Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Διακοπές με... αντικαταβολή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

Εάν πριν από λίγα χρόνια έλεγε κάποιος ότι αυτό το καλοκαίρι, αντί να πάει στη Μύκονο για αδιάλειπτο ξενύχτι, θα ταξιδέψει στους Λειψούς για να αδειάζει τα γραμματοκιβώτια του νησιού, οι υπόλοιποι θα τον κοίταζαν με απορία.
Η λέξη «καλοκαίρι» είναι, για τους περισσότερους, σχεδόν συνώνυμη της ξεκούρασης, της χαλάρωσης σε κάποια εξωτική παραλία, της διασκέδασης στα νυχτερινά, παρά θίν' αλός, μαγαζιά. Στις μέρες μας, όμως, τη στιγμή που μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν καταφέρνει να πάει ούτε ένα διήμερο διακοπές, η εναλλακτική των Λειψών δεν ακούγεται ιδιαίτερα κακή... Ειδικά αν συνδυάζεται με καθημερινό χαρτζιλίκι.
Το πρόγραμμα «Διακοπές και Εθελοντισμός», που για ενδέκατη συνεχή χρονιά διοργανώνουν τα ΕΛΤΑ και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τραβούν κάθε χρόνο δεκάδες νέους όλης της χώρας -ειδικά, φοιτητές, τους κατ' εξοχήν «μπατίρηδες» του καλοκαιριού! Στόχος του προγράμματος είναι να απασχοληθούν κάποια άτομα στα καταστήματα των ΕΛΤΑ νησιωτικών ή παραθαλάσσιων περιοχών, προκειμένου να συνδράμουν το μόνιμο προσωπικό κατά τις χρονικές περιόδους «αυξημένων απαιτήσεων», τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Με κλήρωση
Η επιλογή γίνεται με κλήρωση και οι συμμετέχοντες, παρ' ότι αποκαλούνται «εθελοντές», εργάζονται κανονικότατα έξι ώρες ημερησίως, πέντε ημέρες την εβδομάδα και για διάστημα ενός μήνα στο πόστο που διάλεξαν. Εργάζονται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες -αν παραστεί ανάγκη απασχόλησης Σάββατο ή Κυριακή, θα πάρουν ρεπό μέσα στην εβδομάδα- σε θέσεις που έχουν να κάνουν με τη διανομή και διαλογή των ταχυδρομικών αντικειμένων, την ταξινόμηση και καταχώριση και τη γραμματειακή υποστήριξη και ενημέρωση των πελατών. Φυσικά, ως αμοιβή λαμβάνουν μέχρι 37 ευρώ την ημέρα, για την κάλυψη των βασικών δαπανών διαβίωσής τους (διαμονή, διατροφή, μετακινήσεις). Η καθημερινή «αποζημίωση», μάλιστα, λειτουργεί ως δέλεαρ για τους πιτσιρικάδες και τους σπουδαστές, που επιλέγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με ζέση: έχοντας ξεμπερδέψει από εξεταστικές και διαβάσματα, ταξιδεύουν σε κάποιον ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό (φέτος καλύφθηκαν θέσεις σε Λευκάδα, Τζια, Ρόδο, Σάμο, Ανδρο, Φολέγανδρο, Σέριφο, Πάρο κ.λπ.), με πληρωμένα τα βασικά τους έξοδα. Τι κι αν υποχρεούνται να εργάζονται έξι ώρες κάθε πρωί; Υποστηρίζουν πως δεν τους πειράζει, γιατί, όπως λένε, «κάνουν προπόνηση για τον εργασιακό στίβο». Αλλωστε, μετά τη δουλειά είναι ελεύθεροι να οργανώσουν το πλάνο των διακοπών τους με την παρέα τους. Και, με τη λήξη του προγράμματος, να ταξιδέψουν ίσως σε κάποιον παρακείμενο προορισμό...
Σερενίδη Αναστασία, εργασία στη Λέσβο

«Μετά το γραφείο πάμε για μπάνιο»

