Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Τολό: Το παραδεισένιο χωριό


Το Τολό είναι ένα όμορφο μικρό χωριό του νομού Αργολίδας χτισμένο κατά μήκος μιας μεγάλης παραλίας στις ακτές του Αργολικού κόλπου. Φημισμένο για τις όμορφες παραλίες του, αφήνει μία γεύση μαγείας σε όσους από εσάς θελήσετε να το επισκεφτείτε.

Μία φορά να επισκεφτείτε το όμορφο αυτό χωριό δεν φθάνει αφού τόσο η χαρούμενη διάθεση των κατοίκων σε συνδυασμό με την υπέροχη φιλοξενία αλλά και το πανέμορφο τοπίο θα αφήσουν σε εσάς μία μαγική αίσθηση αλλά και την ανάγκη να επιστρέψετε εκεί.

Και λίγα λόγια για την ιστορία
Την εποχή των Σταυροφοριών και της διάλυσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το Τολό, όπως και ολόκληρη η Πελοπόννησος, περνά στα χέρια των Φράγκων μέχρι το 1389 μ. Χ., που εξαγοράζεται από τους Ενετούς. Το 1718 το Τολό πέρασε στα χέρια των Τούρκων. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν υπό καθεστώς τρομοκρατίας.

Με την Επανάσταση του Έθνους το 1821 η Αργολίδα φιλοξενεί την πρώτη Πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συνδράμει τους επαναστατημένους Έλληνες των Τουρκοκρατούμενων περιοχή. Έτσι, με ψήφισμα του κυβερνήτη Καποδίστρια τον Μάρτιο του 1831 ξεκινάει μία προσπάθεια αποκατάστασης όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να προσφύγουν στην τότε ελεύθερη Ελλάδα. Στο Τολό παραχωρείται γη σε πρόσφυγες από την Κρήτη, που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του νέου κατακτητή, του Αιγύπτιου αντιβασιλέα Μωχάμεντ Αλη.

Με Βασιλικό Διάταγμα το 1834 θεμελιώνεται στο λιμάνι του Τολού, πόλη με το όνομα Μινώα προς τιμή του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης όσοι από τους πρόσφυγες παρέμειναν στην περιοχή δημιούργησαν ένα μικρό, γραφικό, ψαράδικο χωριό, που ζούσε απομονωμένο. Από τα μέσα του 20ου αιώνα, όμως, το Τολό άλλαξε και μετατράπηκε σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο τουριστικό θέρετρο, που φιλοξενεί τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο.

www.touristorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...