλογα με τις δυναστείες που κάθε φορά βασίλευαν εκεί, άλλαζε και όνομα. Ετσι από το 2900 π.Χ. και μετά, οπότε οι αρχαιολογικές μελέτες μαρτυρούν πως κατοικούνταν, η Κως ονομάστηκε διαδοχικά Καρίς, Μερόπις και τελικά Κως.
Να δείτε...
• Οπωσδήποτε το «Ασκληπιείο». Βρίσκεται περίπου 4 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, χτισμένο πάνω σε έναν λόφο με κουκουναριές. Στο ναό αυτό, τα αρχαία χρόνια λατρεύονταν η υγεία και η τέχνη. Ανάγεται γύρω στον 4ο αι. π.Χ. και αποτελείται από τρία διαδοχικά δώματα που ενώνονται μεταξύ τους με περίτεχνες εξωτερικές σκάλες. Στο πρώτο δώμα θα δείτε τα προπύλαια, τους βωμούς και τις αψίδες, ρωμαϊκής τεχνοτροπίας, όπου οι πιστοί τοποθετούσαν τις ιερές προσφορές τους. Στην ανατολική πλευρά του δώματος αυτού βρίσκονται και τα αρχαία ρωμαϊκά δημόσια λουτρά. Πίσω από τα λουτρά, σε ένα νεότερο κτίσμα, στεγάζεται το μουσείο του Ασκληπιείου.
Ανεβαίνοντας στο δεύτερο δώμα, θα δείτε το ιερό του Kυπαρίσσιου Απόλλωνα. Στη δυτική πλευρά, θα δείτε τον πρώτο ναό του Ασκληπιείου, στον οποίο και βρέθηκε ο θησαυρός του Ασκληπιού, που μεταξύ άλλων περιείχε και τους μυθικούς θησαυρούς της βασίλισσας Κλεοπάτρας.
Στο τρίτο και τελευταίο δώμα, θα δείτε τους χώρους που άλλοτε φιλοξενούσαν τους ασθενείς που ανάρρωναν, ενώ στο κέντρο του δώματος σώζεται ένας ακόμα ναός του Ασκληπιού, χτισμένος σε δωρικό ρυθμό.

Την Πύλη της Αγοράς που βρίσκεται μέσα στην περιτοιχισμένη πόλη της Κω. Εκεί βρίσκονται πέντε ορθόδοξες εκκλησίες και το κάστρο της πόλης, που η κατασκευή του ανάγεται γύρω στο 1390. Το εντυπωσιακό στο κάστρο αυτό είναι πως για την αποπεράτωσή του χρησιμοποιήθηκαν πάσης φύσεως αρχαιολογικές πέτρες και μάρμαρα.
Τον Πλάτανο του Ιπποκράτη. Αν περπατήσετε τη γέφυρα που ενώνει το κάστρο με την πλατεία Λοτζιά θα συναντήσετε τον Πλάτανο του Ιπποκράτη, το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης, που μετράει 2.500 χρόνια ζωής. Σύμφωνα με την παράδοση, στη σκιά αυτού του δέντρου ο πατέρας της Ιατρικής δίδασκε τους μαθητές του. Στα νότια του πλάτανου θα βρείτε σειρά από ερείπια αρχαίων κτισμάτων και οικοδομημάτων που ανάγονται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο. Την προσοχή σας θα τραβήξει το Νυμφαίο, όπου άλλοτε στεγάζονταν δημόσιες τουαλέτες. Το εντυπωσιακό σε αυτό το κτίσμα είναι οι κολώνες, όλες από άσπρο μάρμαρο. Κοντά στο Νυμφαίο, θα δείτε και τα ερείπια του αρχαίου γυμναστηρίου της Κω, του Ξυστού. Από τους 81 δωρικούς κίονες που συνολικά περιστοιχίζουν το κτίσμα, σήμερα είναι επισκευασμένοι 17.