Η Αναστασία, «βέρα» Αθηναία, είναι απόφοιτη τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας.
Αυτό το καλοκαίρι δεν εργάζεται. Πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκε να εργάζεται μέσω της ΓΓΝΓ στον Μόλυβο της Λέσβου, στο τοπικό υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. «Είχα ξανασυμμετάσχει το 2007 στο ίδιο πρόγραμμα. Τότε είχα πάει στην Ελούντα της Κρήτης. Κατ' εμέ, τέτοια προγράμματα, που εξασφαλίζουν εμπειρία στον εργασιακό τομέα και καλοκαιρινές διακοπές χωρίς πολλά έξοδα, συνιστούν μια πολύ καλή ιδέα! Μπορεί τα χρήματα να μη φαίνονται πολλά, αλλά στην ουσία μιλάμε για ένα εθελοντικό πρόγραμμα. Το σημαντικό είναι πως ο συμμετέχων εργάζεται έξι ώρες ημερησίως και μετά έχει όλη την ημέρα μπροστά του να κάνει αμέριμνος διακοπές». Κάθε μέρα, από τις 8 μέχρι τις 2 που «σχολάει», η Αναστασία βοηθάει στη διαλογή, στην αντιγραφή επιταγών, στο σφράγισμα καρτών: «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πόστο, κάνω ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να απελευθερώνεται ο μόνιμος υπάλληλος και να εξυπηρετεί το κοινό. Ειδικά εν μέσω θέρους, που όλοι λείπουν σε άδεια, η συμβολή η δική μας είναι άκρως σημαντική. Θα σύστηνα οπωσδήποτε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε άλλους νέους. Εγώ, που έχω ξαναέρθει στη Λέσβο, νιώθω σαν να κάνω κανονικές διακοπές. Μετά το γραφείο συναντώ την παρέα μου και πάμε για μπάνιο, βγαίνουμε, κάνουμε βόλτες... Ακριβώς ό,τι θα έκανα σε οποιονδήποτε προορισμό!». Χρήστος Παππάς, εργασία στην Κω

«Είσαι στο νησί με λίγα έξοδα»

«Ενθουσιασμένος» με το πρόγραμμα δηλώνει ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος, στο θερινό του «διάλειμμα» από τις υποχρεώσεις του ως σπουδαστής σε σχολή Δομικών Εργων, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Διακοπές και Εθελοντισμός».
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συνδυάσει κανείς οικονομικές διακοπές και λίγη εργασιακή απασχόληση. Ειδικά αν έχεις δυο-τρεις γνωστούς στο μέρος όπου θα εργαστείς, περνάς υπέροχα! Μου είχε μιλήσει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ένας φίλος, ο οποίος ζει στην Κω. Μου είχε πει ότι θα ήταν καλή ευκαιρία να περάσω κάποιες μέρες στο νησί με πολύ λίγα έξοδα. Και, φυσικά, θα κάναμε και παρέα, μια κι αυτός θα βρισκόταν ήδη εδώ. Ετσι, η πρώτη μου επιλογή στην αίτηση ήταν η Κως και η δεύτερη η Λευκάδα. Βρέθηκα, λοιπόν, στο τοπικό υποκατάστημα του Κέφαλου να κάνω διάφορες εργασίες: μαζεύω τα γράμματα και τις κάρτες από τα γραμματοκιβώτια, αρχειοθετώ, κάνω εξωτερικές δουλειές... Ο,τι χρειαστεί, δηλαδή! Ευτυχώς, δεν έχω πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα κι έτσι μετά τη δουλειά μπορώ και απολαμβάνω κανονικές καλοκαιρινές διακοπές! Και τα χρήματα που μου δικαιολογεί το πρόγραμμα είναι αρκετά ικανοποιητικά: έχω δωμάτιο στο νησί, πληρώνω τη διατροφή μου και μου μένουν κιόλας για να νοικιάσω και μηχανάκι για τις μετακινήσεις μου!».
ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...