Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

24 ώρες στο Αμβούργο


Το 15% των κατοίκων του Αμβούργου είναι κάτοχοι ξένου διαβατηρίου» μας λέει στη διάρκεια της μίνι κρουαζιέρας στα ήσυχα νερά του ποταμού Ελβα, ο Τόμας Κάιζερ, ο ξεναγός μας στην πόλη για τις επόμενες λίγες ώρες παραμονής μας εδώ. Αυτός είναι ο ορισμός του κοσμοπολιτισμού, σκέφτομαι, καθώς χαζεύω ολόγυρα τα τεράστια φορτηγά πλοία να μπερδεύονται με εξίσου υπερμεγέθη και υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια - το λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα έως και πέντε μεγάλα κρουαζιερόπλοια, σημειώνει ο Τόμας, και ανάμεσά τους μικρά ταχύπλοα, κάμποσα ιστιοφόρα, αλλά και ημερόπλοια γεμάτα τουρίστες σαν το δικό μας.
Οσο «τουριστική» κι αν ακούγεται τούτη η πλωτή βόλτα στο λιμάνι του Αμβούργου -είναι από κάθε άποψη απαραίτητη και κατατοπιστική- κρίνω εκ του αποτελέσματος. Το πλοιάριο ξεκινάει από την προβλήτα Landungsbr?cken (συχνές αναχωρήσεις καθημερινά, από 8,50 ευρώ, www.hafen-hamburg.de), προσπερνάει το πλοίο - μουσείο Cap San Diego, www.capsandiego.de), ένα από τα δύο πλοία που στολίζουν πάντοτε το λιμάνι του Αμβούργου καθώς έχει να σαλπάρει από το 1986 (το άλλο είναι το μουσείο-εστιατόριο Rickmer Rickmers του 1896, www.rickmer-rickmers.info) και εκτός από το κυρίως λιμάνι, περνάει κάτω από γέφυρες (η πόλη έχει όσες γέφυρες έχουν το Αμστερνταμ και η Βιέννη μαζί, υπερηφανεύεται ο Τόμας) και μέσα από κανάλια. Αριστερά και δεξιά οι τεράστιες αποθήκες που κάποτε στοιβάζονταν κιβώτια με μπαχαρικά, κακάο και όλα τα καλά του κόσμου. Σήμερα, οι περισσότερες αποθήκες έχουν μετατραπεί σε μουσεία και αίθουσες τέχνης, ενώ μια τελευταία σχετικά μόδα είναι η διοργάνωση επιδείξεων... μόδας.
Η ξενάγηση συνεχίζεται και ο Τόμας μας δείχνει και μας μιλάει για την καινούργια πόλη που φτιάχνεται στην καρδιά της πόλης του Αμβούργου, με στόχο να ξαναφέρει κόσμο στο κέντρο, όπου σήμερα μετά το κλείσιμο των μαγαζιών και των εταιρειών ερημώνει. Πρόκειται για την HafenCity www.hafencity.com, τη δημιουργία δηλαδή σε μια παραλιακή έκταση 155 στρεμμάτων, στο κέντρο - απόκεντρο του λιμανιού, ενός κέντρου που θα συνδυάζει κτίρια πολιτισμού, ψυχαγωγίας και παροχής υπηρεσιών, καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια, κατοικίες, πάρκα, πλατείες και δρόμους περιπάτου.
Κάπου εδώ η κρουαζιέρα τελειώνει και πεζή πια βολτάρουμε στην πλευρά της HafenCity, ανάμεσα στα ήδη τελειωμένα κτίρια, αλλά και σε αναρίθμητους πολύχρωμους γερανούς και εργοτάξια. Εδώ, μέχρι το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί περί τις 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ μέσα στην πόλη και κοντά στις όχθες του ποταμού θα έχει δοθεί η δυνατότητα κατοίκησης σε 12.000 ανθρώπους και στις εγκαταστάσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων αναμένεται να καταφθάνουν περί τα τρία εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, συμπληρώνει ο Τόμας.
