Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ στην Ήπειρο !

Το καλοκαίρι κορυφώνεται, ήδη σ’ ένα δεκαήμερο μπαίνουμε στον Αύγουστο, και η τουριστική κίνηση στην Ήπειρο ακόμη είναι περιορισμένη.Το γεγονός αυτό, όχι μόνο προβληματίζει τους τουριστικούς επιχειρηματίες, αλλά και τους αναγκάζει να κάνουν… υποχωρήσεις.Με σημαντικές μειώσεις στις τιμές των δωματίων και ακόμα μεγαλύτερες προσφορές της τελευταίας στιγμής, προσπαθούν οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή μας, να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.Στόχος τους είναι να περιορίσουν όσο περισσότερο μπορούν τις απώλειες μιας δύσκολης χρονιάς.Ενδιαφέροντα στοιχεία δίνει ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδας, καθώς και της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας κ. Μπρεντάνος.«Oι τιμές έχουν πέσει από 10% έως 40%, ενώ η μέση πληρότητα φτάνει το 60%. Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν τα μικρά ξενοδοχεία».

ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Στην Ηγουμενίτσα οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 40 ευρώ, ενώ μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις καταλυμάτων 4 κλειδιών μπορούν να φτάσουν τα 80 ευρώ. «Ο κόσμος κάνει πλέον καλύτερη έρευνα και η αγορά το έχει αντιληφθεί ρίχνοντας σημαντικά τις τιμές, χωρίς να ρίξει και την ποιότητα», λένε οι ξενοδόχοι.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ

Πιο αισιόδοξα είναι τα πράγματα στην Πάργα, παρότι και εκεί δεν σημειώνονται αυξητικές τάσεις σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια. Σημαντική συμβολή σε αυτήν την εξέλιξη είχε η Εγνατία Οδός, αφού φτάνουν στην Πάργα Τουρίστες από τη Βορειοδυτική Ελλάδα, αλλά και από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.Οι περισσότεροι επιχειρηματίες προσαρμόζονται με τις νέες συνθήκες και όσο μπορούν προσπαθούν να βελτιώσουν το προϊόν τους. Οι τιμές είναι συγκρατημένες, ενώ δε γίνονται ιδιαίτερες προσφορές στα καταλύματα, αφού μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρει τη διαμονή που ανταποκρίνεται στην τσέπη του.

ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Πτώση του τουρισμού παρατηρείται στην Πρέβεζα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα μετά βίας φτάνει το 20%!Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μειώθηκε η άφιξη οργανωμένων γκρουπ από το εξωτερικό και κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία.

ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

Ιδιάζουσα περίπτωση είναι το Ζαγόρι, αφού αποτελεί δημοφιλή προορισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τον Αύγουστο θα φτάσει το 70-80%.Οι ξενοδόχοι κρατούν τις ίδιες τιμές με πέρσι, ωστόσο, η ιδιαιτερότητα του Ζαγορίου είναι ότι παραμένει ένας προορισμός υψηλών απαιτήσεων. Η μέση τιμή δωματίου είναι 110 ευρώ, ποσό που θεωρείται υψηλό για τον μέσο τουρίστα.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ;

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο τουρισμός στην Ήπειρο εμφανίζει αυτή τη μεγάλη καθίζηση. Τι απαντούν οι ειδικοί;Ευθύνεται βέβαια η οικονομική κρίση. Από κει και μετά, όμως, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δυσχεραίνουν πιο πολύ την κατάσταση.Ένας από αυτούς είναι η έλλειψη μεθόδων προώθησης του Ηπειρωτικού τουριστικού προϊόντος.Κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύμπραξη των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, οι οποίες από κοινού υλοποιούν πρόγραμμα τουριστικής προβολής, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ.Στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής, προβλέπεται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση ψηφιακών συστημάτων που θα παρέχουν πληροφορίες, η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της προβολής τους από multimedia, καθώς και η ανάδειξη τοπικών προϊόντων και βιοτεχνιών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...