Μια «βουτιά» στην ιστορία και τη μυθολογία!
Λίγο πριν το καλοκαίρι δώσει την θέση του οριστικά στο φθινόπωρο κάντε μια διαφορετική βουτιά στις όχθες του θρυλικού ποταμού Αχέροντα. Εξίσου δροσιστική και παράλληλα μια βουτιά στην ιστορία και τη μυθολογία!
Στον Αχέροντα μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς. Στα παιδικά βιβλία της ιστορίας περιγράφεται ως «…Ένα ακρογιάλι μικρό, με γύρω φουντωτά της Περσεφόνης δάση, όλο από λεύκες λυγερές και ιτιές καρποτινάχτρες». Η περιγραφή αυτή του Ομήρου μοιάζει να είναι η μόνη ικανή για να περιγράψει την ομορφιά του μοναδικού φυσικού αυτού τοπίου.
Τόσο τα στενά και οι εκβολές του Αχέροντα όσο και η ευρύτερη περιοχή ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή φιλοξενεί 699 είδη χλωρίδας (εκ των οποίων τα 449 συναντώνται στο δέλτα και τα 250 στα στενά), ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των σπάνιων ειδών πανίδας της περιοχής. Ακόμη και σήμερα το όνομα του Αχέροντα, που κατά την αρχαιότητα οδηγούσε στο βασίλειο του Άδη, προξενεί δέος. Η επικρατέστερη θεωρία θέλει η ονομασία του ποταμού Αχέροντα να προέρχεται από τη λέξη «άχος», που σημαίνει θλίψη αναφερόμενη στη θλίψη του θανάτου.
Το ταξίδι του ποταμού σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ήπειρο, διατρέχοντας τρεις νομούς - Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, μέχρι το τέλος της διαδρομής του και την εκβολή του στο Ιόνιο, καλύπτει μια έκταση 64 χιλιομέτρων.
Ταξιδέψτε σε ένα αέναο σύμβολο της ιστορίας, μέσα από αρχέγονους θρύλους, με φόντο ένα τοπίο που μοιάζει σχεδόν ανέγγιχτο. Οι βαθιές χαράδρες και τα τυλιγμένα στην ομίχλη έλη, συνδέθηκαν με τα μυστήρια του Κάτω Κόσμου και το βασίλειο του Πλούτωνα, μέσα από διηγήσεις που καθήλωναν ανέκαθεν μικρούς και μεγάλους.
Σήμερα στις εκβολές του Αχέροντα φιλοξενείται ένα ενδιαφέρον οικοσύστημα, όπου ξεχωρίζουν οι νεροχελώνες και οι λιβελούλες, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε με μια βαρκάδα με αφετηρία τα νερά του Όρμου Αμμουδιάς στην Πρέβεζα.
Στα πέντε τελευταία του χιλιόμετρα ο ποταμός είναι πλωτός και βαρκάρηδες κάνουν τουριστικές διαδρομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σας προσφέρουν μάλιστα και μια βόλτα στις παραλίες του Ιονίου δίπλα.
Ο διάπλους με το καραβάκι καταλήγει στο χωριό Μεσοπόταμος, κοντά στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Συμβουλή μας, μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στο χώρο του.
Ακόμη στο δέλτα του γίνεται και ξενάγηση με κανό-καγιάκ, ενώ στο τελευταίο αυτό τμήμα υπάρχει και μια παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή 4 χιλιόμετρα, δίπλα στο "Δάσος της Περσεφόνης".
Μετά από μια βόλτα, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη, μπορείτε να καταφύγετε στην παραλία του χωριού Αμμουδιά, όπου και θα βρείτε αφθονία ψαροταβερνών για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!