Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ταξίδι: Σχοινούσα, ένας μικρός παράδεισος


Η Σχοινούσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ηρακλειάς. Οφείλει το όνομά της στο θαμνώδες φυτό Σχίνος που υπάρχει εκεί ενώ κυριολεκτικά πρόκειται για έναν μικρό επίγειο παράδεισο όπου ο επισκέπτης αναζωογονείται σωματικά και ψυχικά.

Λιμάνι του νησιού είναι το Μερσίνι το οποίο αποτελεί ένα απο τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών στο Αιγαίο. Η Σχοινούσα διαθέτει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε ύψωμα και απέχει μόλις 1,2 χιλιόμετρα από το λιμάνι όπου θα θαυμάσετε την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής καθώς και τα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου.

Η θέα απο εκεί είναι μοναδική αφου χτίσθηκε με γνώμονα την ορατότητα προς τη θάλασσα αφού τα παλαιότερα χρόνια το νησί είχε υποστεί πολλές καταστροφές από πειρατές.

Η Μεσαριά είναι εξίσου γοητευτική και απέχει 3 χιλιόμετρα απο τη Χώρα. Εδώ θα επισκεφθείτε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας η οποία γιορτάζει την 25η Μαρτίου.

Οι φυσικές ομορφιές της Σχοινούσας την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Οι 15 παραλίες με τα γαλάζια νερά και τις ατελείωτες αμμουδιές κυριολεκτικά μαγεύουν τον επισκέπτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Τσιγκούρι που θεωρείται η καλύτερη παραλία της Σχοινούσας, το Λιβάδι, το Λιώλιο, την Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό κ.α.

Για όσους λατρεύουν το υποβρύχιο ψάρεμα και τα θαλάσσια σπορ τα νερά της Σχοινούσας είναι τα πιο ιδανικά. Αν σας αρέσουν τα πανηγύρια αξίζει να πάρετε μέρος στο πανηγύρι της Παναγιάς της Ακάθης το οποίο διοργανώνεται το Δεκαπενταύγουστο και διαρκεί δύο ημέρες.

Η Σχοινούσα δεν προσφέρει νυχτερινή διασκέδαση και έτσι τα βράδια σας θα είναι ήσυχα και γαλήνια. Επίσης δεν προσφέρεται για ψώνια και το καλύτερο σουβενίρ είναι φαγώσιμα,όπως κοπανιστή, ξινομυζήθρα, τοπικό μέλι κρασί ή μαρμελάδα.

Επίσης "πρέπει" να δοκιμάσετε δίπλες, μυζηθροπιτάκια, ξεροτήγανα και μελετίνια. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν λεωφορεία και ταξί και έτσι θα κινηθείτε με ωτο-στοπ στα λιγοστά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, με τα πόδια ενώ μερικές φορές μπορείτε να ανέβετε και σε γαιδουράκι.

Η Σχοινούσα ανήκει στα νησιά της άγονης γραμμής και γι’αυτό το λόγο δεν υπάρχουν συχνά και πυκνά δρομολόγια. Σας περιμένει όμως να σας προσφέρει απλόχερα μοναδικές στιγμές. Καλό ταξίδι! star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...