Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σπέτσες: Σταθερή αξία


KEIMENO: TZΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: TZΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΜΙΤΖΙΑΣ

Tο «επιμελώς ξέφρενο» νησί του Αργοσαρωνικού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα και συνδυάζει ιστορία, Επανάσταση του '21, παλαιωμένα τουρκοκτόνα κανόνια, βοτσαλωτά δρομάκια, επιβλητικά αρχοντικά, κότερα και φουσκωτά, κοσμική και υπερκόσμια ζωή και, φυσικά, μόνιππα αμαξάκια για ρομαντικές βόλτες από την πολύβουη Ντάπια προς το classy Παλιό Λιμάνι.
Το «νησί των αρωμάτων» -ή αλλιώς Isola di Spezzia, όπως ονομάστηκε από τους Ενετούς λόγω των αρωματικών φυτών (ευωδιαστά χόρτα) που χαρακτηρίζουν τη χλωρίδα του- γνέφει με καμάρι στις απέναντι ακτές της Κόστα και του Πόρτο Χελίου, έχοντας στην αγκαλιά του την κατάφυτη και μικρούλα νησίδα Σπετσοπούλα.

ΣΤΑΣΕΙΣ




Ενα βράδυ στο Θρούμπι -το μπαράκι στην περατζάδα του Παλιού Λιμανιού- ακούγοντας εκπληκτική reggae, ethnic, funky και μαύρη μουσική, πλάι στο κύμα.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μάμα, τα παιδιά του νησιού φτιάχνουν καραβάκια και τα σκορπίζουν στη θάλασσα έχοντας τοποθετήσει πάνω τους ένα κεράκι. Εικόνα α λα Κουστουρίτσα.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, η εφετζίδικη Αρμάτα (αν ήταν μενού, θα λεγόταν «τουρκική ναυαρχίδα φλαμπέ») με βεγγαλικά και οπτικά εφέ - υπερπαραγωγή που, χρόνο με το χρόνο, γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή.
Επίσκεψη απαραίτητα στα εκπληκτικά αρχοντικά του Xατζηγιάννη Mέξη -νυν Μουσείο Σπετσών-, πρώτου άρχοντα του νησιού, και της Μπουμπουλίνας, με το υπέροχο σαλονάκι με την ξυλόγλυπτη οροφή, όπου φιλοξενούνται κειμήλια του '21 αλλά και τα οστά της αγωνίστριας (στο Μουσείο).
Στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων, όπου θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα και την κατανυκτική εκκλησία. Επίσης, θα αγοράσετε υπέροχη φέτα, κίτρινα τυριά με πιπέρια, γιαούρτια, φρέσκο γάλα και αυγά που παράγουν οι σαράντα μοναχές του μοναστηριού.
Από το νησί δεν φεύγεις χωρίς έστω ένα κουτί αμυγδαλωτά, είτε στου Πολίτη (είναι λευκό, μικρό, φρέσκο και χορταστικό) είτε στου Κλήμη, που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή του παππού του - κοντά στον Αγιο Μάμα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Αγία Παρασκευή. Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, με το κατάλευκο εκκλησάκι, τα πεύκα που φτάνουν ώς τη θάλασσα και τα γαλαζοπράσινα νερά.
Αγιοι Ανάργυροι. Στη δυτική πλευρά, η μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού.
Ξυλοκέριζα. Μικρή, ερημική, με πεύκα, βοτσαλάκι και ένα ταβερνάκι στην άκρη. Πέντε χιλιόμετρα από την πόλη.
Ζωγεριά. Σε βορινό κολπίσκο, με πεύκα και ωραιότατο ταβερνάκι.
Αγία Μαρίνα. Οργανωμένη και κοσμική, με μπαρ-εστιατόριο και θαλάσσια σπορ. 

Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο απόμερο, κατευθυνθείτε στην Μπιθιστάμνα, στο Βρέλλο, στον Γαρύφαλλο και στον Κουζουνό - μικρές, όμορφες και ερημικές.


ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Στις Σπέτσες μπορείτε να ταξιδέψετε με δύο τρόπους: Αν προτιμάτε την οδική μετακίνηση, δεν έχετε παρά να φτάσετε μέχρι την Κόστα, στη χερσόνησο της Ερμιονίδας, είτε με ΚΤΕΛ Ν. Αργολίδας από τον Κηφισό (T/210-51.34.588) είτε με το αυτοκίνητό σας. Προσοχή! Αν πάτε με ΚΤΕΛ θυμηθείτε να ρωτήσετε ποιο από τα δρομολόγια που προσφέρονται καθημερινά φτάνει μέχρι την Κόστα. Από την Κόστα για τις Σπέτσες υπάρχει σύνδεση με φέρι μποτ, θαλάσσια ταξί και καΐκια. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε τα ταχύπλοα από τον Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει συμβατικό πλοίο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περί τις δύο - δυόμισι ώρες (Hellenic Seaways, T/210- 41.99.000, www.hellenicseaways.gr και Aegean Flying Dolphins T/210-41.21.654, www.aegeanflyingdolphins.gr).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Orloff
(Τ/22980-75.444, www.orloffresort.gr)
Πολυτέλεια και στυλ στο παλιό αρχοντικό. € € €
Armata Boutique Hotel
(Τ/22980-72.683, www.armatahotel.gr)
Mικρό και κομψό, σε ανακαινισμένο παλαιό σπίτι, στην Ντάπια. € € €
Νησιά
(T/22980-75.000, www.nissia.gr)
Πολυτελές, ιδανικό για οικογένειες, μπροστά στη θάλασσα και με μεγάλη πισίνα.€ € €
Zoe's Club
(Τ/22980-74.447, www.zoesclub.gr) Mικρό συγκρότημα με όμορφα επιπλωμένα στούντιο κοντά στην Ντάπια. € € €
Varlamis Apartments
(Τ/22980-74.983)
Πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα 2 έως 5 κλινών, με όμορφη αυλή με πισίνα. € € €
Villa Nika
(T/6978-334.100)
Πολυτελείς σουίτες και διαμερίσματα, με πισίνα, στην Αγία Μαρίνα. € € €

- έως 60 €
€ € - έως 110 €
€ € € - έως 200 €
€ € € € - από 200 € και άνω

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ
Ταρσανάς (Παλιό Λιμάνι). Ψάρια από την τράτα τους, τραπέζια πάνω στο νερό.
Mουράγιο στο Παλιό Λιμάνι. Φέτος ανανεώθηκε και σερβίρει μεσογειακή και διεθνή κουζίνα, ενώ μετά τις 12 αρχίζει ο χορός.
Ορλώφ. Εξαιρετική κουζίνα στο διατηρητέο κτίριο του παλιού λιμεναρχείου.
Παχνί. Πολύ καλά κρεατικά στο δρόμο για τους Αγίους Πάντες.
Εξέδρα (Παλιό Λιμάνι). Μαγειρευτά & φρέσκα ψάρια. «Δύναμη» οι γαρίδες σαγανάκι

* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει. 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...