Μεσημέριασε, όμως, και είναι ώρα για φαγητό. Μεταξύ των περίπου 4.000(!) εστιατορίων που διαθέτει η πόλη, ο δρόμος μας βγάζει στο Chilli Club, με νόστιμη ασιατική κουζίνα στην οδό Am Sandtorkai 54, στη HafenCity (τηλ.: +49(0)4035703580 www.chilliclub.de).
Και μετά το φαγητό, ξεκούραση. Σημαντικότατη πόλη - λιμάνι, το Αμβούργο διαθέτει πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές μονάδες του κέντρου είναι τεσσάρων και πέντε αστέρων, καμαρώνει και πάλι ο Τόμας και συνεχίζει: Υπάρχει όμως και μια άλλη περιοχή που ανασυντάσσεται τουριστικά τον τελευταίο καιρό στο Αμβούργο και δεν είναι άλλη από τη Σανκτ Παολί, έδρα της ομώνυμης ιστορικής (και επίσημης αγαπημένης των απανταχού εναλλακτικών) ομάδας. Στα ξενοδοχεία λοιπόν, το Lindner Hotel am Michel, στην οδό Neanderstra?e 20 (τηλ.: +49(0)40307067-0, www.lindner.de) είναι τεσσάρων αστέρων και άνοιξε τις πύλες του μόλις πριν από λίγους μήνες, ενώ στην ίδια κατηγορία και σε κοντινή απόσταση θα βρείτε και το East Hotel & Restaurant (Simon von Utrecht Strasse 31, τηλ.: +49(0)40309933, www.east-hamburg.de). Και τα δύο απέχουν περί τα 20 λεπτά περπάτημα από το κέντρο, και πολύ λιγότερο από την καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης που εδώ και πολλά πολλά χρόνια βρίσκεται στη Σανκτ Πάολι.
Κουρασμένοι και λίγο ζαλισμένοι από την πρωινή επαφή με το νερό, το απόγευμα μένουμε στο ξενοδοχείο και αποφασίζουμε να κινηθούμε μονάχα στη γύρω περιοχή. Εδώ κοντά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, ή σκέτο Michel, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη μεγαλύτερη μπαρόκ εκκλησία και σήμα κατατεθέν του Αμβούργου, με την πανύψηλη οροφή της, απαραίτητο σημάδι για τον προσανατολισμό.
Υπό την καθοδήγηση πάντοτε του Τόμας, ξεκινάμε από το Lindner, όπου και θα διανυκτερεύσουμε, και στο πλάι περίπου του Αγίου Μιχαήλ τρυπώνουμε στην οδό Krayenkamp, σε ένα κρυμμένο στενό, στον αριθμό 10 του οποίου βρίσκεται το παραδοσιακό εστιατόριο, μπιραρία και καφέ μαζί «Zu den alten Krameramtsstuben am Michel» (τηλ.: +49(0)365800, www.krameramtsstuben.com). Εδώ, γευτήκαμε νόστιμη και λίγο βαριά τοπική κουζίνα συνοδεία -τι άλλο- δροσερής μπίρας.
Αν και στη Γερμανία, βορειότερα γαρ, νυχτώνει αρκετά πιο αργά, η νύχτα δεν άργησε να μας βρει. Και το νυχτοπερπάτημα στη Σανκτ Πάολι αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε επισκέπτη του Αμβούργου. Δύο οι δρόμοι που πρέπει να συγκρατήσει κανείς: Η Reeperstrasse, που έχει πάρει το όνομά της από τους σχοινάδες, ήτοι αυτούς που έφτιαχναν σχοινιά για πλοία παλιά και η οδός της Μεγάλης Ελευθερίας (Gro?e Freiheit), για την οποία δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Στη Reeperstrasse η συνήθεια των χρόνων θέλει στην αριστερή πλευρά της να βολτάρουν οικογένειες χρηστών ηθών και στη δεξιά της γυναίκες... ελευθερίων ηθών.
