Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ταξίδι: Νίσυρος, το ηφαιστειογενές νησί


Η Νίσυρος είναι ένα απο τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων  και βρίσκεται ανάμεσα  στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της είναι το επιβλητικό ηφαίστειό της αφού "γεννήθηκε" από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του. Μάλιστα θεωρείται ενεργό και λόγω της εύκολης προσπέλασης στους κρατήρες του το επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Αυτό που ενθουσιάζει τον ταξιδιώτη είναι οι εναλλαγές των τοπίων. Από τη μία η ομορφιά των μαύρων βράχων και από την άλλη τα καταπράσινα τοπία του νησιού.

Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι το Μανδράκι, ένα πολύ όμορφο χωριό με παραδοσιακό χρώμα. Στο Λαογραφικό Μουσείο θα δείτε διάφορα αντικείμενα από την ιστορία του νησιού. Πάνω από την πρωτεύουσα είναι η Παναγιά η Σπηλιανή, ένα μοναστήρι του 15ου αιώνα , η οποία είναι πολιούχος της Νισύρου.

Επίσης υπάρχει ένα αρχαίο οχυρό, το Παλιόκαστρο που χρονολογείται απο τον 4οαιώνα π.Χ και πιθανότατα αποτελούσε την αρχαία πρωτεύουσα,  ενώ ονομαστό είναι το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Από κει και πέρα υπάρχουν ορισμένα υπέροχα χωριά όπως τα Νικιά και ο Εμποριός που αξίζει να επισκεφθείτε, ενώ ωραίος παραθαλάσσιος οικισμός είναι οι Πάλοι. Φυσικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να "ξεχάσετε" να δείτε  το  υπερσύγχρονο Ηφαιστειολογικό  Μουσείο στα Νικειά το οποίο διαθέτει εκτός από εκθετήρια και χώρους εκδηλώσεων.

Όσον αφορά στις παραλίες υπάρχουν αρκετές όπως και ορμίσκοι. Οι Πάλοι είναι η πιο κοσμοπολίτικη με σκούρα άμμο και βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό, η Λευκή Παραλία και η Παχιά Άμμος είναι αμμώδες  ενώ οι Χοχλάκοι έχουν βότσαλα.

Μία από τις τοπικές σπεσιαλιτέ είναι η πίτα απο ρεβύθια που ονομάζεται  Πυθιά, ενώ θα "πρέπει" να δοκιμάσετε τα τοπικά τυριά, κοπανιστή και σακουλιαστή  με παξιμάδι, καθώς και το αναψυκτικό σουμάδα με βάση τα αμύγδαλα.

Για αναμνηστικά μπορείτε να αγοράσετε  εικόνες και κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά, ντόπιο κρασί και γλυκά από διάφορα μαγαζιά στο Μανδράκι.

Το νησί δεν πρόκειται να σας  "δώσει" ευκαιρίες για έντονη νυχτερινή ζωή αλλά είναι ιδανικό για ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, περπάτημα και καταδύσεις. Γενικά πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο με ήρεμη ατμόσφαιρα και πολλές ομορφιές. Σίγουρα το ταξίδι στη Νίσυρο είναι μία ξεχωριστή εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...