Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Δονούσα: Ψάξτε την... Αριάνδη σας!


Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού.

Έχει έκταση 13 τ. χλμ. και το έδαφος του νησιού είναι πετρώδες και σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι μικρές ονειρεμένες αμμουδιές του νησιού.
Ο λιλιπούτειος αυτός παράδεισος κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και από τότε διατηρεί το ίδιο όνομα. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Δονούσα είναι το νησί που έκρυψε ο διόνυσος την Αριάδνη για να μη τη βρει ο Θησέας. 

Οι ανασκαφές που έγιναν στο νησί έφεραν στο φως οικοδομικά λείψανα οικισμού των Γεωμετρικών χρόνων καθώς και λείψανα κατοικιών της Εποχής του Χαλκού. Η Δονούσα αποτελείται από τέσσερις οικισμούς. Τη Δονούσα ή Σταυρό, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι, το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού. Ο γραφικός οικισμός με την αυθεντική κυκλαδίτικη ταυτότητά του γοητεύει κάθε επισκέπτη. Είναι κτισμένος στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, γύρω από έναν απάνεμο κόλπο. Στην ανατολική πλευρά του οικισμού βρίσκεται το εκκλησάκι του Τίμίου Σταυρού, στο οποίο χρωστά και την ονομασία Σταυρός.
Οι υπόλοιποι οικισμοί, Μερσίνη, Χαραυγή και Καλοταριτίσσα, ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους και προσφέρονται για περιπάτους.
Στις πεντακάθαρες παραλίες του νησιού θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Στο Βαθύ Λιμενάρι, στον Κέρδο, στο Φικιό, στην Καλοταρίτισσα, όπου κι αν κολυμπήσετε θα χαρείτε την ομορφιά του τόπου και τα καταγάλανα νερά.
Στη Δονούσα θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στις ταβέρνες θα δοκιμάσετε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Οι Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες στις οποίες ανήκει η Δονούσα συνδέονται με το λιμάνι του Πειραιά. Στη Δονούσα μπορείτε να πάτε με τη γραμμή: Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αιγιαλή – Κατάπολα – Αστυπάλαια – Κάλυμνος – Κω – Νίσυρος – Τήλος – Σύμη – Ρόδος. Ή με τη γραμμή: Σύρος – Πάρος – Νάξος – Ηράκλεια – Σχοινούσα – Κουφονήσια – Δονούσα – Αιγιαλή – Κατάπολα.
Η Δονούσα συνδέεται με τοπικά δρομολόγια με την Νάξο.
Περισσότερες πληροφορίες: 
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ 22850 22300

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΟΝΟΥΣΑΣ 22850 51600
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 22850 71375
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 22850 51506

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...