Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πάσχα στον Τυρό Αρκαδίας - Πάσχα στην Τσακωνιά

Ο Τυρός είναι μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη 1900 μόνιμων κατοίκων... της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.Είναι κομμάτι της Ιστορικής Τσακωνιάς όπου ακόμη και τώρα ομιλείται απο τους ντόπιους η Τσακώνικη διάλεκτος (αρχαία Δωρική).
Είναι μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ανατολικής Πελοποννήσου και οι κάτοικοί του Τυρού είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση.
Κάθε σπίτι ένας ναυτικός ένας ψαράς , τα εμπορικά καΐκια του Τυρού το 19ο και 20ο αιώνα όργωναν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο.
Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι προτιμούν για διακοπές τους και για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18 χ.λ.μ. ακτογραμμής της Δημοτικής Ενότητας Τυρού.
Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ-μπαρ για όλα τα γούστα.
Η παραλίακή οδός της κωμόπολης μήκους 2 χ.λ.μ. είναι εντυπωσιακή και μοναδική εκεί βρίσκεται και το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη. Ο Τυρός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται απο την θάλασσα ως τα επιβλητικά βράχια του Γερόβραχου ύψους 450μ. τα οποία είναι υπώρειες του Πάρνωνα αποτελέιται από τρείς οικισμούς την παραλία Τυρού η οποία είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός και το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Δημοτικής Ενότητας ο παραλιακός οικισμός αναπτύχθηκε μετά το 1920 εκεί διέμεναν μέχρι τότε κυρίος οι αλιείς, οι έμποροι και οι ναυτικοί οι οποίοι έκαναν το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής, υπήρχαν κατά μήκος της παραλίας αποθήκες και χώροι επισκεύης και φύλαξης των σκαφών (Νεώρια) ,τα Σαπουνακαίϊκα τα αποία είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε ύψος 40μ. και ο Άνω Τυρός ο οποίος είναι χτισμένος από ύψος 100μ ώς και 300μ. όλοι οι οικισμοί του Τυρού είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί.


Πάσχα


Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις Τσακώνικες παραδόσεις τους και αν βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι θα νιώσετε την Τσακώνικη ζεστασιά.
Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τον Τυρό είναι και η περίοδος του Πάσχα με πολλά έθιμα που αναβιώνουν οι νέοι του τόπου σε συνεργασία με τους Συλλόγους και το Δήμο Τυρού.
Τη Μ.Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάικων και πολλών σκαφών των επισκεπτών ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο επιτάφιους της κωμόπολης.

Το Μ. Σάββατο από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού από άκρη σε άκρη σε χιλιάδες κεριά που φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.
Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου, στις δύο ενορίες της κωμόπολης οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον Αναστάσιμο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα.

Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο λιμάνι θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα και φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδας το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες πυρπολητές με την συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν τον Τυρό από άκρη σε άκρη, ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που φτάνει έως τις μέρες μας.

Την Κυριακή του Πάσχα στην ενορία της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία της πόλης θα ακούσετε την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην Τσακώνικη διάλεκτο από τους ιερείς του Τυρού.
Ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία με σούβλες ντόπιο κρασί και λαϊκή ορχήστρα. Εκεί θα δείτε και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου να χορεύει παραδοσιακούς χορούς και βέβαια τον Ιστορικό Τσακώνικο χορό.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...