Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Weekend στη Βόρεια Εύβοια

Αυτή τη φορά επιλέγουμε μια εύκολη και σχετικά κοντινή -από την Αθήνα τουλάχιστον- διαδρομή στο βόρειο τμήμα της γοητευτικής Εύβοιας. Συνδυάζουμε το βουνό με τη θάλασσα και ξεκουραζόμαστε σε φιλόξενους ξενώνες και ταβερνάκια των μικρών και μεγάλων χωριών της περιοχής

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΒΑΛΟΥ


Λυτρωτική δύναμη του νερού και η επιβλητική παρουσία του βουνού ανταμώνουν με χίλιους δυο τρόπους στα βαθύσκιωτα μονοπάτια της βόρειας Εύβοιας. Αυτή η ιδιαίτερη πτυχή της είναι που την κάνει τόσο γοητευτική. Πολύ κοντά στην Αθήνα, αποτελεί ιδανική πρόταση για Σαββατοκύριακο· κι εμείς, διαλέγοντας ως ορμητήριο την ωραία Λίμνη, με την πλούσια ναυτική παράδοση, σπεύδουμε να εξερευνήσουμε ολόκληρη την περιοχή.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Περπατώντας στα γραφικά δρομάκια της, θαρρείς πως ο χρόνος σταμάτησε στο χθες, δίχως να πάψει ν' ανασαίνει το σήμερα. Στην περιοχή της Λίμνης, σύμφωνα με τους ερευνητές, τοποθετείται η αρχαία πόλις Ελύμνιον. Το «Νυμφικόν Ελύμνιον», κατά τον Σοφοκλή, είναι συνδεδεμένο με το πρώτο σμίξιμο του Δία και της Ηρας. Τα ρωμαϊκά και μεταβυζαντινά χρόνια ευημερούσε χάρη στη ναυτοσύνη της. Δέχτηκε όμως και επιδρομές από πειρατές και επίδοξους κατακτητές, γι' αυτό ο οικισμός μεταφέρθηκε ψηλά, στη θέση Καστριά και Παναγιά, γύρω στο 900 μ.Χ. Η επάνοδος στην παραλία έγινε στα μέσα του 16ου αιώνα, οπότε χτίζεται η σημερινή πόλη της Λίμνης.
Τα σπίτια της είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, σφιχτά δεμένα το ένα με το άλλο, τα περισσότερα με κεραμοσκεπές. Το νησιωτικό στοιχείο είναι έντονο παντού. Ο Δήμος Ελυμνίων ιδρύθηκε το 1836 και η αρχική ονομασία του ήταν Δήμος Αιγαίων (εξαιτίας της ταύτισης των αρχαίων Αιγών με την περιοχή). Ιδιαίτερη ανάπτυξη φαίνεται ότι γνώρισε ο τόπος τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Ο Καθεδρικός Ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου - «Παναγία η Λιμνιά» (1837), με το περίτεχνο τέμπλο και το μαρμάρινο καμπαναριό της (ιωνικό, αιγαιοπελαγίτικο, σμιλεμένο από Τήνιο γλύπτη), αποτελεί το θρησκευτικό μνημείο της Λίμνης και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Δίπλα του, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1879).
Στην κεντρική πλατεία των Ηρώων με τους φοίνικες, η κίνηση είναι έντονη. Ο δρόμος οδηγεί στην παραλία με την εντυπωσιακή ανακατασκευασμένη Σκάλα των αρχών του αιώνα. Από εδώ σάλπαραν τα ιστιοφόρα της Λίμνης για τα μακρινά τους ταξίδια. Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο, προς τα αριστερά, βλέπουμε τα παλιά αρχοντικά που αγναντεύουν τη θάλασσα και φτάνουμε ώς το τέρμα, όπου βρίσκεται το Ασκηταριό του Οσίου Χριστοδούλου του Πάτμιου. Μπροστά του, το Προσκοπείο (η Λέσχη Ναυτοπροσκόπων), που «παίζει» με τα κύματα. Στην περιοχή Ταμπακαριά λειτουργούσαν άλλοτε βυρσοδεψεία.
Κινούμενοι προς την αντίθετη κατεύθυνση, στην περιοχή Κατούνια, θα περάσουμε από το λιμανάκι της Λίμνης και το εντυπωσιακό κτίριο του Ναυτικού Ομίλου. Λίγο πιο κάτω, διακρίνουμε τα ερειπωμένα κτίρια των εργοστασίων επεξεργασίας ρητίνης, που άλλοτε ανθούσαν. Δίπλα στα κύματα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη (κτίσμα του 1876), που απέχει 2,5 χλμ. από τον οικισμό. Την ωραιότερη άποψη της Λίμνης την έχουμε από το εκκλησάκι του Αη Νικόλα. Ωραία θέα, όμως, απολαμβάνουμε και από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, με τα δύο μαρμάρινα καμπαναριά, τηνιακής τεχνοτροπίας.
Ακόμα μία στάση αξίζει στο Τοπικό - Ιστορικό Αρχείο της Λίμνης (Αρχειοθήκη του Δήμου Ελυμνίων) με πολλά αρχεία-ντοκουμέντα, ενώ αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε και τον Χειροτεχνικό Συνεταιρισμό Γυναικών Λίμνης.

ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Για να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη γοητεία της Λίμνης, πρέπει να περπατήσουμε στις γραφικές γειτονιές της, με τα στενά δρομάκια (μπούργα, από το μπούρτζι, που σημαίνει κάστρο), που κρύβουν παλιά αρχοντικά με ολάνθιστους κήπους. Αρκετά από αυτά φέρουν παλιά οικόσημα. Και τότε ο δρόμος θα μας φέρει στο πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό, προσφορά της Αικατερίνης Φλώκου γι' αυτόν το σκοπό. Σε μια αίθουσα του κάτω ορόφου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Λίμνης με ρωμαϊκά μωσαϊκά, παλιά αγγεία και αρχαία νομίσματα. Εδώ βλέπουμε τμήματα μωσαϊκού διάκοσμου που βρέθηκαν στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο θα επισκεφτούμε σ' ένα δρομάκι του οικισμού. Στο Λαογραφικό Μουσείο ερχόμαστε σε επαφή με τους χώρους και τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής μιας πλούσιας αρχοντικής οικογένειας, όταν η Λίμνη βρισκόταν στην ακμή της. Ψυχή του Λαογραφικού Μουσείου είναι ο κ. Δημήτρης Αποστόλου, ο οποίος μας ξεναγεί και μας... ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο στην ιστορία του τόπου του.
Τ/22270-31.335, ώρες λειτουργίας: 09.00 - 14.00

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ

Εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί στη Λίμνη ένας ιδιαίτερα αξιόλογος χώρος, σε αρχοντικό σπίτι, που κλείνει μέσα του παραδοσιακές φορεσιές από τη Λίμνη, την Εύβοια αλλά και όλη την Ελλάδα. Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συλλογή είναι έργο ζωής του κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου (Πέρη), ο οποίος μας ξεναγεί με περηφάνια στο χώρο του. Αξίζει πραγματικά να αφιερώσουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες της κάθε φορεσιάς, που είναι συνυφασμένες με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου.
Τ/6946-238.980, Ωρες λειτουργίας: 10.30 - 13.00 και 17.00 - 19.00

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΓΑΛΑΤΑΚΗ

Μια μαγευτική διαδρομή ανάμεσα στο μπλε και το πράσινο μας φέρνει από τη Λίμνη στα Κατούνια και από εκεί στην ιστορική Μονή Γαλατάκη (9 χλμ. από τη Λίμνη, όπου το τελευταίο χιλιόμετρο είναι βατός χωματόδρομος). Βρισκόμαστε στο παλαιότερο μοναστήρι της Εύβοιας. Είναι αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο, προστάτη των θαλασσινών, και είναι χτισμένο στην ίδια θέση όπου λέγεται ότι υπήρχε άλλοτε ιερό του Ποσειδώνα. Το όνομα «Γαλατάκη» προέρχεται, πιθανόν, από τον πρώτο μετά τον 10ο αιώνα κτίτορα, που ήταν κάποιος πλοίαρχος από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης (ονόματι Γαλατάκης), που κινδύνεψε να ναυαγήσει στην περιοχή και σώθηκε χάρη στον Αγιο Νικόλαο. Ο καπετάνιος, μετά τη διάσωσή του, ανοικοδόμησε το ερειπωμένο μοναστήρι και έζησε την υπόλοιπη ζωή του ως μοναχός στη μονή. Στο χώρο εντυπωσιάζει ο τετράγωνος μεσαιωνικός πύργος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, ενώ το αρχείο και οι πνευματικοί θησαυροί που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του μας αποκαλύπτουν πολλά για το μοναχισμό στην Ελλάδα. Χτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Κανδηλιού, «απολαμβάνει» υπέροχη θέα στον Ευβοϊκό. Από την ίδρυσή του μέχρι το 1946 ήταν ανδρικό. Σήμερα μονάζουν εδώ έξι μοναχές.
Τ/ 22270-31.489, Ωρες λειτουργίας: 08.00 - 12.00 και 14.00 - 17.00