Την Casa Romana στην αρχαία αγορά, η οποία είναι ένα οικοδόμημα πομπηιανού τύπου χτισμένο στα θεμέλια ενός οικοδομήματος της ελληνιστικής περιόδου. Το κτίριο αυτό διαθέτει μη επιστεγασμένες αυλές που στόχο είχαν το φωτισμό και τον αερισμό των γύρω δωματίων.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας, το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού που στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό κτίριο.Tα κυριότερα εκθέματά του είναι αγάλματα που ανασύρθηκαν στην επιφάνεια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1933.
Επίσης, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού της πόλης θα κάνετε μια βόλτα στο Κάστρο των Ιπποτών, μνημείο που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα επί Ενετοκρατίας αλλά διατηρείται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.
Πιο πριν από το κάστρο βρίσκεται η νεότευκτη μαρίνα, που εκτός του ότι έλυσε ένα χρόνιο πρόβλημα του νησιού, σας προσφέρει τη δυνατότητα να πιείτε τον καφέ σας σε κοτεράδικο περιβάλλον.
Βόλτες στο νησί
Τα περισσότερα χωριουδάκια της Κω αξίζει να τα επισκεφθείτε. Ομως, δεν θα πρέπει να φύγετε από το νησί χωρίς να περάσετε από την τοποθεσία Θέρμες, τα ιαματικά λουτρά του νησιού δηλαδή, που βρίσκονται στο δρόμο προς τον κάβο Φωκά, καθώς και τα χωριά Πλατάνι, τη Zιά, το Πυλί και το Παλαιό Πυλί, την Αντιμάχεια και τέλος την Κέφαλο.
Το Πλατάνι (Kερμετές) είναι ένας μικρός οικισμός γνωστός για τα λευκά σπιτάκια του και τον πλάτανο της πλατείας του. Eίναι η παλιά τουρκική συνοικία του νησιού.
Αν ο δρόμος σας σας βγάλει σε αυτόν τον οικισμό οπωσδήποτε δεν θα μείνετε πεινασμένοι, μιας και στην πλατεία του χωριού βρίσκονται πολλές ταβέρνες με «οθωμανικές» σπεσιαλιτέ.
Κοντά στο Πλατάνι θα δείτε και το Διεθνές Ιδρυμα του Ιπποκράτη, χώρο στον οποίο τελούνται συνέδρια και διαλέξεις με προσκεκλημένους γιατρούς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σκοπός των υπευθύνων του ιδρύματος είναι να επεκταθεί το ελληνικό και να εγκατασταθούν γύρω από αυτό κέντρα άλλων εθνικοτήτων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός οικισμού με τίτλο «Πόλη του Ιπποκράτη», όπου κάθε χρόνο θα συγκεντρώνονται γιατροί από όλο τον κόσμο.
Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε το παραδοσιακό χωριουδάκι Ασφενδιού και τη Zια. Η Zια είναι χτισμένη ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Δίκαιου (875 μ.). Μπορείτε να αγναντέψετε από εκεί την ακτή της γείτονος, ολόκληρη σχεδόν την Κω, αλλά και τα γύρω νησιά. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο οικισμό, με καθαρές κρυστάλλινες πηγές και γραφικά λευκά σπιτάκια που το απόγευμα, που φεύγουν τα πλήθη, είναι ακόμα ομορφότερος.
Στο κέντρο του νησιού θα επισκεφθείτε το Πυλί. Ο κάμπος του, που είναι ο πιο εύφορος του νησιού, ποτίζεται από τη λίμνη της Λινοπότης. Στο Παλαιό Πυλί θα βρείτε πλήθος αξιοθέατα απομεινάρια της βυζαντινής περιόδου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εκκλησία της Υπαπαντής, που κατασκευάστηκε τον 11ο περίπου αιώνα. Θα δείτε επίσης το θολωτό τάφο με τις 12 εσωτερικές κρύπτες του μυθικού βασιλιά Χαρμύλου. Κοντά στο Πυλί θα βρείτε την Αντιμάχεια. Σήμα κατατεθέν του χωριού αυτού αποτελούν οι ανεμόμυλοι που κοσμούν τις πλαγιές του. Εκεί θα δείτε και το περίφημο κάστρο της πόλης χτισμένο από τους Βενετούς, με σκοπό την αποφυγή των τουρκικών επιθέσεων, στο εσωτερικό του οποίου σώζονται ερείπια σπιτιών και εκκλησιών.