Οι τελευταίες, και γενικότερα η λεγόμενη red light district (η περιοχή των κόκκινων φαναριών), έχουν πλέον περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο δρόμο (στην εποχή του Διαδικτύου τα ραντεβού κλείνονται ιντερνετικά, εξηγεί ο Τόμας), η είσοδος στον οποίο απαγορεύεται αυστηρά στο γυναικείο φύλο. Και προσθέτει σχετικά: Αυτές οι γυναίκες δουλεύουν αποκλειστικά για τον εαυτό τους χωρίς προαγωγούς και παρελκόμενα του υποκόσμου.
Εδώ θα δείτε και έντονη την παρουσία της αστυνομίας, όση ελευθερία κι αν υπόσχεται η ομώνυμη οδός, με τα αναρίθμητα μπαρ, κλαμπ, στριπ σόου και μεταξύ άλλων το Star Club, ένα θρυλικό μαγαζί, όπου στο ξεκίνημά τους έδωσαν μία απο τις πρώτες τους συναυλίες οι άγνωστοι τότε Μπιτλς.
Η Σανκτ Πάολι ήταν και είναι γειτονιά των φτωχότερων κατοίκων της πόλης, σημειώνει ο Τόμας. Μια γειτονιά που δεν κοιμάται τα βράδια νωρίς, όπως διαπιστώνουμε φεύγοντας κατά τις δύο μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ όλος ο κόσμος συνεχίζει να διασκεδάζει ανενόχλητος. «Δεν πειράζει Αμβούργο, εδώ είναι Σανκτ Πάολι» διαβάζω στο t-shirt ενός νεαρού.
Προορισμός Γερμανία
Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τους Γερμανούς ως τουρίστες και εμάς ως οικοδεσπότες. Τα πράγματα όμως δεν είναι πια ίδια. Και η Γερμανία έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά του τουρισμού, αποτελώντας έναν ελκυστικότατο προορισμό με άριστες υποδομές, πλούσιο πολιτισμό και ευκαιρίες για αγορές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που φέρνει ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες στη χώρα, επισημαίνει ο Γερμανικός Οργανισμός Τουρισμού, με τις μετρήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 5% στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2008 και τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να «μιλούν» για άνοδο της τάξης των 5 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων από το εξωτερικό, «αγγίζοντας» τους 66 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι το 2015.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Ολη η κεντρική Ευρώπη θα συνωμοτήσει για να φτάσετε στο Αμβούργο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το αεροδρόμιο της πόλης (www.airport.de), το οποίο σημειωτέον βρίσκεται εντός των ορίων της, σε απόσταση περίπου 20 λεπτών από το κέντρο, υποδέχεται πτήσεις από όλους τους μεγάλους αερολιμένες της Γερμανίας, αλλά και από τη Βουδαπέστη, την Πράγα, τη Ζυρίχη και τη Βιέννη· πόλεις που συνδέονται απευθείας με τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας (και Αθηνών).
Τέλος, υπάρχει και η λύση του τρένου από το κοντινότερο Βερολίνο ή την πιο μακρινή Φρανκφούρτη. Και σ' αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις σας στο Διαδίκτυο και κυρίως να κινηθείτε γρήγορα ώστε να βρείτε φθηνά εισιτήρια (www.bahn.de, www.raileurope.com). Προσοχή! Αν δεν πετύχετε κάποια προσφορά πιθανότατα το τρένο θα σας κοστίσει ακριβότερα απ' ό,τι το αεροπλάνο.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• Την Παλιά Πόλη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε με την πυρκαγιά του 1842, φτιάχτηκε, καταστράφηκε πάλι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και φτιάχτηκε ξανά. Σημειώστε: Τον Ναό του Αγίου Πέτρου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Δημαρχείο (Rathaus), το παλαιότερο το Χρηματιστήριο της Γερμανίας ακριβώς από πίσω και την Οπερα.