ΟΙ ΡΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Με αφετηρία τη Λίμνη, η πιο κοντινή βόλτα είναι ώς τις Ροβιές, με τον ενετικό πύργο του 1256, που υψώνεται επιβλητικός μέσα στο χωριό. Οπως μαθαίνουμε, λίγο έξω από τον οικισμό (2 χλμ., στο δρόμο προς Ηλια), έγινε την τελευταία δεκαετία μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: το Αρχαίο Μαντείο των Ροβιών, που ανάγεται στον 6ο - 5ο αιώνα π.Χ. Για το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός μάς ενημερώνει ο αρχαιολόγος Αγγελος Ριτσώνης: «Οταν έγινε επιφανειακή έρευνα την περασμένη δεκαετία, σε πολλές παράπλευρες τοποθεσίες βλέπαμε θέσεις στρωμάτων κεραμικής στους πρόποδες απότομου βράχου, πάνω από τον οποίο ανέβλυζε νερό. Σε απόσταση περίπου 60 μ. από αυτό το σημείο υπάρχει βραχώδης προεξοχή, η οποία δείχνει έναν τοίχο με ογκώδεις λιθόπλινθους με στρογγυλεμένες και αδρά δουλεμένες γωνίες. Η ενεπίγραφη αναθηματική στήλη που βρέθηκε και χαρακτηρίζεται απελευθερωτική, αποτελείται από 12 στίχους και χρονολογείται στο τέλος του 2ου ή αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.. Αναγράφονται δε τα ονόματα: Αιολέως του Ηρακλείτου, Αφροδισία, Απόλλων, Σεληνέωι. Ο ομηρικός ύμνος στον Απόλλωνα αναφέρεται στη διαδρομή που επέλεξε ο θεός κατεβαίνοντας από τη Θεσσαλία, για να βρει τον κατάλληλο τόπο για την ίδρυση του μαντείου του. Κατά τη διαδρομή, στο στίχο 254 διαβάζουμε ότι ο Φοίβος Απόλλων «διέθυκε θεμείλια ευρέα και μάλα μακρά διηνεκές». Η μυθική αυτή διαδρομή ορίζει σαφέστατα τη θέση του Ιερού Μαντείου του Σεληναίου Απόλλωνα».
Προγραμματίστε εύκολα και γρήγορα την επόμενη διήμερη απόδρασή σας με ορμητήριο τις Ροβιές.