Στο Tιγκάκι αξίζει να επισκεφθείτε τον υδροβιότοπο της εγκαταλελειμμένης πλέον αλυκής, με την πλούσια ορνιθοπανίδα (φλαμίνγκο, τσικνιάδες, θαλασσοκόρακες κ.λπ.). Τέλος, θα επισκεφθείτε την Κέφαλο, στο δυτικό άκρο του νησιού. Είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο από πορώδη πετρώματα. Στην κορυφή του λόφου θα δείτε τον ξακουστό «Ανεμόμυλο του Παπαβασίλη» και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου στην είσοδο του χωριού.
Παραλίες
Οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι το Τιγκάκι, η Καρδάμαινα, το Μαρμάρι, το Μαστιχάρι και της Κέφαλου.
Το Τιγκάκι διαθέτει μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Ηταν ένα μικρό ψαροχώρι, που όμως ο τουρισμός το μεγάλωσε πολύ. Θα απολαύσετε τη θάλασσα και τον ήλιο σε μια οργανωμένη πλαζ, ενώ στις πάμπολλες ταβέρνες της περιοχής μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι.

Το Μαρμάρι είναι μια επίσης μεγάλη παραλία, κοντά στο Τιγκάκι. Στην ουσία είναι η προέκταση της παραλίας του Tιγκακίου. Kαι αυτή έχει αξιοποιηθεί τουριστικά με πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Για μπάνιο θα πάτε επίσης και στο Μαστιχάρι, παραλία που απέχει 30 χλμ. απο την πόλη. Και αυτή η παραλία είναι αμμώδης, με τη διαφορά πως τα νερά της παραμένουν κρύα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για όσους από εσάς είστε αθεράπευτα αρχαιολάτρεις, μπορείτε να θαυμάσετε τα εξαίρετα μωσαϊκά στα ερείπια της χριστιανικής βασιλικής, που βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία.
Αν αγαπάτε τα διάφορα θαλάσσια σπορ, θα πάτε για μπάνιο στην παραλία Tαμ - Tαμ, που βρίσκεται κοντά στο Mαστιχάρι. Θεωρείται ιδανική για wind surfers.
Η Καρδάμαινα, 26 χλμ. μακριά από την Κω, είναι μια παραλία ιδανική για όσους από εσάς λατρεύετε την πολυκοσμία. Πρόκειται για μια τεράστια παραλία με λευκή, ψιλή άμμο, ήρεμα, κρυστάλλινα, ρηχά νερά και ασκέρια χιονόλευκων Βορειοευρωπαίων που ροδοκοκκινίζουν στον ήλιο. Μετά μπορείτε να κάνετε βόλτα στην κεντρική πλατεία του χωριού, να φάτε traditional moussaka στις διάφορες ταβέρνες του και να μεθύσετε μέχρι τελικής πτώσεως στα διάφορα μπαρ. Τέλος, υπάρχει και η Κέφαλος με την πιο γνωστή της παραλία το Paradise Beach. Εδώ θα βρείτε ψιλή, ξανθή άμμο σε συνδυασμό με καλή θάλασσα. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε την παραλία αυτήν μόνο σε περίπτωση που είστε οπαδός της πολυκοσμίας, μιας και στο Paradise Beach οι φωνές και τα παιχνίδια δεν σταματούν, ενώ η παραλία κατακλύζεται απο εστιατόρια και καφετέριες που είναι πάντα γεμάτες.
