Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κουφονήσια: Εξωτική ομορφιά!

Δυο κουκκίδες στο Αιγαίο πέλαγος, και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, είναι αρκετές για να σου κλέψουν την καρδιά! Τα Κουφονήσια -το Πάνω Κουφονήσι (ή απλώς Κουφονήσι) και το Κάτω, έκτασης 3,5 τ.χλμ. και 4,3 τ.χλμ. αντίστοιχα- βρίσκονται νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού, είναι τόσο μικρά αλλά με τόσες ομορφιές!

Το Πάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο αλλά το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων με 400 περίπου μόνιμους κατοίκους. Ενας οικισμός, η Χώρα, χτισμένη στα πρότυπα της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με ασβεστωμένα σοκάκια, γραφικά μαγαζάκια, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου -πολιούχου του νησιού-, μ' έναν παραδοσιακό ανεμόμυλο, με μπαράκια και ταβέρνες. Είναι και το Καρνάγιο, νοτίως του λιμανιού και της μαρίνας, με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Στο νησί τις αποστάσεις τις καλύπτεις πεζοπορώντας ή ποδηλατώντας. Ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι δεν υπάρχουν, οπότε το όχημα είναι περιττό. Η μεγαλύτερη απόσταση είναι 4 χλμ., βορειοανατολικά του Πάνω Κουφονησίου. Εκεί είναι το Πορί, μεγάλη χρυσή αμμουδιά, από τις ωραιότερες των Κυκλάδων και ιδανική για wind surfing. Και αφού μιλάμε για παραλίες, οι μαγευτικές παραλίες του Κουφονησίου με τα σμαραγδένια τους νερά -τύφλα να έχει η Καραϊβική- δεν μπορεί παρά να σε ξελογιάσουν!

Ο Παριανός απάνεμος κόλπος με αμμουδιά, η παραλία του λιμανιού με διαυγή ρηχά νερά, ανατολικά ο Φοίνικας (Xαρακόπου) χρυσή αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά, ο Φανός (Δεύτερη), πιο κάτω μικροί όρμοι και στη συνέχεια, η δημοφιλέστατη Ιταλίδα (Πλατιά Πούντα) και το Ιταλιδάκι της.

Βράχια που σχηματίζουν σπηλιές (σ.σ. η ονομασία Κουφονήσια προκύπτει από τις πολλές σπηλιές που υπάρχουν στις ακτές, καθώς το κύμα υποσκάπτει - "κουφώνει" τα νησιά), ανάμεσά τους η Πισίνα, μια φυσική κοιλότητα βράχων με κρυστάλλινα νερά, η σπηλιά με το "μάτι του διαβόλου", το Γάλα κ.ά.

Ενας πορθμός πλάτους 200 μ. χωρίζει το Πάνω από το Κάτω Κουφονήσι, το οποίο είναι σχεδόν ακατοίκητο, εκτός από ελάχιστες θερινές κατοικίες, μια ταβέρνα και το εκκλησάκι της Παναγίας στο μόλο, χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια. Οι παραλίες του είναι επίσης σαγηνευτικές. Το Φυκιό, ο Δέτης, το Νερό και τα Πεζούλια είναι μερικές από αυτές.

Σε μαγνητίζει αυτός ο τόπος, ίσως γιατί σε απόσταση μόλις 1,5 ν.μ. βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού, η μυστηριακή Κέρος, η κορυφογραμμή της οποίας διαγράφει μια γυναικεία μορφή, ξαπλωμένη νωχελικά στα νερά του Αιγαίου... Θέαμα μοναδικό, που αν το πετύχεις σε πανσέληνο θα σε μαγεύσει σίγουρα!
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...