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Από τα πιο εντυπωσιακά και γνωστά μοναστήρια της περιοχής είναι η Μονή Οσίου Δαβίδ, κτίσμα του 14ου αι., που βρίσκεται ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές των βουνών Καβαλάρη και Ξηρό, κοντά στο χωριό Δρυμώνα. Υπάρχει διασταύρωση για τη μονή κοντά στις Ροβιές.
Γύρω στα 4 χλμ. πιο ψηλά, κάνουμε στάση για μια μικρή πεζοπορία στο καλοσχηματισμένο μονοπάτι, ανάμεσα σε δάση με μαύρη πεύκη, πλατάνια, έλατα, δρυς και αγριοκουμαριές, για να ανακαλύψουμε τους καταρράκτες της Δρυμώνας, κοντά στο ομώνυμο χωριό, που σχηματίζονται πάνω στην κοίτη του ρέματος Σηπιάς. Το νερό πέφτει από ύψος 15 μ. σχηματίζοντας μια καταπράσινη λιμνούλα στη βάση του.
Αν συνεχίσουμε πιο πάνω, θα φτάσουμε ώς το χωριό Κερασιά και από εκεί στην Αγία Αννα, που βλέπει πια στο καταγάλανο Αιγαίο. Στα «πόδια» της απλώνεται η περίφημη παραλία της Αγκάλης. Από εδώ μπορούμε να συνεχίσουμε για τα χωριά Παπάδες, Βασιλικά (με την παραλία Ψαροπούλι), Ελληνικά, Αγριοβότανο με την όμορφη θέα, και από εκεί να πιάσουμε τα γραφικά λιμάνια, το Πευκί και τους Ωρεούς, για ουζάκι δίπλα στη θάλασσα.
Μια αληθινή αποκάλυψη είναι η επίσκεψη στο Μουσείο Ναυτίλος (Τ/22260-31.662, 6972-406.477, www.nautilusmuseum.com) στον Αγιόκαμπο Αιδηψού. Κοχύλια, κοράλλια, απολιθώματα, ημιπολύτιμοι λίθοι και πετρώματα παρουσιάζονται με μοναδικό τρόπο σε τούτο το μουσείο, αποκαλύπτοντάς μας έναν κόσμο μαγικό.
Συνεχίζουμε για την πολυσύχναστη Αιδηψό, που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά με υπερσύγχρονα κέντρα λουτροθεραπείας και πολυτελή ξενοδοχεία. Ωστόσο, η Αιδηψός προσφέρει υπηρεσίες για όλα τα βαλάντια. Και ένα υδρομασάζ είναι ό,τι μα ό,τι χρειαζόμαστε! Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της βλέπουμε μια πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά γλυπτά. Και έπειτα επιστρέφουμε στη Λίμνη ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή προς Ηλια - Ροβιές - Λίμνη, με φανταστική θέα στη θάλασσα του Ευβοϊκού.
Η νύχτα πέφτει γρήγορα και είναι καιρός για ξεκούραση και καλό φαγητό. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και παραδοσιακά τηγανόψωμα (τυροπιτάρια), γιουβέτσι στο πήλινο με αρνί ή κατσίκι, μπουρέκια με σπανάκι και αυγοτυρόπιτα ετοιμάζονται για μας. Τα ποτήρια τσουγκρίζουν με μυρωδάτο ντόπιο κρασί. Ο,τι καλύτερο για να κλείσει όμορφα η μέρα μας.


ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Από Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας θα περάσουμε από το πορθμείο Αρκίτσας στην Αιδηψό (Αθήνα - Αρκίτσα: 150 χλμ.). Πληροφορίες για τα δρομολόγια: Τ/22330-91.121 (Αρκίτσα) και 22260-23.330 (Αιδηψός). Τιμή για 2 άτομα με αυτοκίνητο: 23,60 ευρώ. Διάρκεια ταξιδιού: 45΄. Από την Αιδηψό ώς τη Λίμνη είναι μισή ώρα με το αυτοκίνητο. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάμε μέσω Χαλκίδας, διανύοντας από την Αθήνα 85 χιλιόμετρα ώς τη Χαλκίδα και από εκεί άλλα 70 χιλιόμετρα ώς τη Λίμνη.
ΔΙΑΜΟΝΗ

ΛΙΜΝΗ

Βατερή (Τ/22270-32.493-4, www.vateri.gr). Φιλόξενος και καλαίσθητος αγροτουριστικός ξενώνας πάνω από τη Λίμνη σε ένα μεγάλο κτήμα με ελιές, κηπευτικά, αμπέλια και πολλά λουλούδια. Ανετα δίκλινα δωμάτια αλλά και σουίτες δίπατες, όλα με τζάκι και βεράντα. Από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τις καθημερινές και από 75 ευρώ Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές. Τα παιδιά μέχρι 10 ετών φιλοξενούνται δωρεάν.

Kaminos Resort (Τ/22270-31.000, www.kaminosresort.gr). Νεόκτιστο συγκρότημα, πάνω στη θάλασσα, έξω από τη Λίμνη, στο δρόμο για Κατούνια. Σήμα κατατεθέν του ο ψηλός φούρνος του παλιού εργοστασίου λευκολίθου που άλλοτε λειτουργούσε εδώ. Ανετα δωμάτια με θέα θάλασσα. Από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Οστρια (Τ/22270-32.248, www.ostria-apartments.gr). Συγκρότημα μέσα στο πράσινο με δέκα προσεγμένα διαμερίσματα με καθιστικό, κουζινάκι και βεράντα, στο δρόμο από Λίμνη προς Ροβιές (2 χλμ.). Θέα θάλασσα, καθιστικό με τζάκι και μικρή ταβέρνα το χειμώνα. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αμάλθεια (Τ/22270-29.103, 6977-430.606). Συγκρότημα με μεγάλα διαμερίσματα και σουίτες, με κυρίαρχα υλικά την πέτρα και το ξύλο. Ζεστό καθιστικό για πρωινό. Από 80 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό. 100 - 160 ευρώ οι σουίτες.