Αν προτιμάτε να κολυμπάτε υπο τους ήχους της σιωπής, τότε να επιλέξετε την παραλία του Αγ. Στεφάνου, όπου και θα βρείτε πεντακάθαρα νερά, θάλασσα με πετρώδη βυθό και ψιλή άμμο στην παραλία.
Δεύτερη επιλογή για σας που δεν συγκινείστε από τα παιχνίδια και τις φωνές στην παραλία είναι ο Λημνιώνας, στον οποίο και θα φτάσετε εάν στρίψετε δεξιά λίγο πριν από την Κέφαλο. Εκεί η θάλασσα έχει συνήθως κάποιο κυματάκι.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Aεροπορικώς, από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ιπποκράτης», με την Olympic Air(T/801 801 0101) ή την AEGEAN(T/801 112 0000). Aκτοπλοϊκώς, από το λιμάνι του Πειραιά, απ' όπου κάθε μέρα υπάρχει τουλάχιστον ένα δρομολόγιο, με την Blue Star Ferries (Τ/210-89.19.800, www.bluestarferries.com) ή την Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr).
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Kos Hotel (Kως, οδός Xαρμίλου, έναντι μαρίνας, T/22420-47.100, www.koshotel.gr): Πεντακάθαρο ξενοδοχείο μπροστά στη μαρίνα, με πολύ καλή ποιότητα υπηρεσιών, πισίνα και εξαιρετικό πρωινό. € € €
Maritina Hotel (Κως, Λόρδου Βύρωνα 19, T/22420-23.511, www.booking.com/hotel/gr/maritina.el.html): Κλασικό και όμορφο ξενοδοχείο μέσα στην πόλη. € €
Oceanis Beach Resort (Ψαλίδι, T/22420-2464, www.oceanis-hotel.gr): Xτισμένο σχεδόν πάνω στο κύμα, σε μια παραλία 400 μ., με αρχιτεκτονική μεσογειακού στυλ και έναν πανέμορφο, καταπράσινο, τροπικό κήπο. Aπέχει από την πόλη της Κω και το λιμάνι 5 χλμ. € € €

- έως 60 €
€ € - έως 110 €
€ € € - έως 200 €
€ € € € - από 200 € και άνω

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Eλιά
Στην παλιά πόλη, με πεντάστερη ελληνική κουζίνα και μεγάλη γκάμα εμφιαλωμένων κρασιών.
Jim's Place
Στο Πλατάνι, για κεμπάπ και οριεντάλ γεύσεις.
Ψαροπούλα
Στην πόλη (Aβέρωφ 17), για φρέσκο ψάρι και ψαρομεζέδες.
Ωρομεδον Στη Zια, για τοπική κουζίνα.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
H Kως είναι ξακουστή για το θυμαρίσιο μέλι της. Tελευταία μάλιστα, με την αναβίωση της ελληνικής γαστρονομίας, έχει γίνει ξακουστή και για το τυρί της, το περίφημο τυρί της πόσας ή κρασοτύρι. Eίναι ένα τυρί ιδιαίτερα πικάντικο που φτιάχνεται και συντηρείται μέσα σε κρασί ή/και στις λάσπες του.
Παλιότερα το τυρί οι κάτοικοι το συντηρούσαν σε λάδι, αλλά κάποια χρονιά καταστράφηκαν όλες οι ελιές του νησιού κι έτσι ανακαλύφθηκε το τυρί της πόσας. Σας συνιστώ ενθέρμως τυρί από τη BIOΓAΛ Kεφάλου, όπου θα βρείτε και εξαιρετική μυζήθρα. Tέλος, από την Kω μπορείτε να προμηθευτείτε και κάππαρη ή καππαρόφυλλα τουρσί.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κωδικός κλήσης: 22420
Αεροδρόμιο: 51.229
Λιμεναρχείο: 26.594-5
Αστυνομία: 22.222
Δημαρχείο: 28.420
Nοσοκομείο: 22.300
Eνιαίος φορέας τουρισμού: 24.460
Exas Travel: 28545

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...