Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

5 ιδέες για τα τελευταία σαββατοκύριακα του καλοκαιριού

Bουτιές σε κρυστάλλινα νερά και υπέροχοi ελληνικοί προορισμοί

Το καλοκαίρι δεν τέλειωσε. Κι αν δεν σας πείσαμε, τότε η ιδέα πως έχετε ακόμη την ευκαιρία να κάνετε βουτιές σε κρυστάλλινα νερά και υπέροχους ελληνικούς προορισμούς, που – σημειωτέον – είναι αυτή την περίοδο πολύ οικονομικότεροι και καθόλου «στριμωγμένοι», ίσως τα καταφέρει. 

Όπως και να ‘χει, εμείς, φορώντας ακόμη τα μαγιό μας κάτω από τα ρούχα, είμαστε έτοιμοι να σας ξεναγήσουμε σε πέντε τέτοιους καλοκαιρινούς προορισμούς, για να ρίξετε με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία στην θερινή περίοδο.

*Αγκίστρι

Παράδεισος των εναλλακτικών ταξιδιωτών, όαση για τους free campers, ιδανικός προορισμός για κοντινά στην Αθήνα σαββατοκύριακα, αφορμή για ποδηλατάδες και καταπράσινες βόλτες πλάι σε γαλανά νερά. Κι όλα αυτά, λίγα λεπτά από τον Πειραιά. Γι’ αυτό αγαπάμε το Αγκίστρι, και δεν παραλείπουμε να το τιμήσουμε ως κλασικό «νησί του Σεπτεμβρίου».

Τι θα κάνετε: Θα περπατήσετε την πλακόστρωτη διαδρομή μεταξύ των δύο λιμανιών –και μεγαλύτερων οικισμών- του νησιού, της Σκάλας και του Μεγαλοχωρίου (Μύλου). Θα εξερευνήσετε τα γραφικά σοκάκια και το κάστρο του Μύλου και θα ξενυχτήσετε στα μπαράκια της Σκάλας. Θα φάτε φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα στα ταβερνάκια πλάι στο λιμάνι της Σκάλας και θα νοικιάσετε ποδήλατο (ή θα πάρετε το δικό σας – μεταφέρεται δωρεάν με το ferry) για να εξερευνήσετε την πιο πράσινη ενδοχώρα του Σαρωνικού.

Πού θα βουτήξετε: Στην άγρια αλλά δημοφιλή στους εναλλακτικούς, τους free campers και τους γυμνιστές, Χαλικιάδα, λίγες εκατοντάδες μέτρα νότια του λιμανιού. Στην Δραγωνέρα (την Μικρή ή την Μεγάλη) στην άλλη πλευρά του νησιού, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Μύλου. Στην Απόνησο, στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού σε καταπράσινο φόντο λίγο μετά τα Λιμενάρια.

* Σύρος 


Δεν φημίζεται για τις εξαιρετικές της παραλίες, αλλά ξεχωρίζει για την αρχοντιά της, για τον κοσμοπολιτισμό της και για τον συνδυασμό της καλοκαιρινής αύρας με την αίσθηση urban προορισμού – δεν είναι τυχαία άλλωστε η «πρωτεύουσα» των Κυκλάδων. Θα φτάσετε σε δύο ώρες με ταχύπλοο από τον Πειραιά.

Τι θα κάνετε: Θα βολτάρετε στα καλντερίμια της γοητευτικής Ερμούπολης, θα αράξετε για χάζι στην πλατεία Μιαούλη, στα σκαλιά του (διά χειρός Τσίλλερ) δημαρχείου, θα ανηφορίσετε τα δαιδαλώδη σοκάκια της Άνω Σύρου, θα περάσετε κάτω από καμάρες μέχρι να φτάσετε στην κορυφή για υπέροχη θέα και θα γνωρίσετε την παράδοση της μουσικής του Μάρκου Βαμβακάρη εκ των έσω, στο σπίτι-Μουσείο του. Θα δείτε την μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, επίσης στην πλατεία του δημαρχείου. Θα βολτάρετε στην Ντελαγκράτσια, γνωστή ως Ποσειδωνία, ανάμεσα σε εντυπωσιακές επαύλεις και νεοκλασικό.

