Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Παρά την κρίση, οι Έλληνες δίνουν τουριστική «ψήφο εμπιστοσύνης» στο Βελιγράδι

Belgrade, Serbie
Image via Wikipedia
Belgrade Old Court
Image via Wikipedia
Belgrade 1
Image by Krister462 via Flickr
Belgrade
Image via Wikipedia
Belgrade
Image by p medved via Flickr
Μπορεί η «τρύπα» στην τσέπη των Ελλήνων να έχει μεγαλώσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, επειδή «οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται», το Βελιγράδι εξακολουθεί να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις τους σε ό,τι αφορά τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.
Η σερβική πρωτεύουσα, με κτίρια, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, συνδυάζει διαδρομές πολιτισμού, διασκέδασης και ιστορίας και παραμένει μία από τις πλέον αγαπητές επιλογές για τους Έλληνες, που είτε αναζητούν μία νέα τουριστική διαδρομή, είτε την έχουν, ήδη, επισκεφθεί, όπως δήλωσε στο περιθώριο της 27ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη, η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Τουρισμού του Βελιγραδίου (ΤΟΒ), αρμόδια για θέματα ανάπτυξης, Λιλιάνα Αλαϊμπέκοβιτς.
Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, η κα Αλαϊμπέκοβιτς τόνισε πως το πρώτο εννεάμηνο του 2011, ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέφθηκαν το Βελιγράδι, αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων (για την ίδια περίοδο) αυξήθηκε κατά 4%, έναντι του εννεάμηνου του 2010.
«Βελιγράδι: Καλωσορίσατε, σαν στο σπίτι σας»
Γιατί, όμως, το Βελιγράδι εξακολουθεί να «σαγηνεύει» τους Έλληνες; Στο ερώτημα αυτό, η κα Αλαϊμπέκοβιτς είχε αρκετούς λόγους να παραθέσει με πιο βασικό, πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, το χαμηλό κόστος ενός ταξιδιού στο Βελιγράδι.
Σύμφωνα με την ίδια, Έλληνες που ταξιδεύουν στο Βελιγράδι με τουριστικά γκρουπ μπορούν να μείνουν στη σερβική πρωτεύουσα, πληρώνοντας κατά μέσο όρο περίπου 35 ευρώ (το άτομο), σε ξενοδοχειακές μονάδες 3 ή 4 αστέρων, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
Βέβαια, για όσους είναι «ελεύθερα πνεύματα» και επιθυμούν να «γευτούν» το Βελιγράδι, όπως οι ίδιοι θέλουν, το κόστος για διαμονή σ' ένα ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 ή 5 αστέρων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων και κάλυψης άλλων αναγκών δεν θα ξεπεράσει τα 250 ευρώ.
Ένας άλλος λόγος που οι Έλληνες τοποθετούν το Βελιγράδι ψηλά στις τουριστικές τους προτιμήσεις είναι η εγγύτητα (περίπου 7 ώρες οδικώς από Θεσσαλονίκη και δύο ώρες με πτήση της Jat Airways, πάλι από την ίδια πόλη).
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες- σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα ο ΤΟΒ- δήλωσαν πως αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους» και απολαμβάνουν τη ζεστή φιλοξενία, την ειλικρίνεια, την ευθύτητα και άλλα χαρακτηριστικά που θυμίζουν την Ελλάδα.
Εξάλλου, τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, αποτελούν πόλο έλξης για τους Έλληνες, με το οθωμανικό φρούριο Καλεμέγκνταν, σύμβολο της παλιάς πόλης, το οποίο είναι χτισμένο ακριβώς πάνω στη συμβολή των δύο ποταμών (Δούναβη και Σάββα) να έχει ρόλο «πρωταγωνιστή». Το φρούριο κατασκευάστηκε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως οχύρωση της πόλης για την προστασία από τους εχθρούς.
Σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα, επίσης, είναι το Εθνικό Μουσείο και το Εθνικό Θέατρο, ενώ ο πεζόδρομος Κνεζ Μιχάιλοβα, ένα από τα βασικά σημεία συνάντησης των κατοίκων του Βελιγραδίου και των επισκεπτών, οδηγεί στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας.
Θετικές εκτιμήσεις για αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών το 2012
Η κα Αλαϊμπέκοβιτς εκτίμησε ότι το 2012 θα σημειωθεί αύξηση κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες στον αριθμό των Ελλήνων επισκεπτών, που θα επιλέξουν το Βελιγράδι για τις διακοπές τους.
Μπορεί, πρόσθεσε, η οικονομική κρίση να δημιουργεί προβλήματα στη μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο, και οι Σέρβοι έχουν την ίδια «εμπειρία» (σ.σ. η Σερβία έλαβε οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας που απαιτεί η δημοσιονομική εξυγίανση.
Γι' αυτό τον λόγο, απηύθυνε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα- να «σκεφτόμαστε θετικά» και να μη χάσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη του Βελιγραδίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...