• Το Kunstmeile, ή αλλιώς το ένα μίλι τέχνης που θα πρέπει να διανύσετε. Εδώ, συγκεντρώνονται πολλά μουσεία και αίθουσες τέχνης και μεταξύ άλλων ο κατάλευκος κύβος, όπου στεγάζεται η γκαλερί Gegenwart, με 3 ορόφους γεμάτους μοντέρνα τέχνη www.hausdergegenwart.de, το μουσείο Kunst & Gewerbe με ξεχωριστά γλυπτά, έπιπλα, κοσμήματα κ.λπ. www.mkg-hamburg.de, η Πινακοθήκη (Kunsthalle, www.hamburger-kunsthalle.de και ο πολυχώρος Deichtorhallen, όπου φιλοξενούνται εκτός των άλλων εκδηλώσεις και εκθέσεις διάσημων δημιουργών www.deichtorhallen.de.
• Τη λίμνη Αλστερ. Απέχει μόλις 1 - 1,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης και είναι χωρίς υπερβολή ένας παράδεισος. Με παλιά αρχοντικά και μέγαρα ολόγυρα, παραδοσιακά μια από τις πλουσιότερες γειτονιές της πόλεις, η λίμνη πνίγεται στο πράσινο και είναι γεμάτη, ειδικά τις ζεστές ημέρες του χρόνου, μικρούς, μεγάλους και μεγαλύτερους, που λιάζονται στο γρασίδι που απλώνεται στις όχθες της, κάνουν πικ νικ, αθλούνται, βολτάρουν.
• Το εμπορικό κέντρο του Αμβούργου γύρω από το Δημαρχείο και στην οδό Monckenberstrasse (κάτι σαν τη δική μας Ερμού, τηρουμένων των αναλογιών), όπου θα βρείτε αμέτρητα πολυκαταστήματα, πολύ καλές τιμές και πολύ καλύτερες εκπτώσεις. Η αγορά της πόλης είναι τόσο πλούσια που θα έχετε στη διάθεσή σας περί τους 80.000 υπαλλήλους για να σας εξυπηρετήσουν. Προσοχή! Στη Γερμανία, όπως και στην Ελλάδα (ακόμα τουλάχιστον) τα καταστήματα είναι ανοιχτά Δευτέρα με Σάββατο. Και δεν κάνουν εξαίρεση τις Κυριακές για τους τουρίστες πάρα μόνο σε σημεία όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Επίσημη τοποθέτηση: Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία και οφείλουμε να τη σεβαστούμε.
Εκτός και αν πρόκειται να αγοράσουμε ψάρια, το μόνο πράγμα που πωλείται τις Κυριακές στο Αμβούργο, εδώ και 300 περίπου χρόνια.
Κατά τ' άλλα, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσετε τρένο, κάντε μια βόλτα ώς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Αξίζει τον κόπο, μόνο και μόνο για να θαυμάσετε το κτίριο!
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το Αμβούργο, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής, είναι ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό που ξεπερνάει στο «κλεινόν άστυ» τα 1,7 εκατομμύρια κατοίκους.
Είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το έβδομο μεγαλύτερο του κόσμου, ενώ δεν είναι καν παραθαλάσσιο! Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Ελβας, ο οποίος συναντά τη Βόρειο Θάλασσα μετά από 80 - 100 χλμ. περίπου.
Το 10% - 12% του Αμβούργου καλύπτεται από νερό και το 14% από πράσινο. Η δε έκτασή του είναι επτά φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Παρισιού και δυόμισι φορές μεγαλύτερη απ' του Λονδίνου. Ακολούθως, προσφέρει σε κάθε κάτοικό του γύρω στα 30 τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου!
* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...