Πού θα βουτήξετε: Στην κοσμοπολίτικη πλαζ Γαλησσάς, στα κρυστάλλινα, ρηχά (ιδανικά για οικογένειες) νερά των Αγκαθωπών, στο ρομαντικό Κίνι, στο ομώνυμο ψαροχώρι και στις πιο απομονωμένες γωνιές του Πακού, κάτω από την ομώνυμη εκκλησία.

* Βόρεια Εύβοια


Με βάση μας το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Λίμνης, αφήνουμε στην εντυπωσιακή φύση της Βόρειας Εύβοιας να μας μυήσει στην χαλάρωση και τους ήρεμους ρυθμούς της περιοχής, που συνδυάζει τους καταπράσινους ορεινούς όγκους με τα δροσερά νερά.

Τι θα κάνετε: Θα περιπλανηθείτε στα γύρω χωριουδάκια, όπως ο Δρυμώνας και οι Ροβιές μέσα από διαδρομές που διασχίζουν σπάνια τοπία άγριας φύσης, όπως καταπράσινα δάση και όμορφους καταρράκτες, οι οποίοι καταλήγουν σε μια φυσική λίμνη. Θα ανακαλύψετε τα δεκάδες μοναστήρια που κρύβουν γωνιές με εξαιρετική θέα στα ορεινά της Εύβοιας.

Πού θα βουτήξετε: Στα δροσερά νερά της βοτσαλωτής πλαζ Ροβιές στο ομώνυμο χωριό, στην πεντακάθαρη παραλία Χρόνια και, αν έχετε όρεξη για λίγη επιπλέον οδήγηση, στον παράδεισο της Αγίας Άννας λίγο πιο βόρεια.

* Ορεινή Κορινθία


Καλοκαιρινό σαββατοκύριακο στα ορεινά; Γίνεται, και συνδυάζεται άριστα με δροσερές βουτιές στα γλυκά νερά της λίμνης Δόξας. Η ορεινή δροσιά των γραφικών χωριών της περιοχής μετά τις βουτιές είναι η ιδανική μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.

Τι θα κάνετε: Θα οδηγήσετε μέσα από χρυσοπράσινα τοπία, θα εξερευνήσετε τα πέριξ της λίμνης, στο οροπέδιο του Φενεού, θα ανακαλύψετε την αρχαιολογική προίκα του τόπου στο μικρό μουσείο του Αρχαίου Φενεού, θα δοκιμάσετε δραστηριότητες όπως η ιππασία, η πεζοπορία και άλλα εναλλακτικά σπορ στο Ρέθι και θα περιπλανηθείτε στην πανέμορφη Ζήρεια και την άγρια φύση της, μέχρι να φτάσετε στη λίμνη της Στυμφαλίας και το γραφικό χωριό των Καλιάνων.

Πού θα βουτήξετε: Στα πράσινα, δροσερά νερά της λίμνης Δόξα, μια υπέροχη εναλλακτική στη θάλασσα – η αίσθηση της κολύμβησης στα γλυκά νερά θα σας εκπλήξει ευχάριστα – όσο και η θέα στις κατάφυτες πλαγιές της γύρω περιοχής. Αν επιμένετε… αλμυρά, θα οδηγήσετε μέχρι το Ξυλόκαστρο.

* Πούλιθρα


Βρίσκεται τόσο κοντά μας, λίγο έξω από το Λεωνίδιο, και προσφέρει την ευκαιρία για απομονωμένες, οικογενειακές και εξαιρετικά οικονομικές εξορμήσεις, αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν. Το γραφικό ψαροχώρι βρίσκεται δέκα λεπτά μακριά από την Πλάκα Λεωνιδίου και συνδυάζει το πράσινο του Πάρνωνα και της αρκαδικής φύσης με τα αιγαιοπελαγίτικα νερά στην παραλία του.

Τι θα κάνετε: Θα βολτάρετε στα γραφικά δρομάκια με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα λουλουδιασμένα αρχοντικά του οικισμού, θα κάνετε βαρκάδα μέχρι την άκρη του χωριού, εκεί που βρίσκετε ο Άη Γιώργης προσφέροντας υπέροχη θέα και θα κάνετε εξορμήσεις μέχρι το γραφικό λιμανάκι της Πλάκας για ψαροφαγία και ήσυχους περιπάτους.

Πού θα βουτήξετε: Στην βοτσαλωτή παραλία του χωριού με τα πεντακάθαρα νερά, ή στα κρυστάλλινα νερά στην Πλάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...