ΡΟΒΙΕΣ

Το Ρόδι (Τ/22270-71.666, 6942-840.550, www.torodihotel.gr) Καλαίσθητο, καινούργιο ξενοδοχείο με ιδιαίτερα προσεγμένη διακόσμηση και φιλικό περιβάλλον. Διαθέτει δωμάτια δίκλινα και ατμοσφαιρικές σουίτες με τζάκι. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, από 120 ευρώ οι σουίτες για 4 άτομα με τζάκι.

Ελαιώνας (Τ/22270-71.619, www.eleonashotel.com). Συγκρότημα με άνετα δωμάτια, επιπλωμένα με οικολογικά υλικά, μέσα σ' ένα κτήμα πολλών στρεμμάτων με ελαιόδεντρα. Διαθέτει 5 διαμερίσματα δίχωρα (για 4 άτομα) και διατίθεται ολόκληρο σε παρέες των είκοσι ατόμων προς 900 ευρώ για δύο βράδια, με πρωινό.

Ροβιές (Τ/22270-71.610). Ξενοδοχείο με απλά και περιποιημένα δωμάτια πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού, φιλόξενοι ιδιοκτήτες και πολύ καλό μαγειρεμένο φαγητό στα συν.

ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ

Thermae Sylla Spa Wellness Hotel (Τ/22260-60.100, www.thermaesyllaspa-hotel.gr). Διαμονή πέντε αστέρων στα Λουτρά της Αιδηψού, σε ένα από τα δέκα καλύτερα Thermal Spa του κόσμου. Εδώ θα έρθετε για να χαλαρώσετε στα άνετα δωμάτιά σας, αλλά και να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιώτητες του ιαματικού νερού στο σύγχρονο Wellness & Beauty Center του ξενοδοχείου.

ΦΑΓΗΤΟ
Στα ταβερνάκια της Λίμνης απολαμβάνουμε θαλασσινές νοστιμιές και παραδοσιακές γεύσεις.

• Bella Vista (Τ/22270-31.418). Εξαιρετικά πιάτα με ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες, πολύ καλή ψαρόσουπα, πεντανόστιμα μαγειρευτά και κρεατικά στη σχάρα.

• Στους 7 Ανέμους (Τ/22270-32.121). Μικρό, ατμοσφαιρικό ταβερνάκι σε πέτρινο σπίτι, με τζάκι, με έμφαση στην ευρωπαϊκή κουζίνα.

• Αστρον (Τ/22270-31487). Στο δρόμο για τα Κατούνια, 4 χλμ. από τη Λίμνη. Ζεστός χώρος με τζάκι για το χειμώνα. Από τις πιο παλιές ταβέρνες της περιοχής, με καλά μαγειρευτά, κρεατικά και ολόφρεσκα ψάρια, όλα στη σχάρα.

• Το Κύμα (Τ/22270-32.260). Πάνω στη θάλασσα σε παλιό παραδοσιακό σπίτι. Πολύ καλά μεζεδάκια και κρεατικά.

• Ο Λάμπρος (Τ/22270-71.350). Παλιά ταβέρνα, με ζεστό περιβάλλον με τζάκι, που σερβίρει κρεατικά και θαλασσινά της ώρας. Πολύ καλά τα μπακαλιαράκια του

• Το Φύκι (Τ/22270-32.411). Ψαροταβέρνα με καλό σαγανάκι γαρίδες, σαγανάκι πετροσωλήνες, ολόφρεσκα ψάρια και λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα.

• Παλιά Πλατεία (Τ/6972-660.469). Μεζεδοπωλείο στην κεντρική πλατεία Ηρώων, με ποικιλία από ψαρομεζέδες και μαγειρευτά. Ανοιχτό όλη την ημέρα και τις καθημερινές.

• Στο χωριό Δάφνη επιλέξτε τον Παράδεισο (Τ/22270-92.172). Παραδοσιακή ταβέρνα, όπου θα δοκιμάσετε τα καλύτερα τυροπιτάρια (στριφτά) με χειροποίητο φύλλο, σπέσιαλ κοκορέτσι, αρνί στη σούβλα, κοντοσούβλι κ.ά.
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...