Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Γαλαξίδι: Πάσχα με τον αέρα της θάλασσας

Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα στη Ρούμελη, αναπνέοντας τον θαλασσινό αέρα του Γαλαξιδίου και βουτώντας τα πόδια στα κρύα ακόμα νερά της θάλασσας. Στη ρομαντική ναυτική κωμόπολη μυρίζουν τα λουλούδια στις αυλές και όλοι ετοιμάζονται για τις γιορτινές ημέρες. 


Ακολουθούμε τον Επιτάφιο στους Αγιους Πάντες και βλέπουμε τους Επιτάφιους των τριών ενοριών στο Γαλαξίδι να συναντώνται στην πλατεία. Την Κυριακή, το θαλασσινό αεράκι μπερδεύεται με τις μυρωδιές από ψητό κρέας πρώτης ποιότητας, που συνήθως είναι ντόπιο, από την ευρύτερη περιοχή. Αγαπημένη συνήθεια ο καφές στο λιμάνι, δίπλα στα κύματα, μετά το μεσημεριανό φαγητό, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.


View of Galaxidi, Greece Français : Vue de Gal...
Γαλαξίδι (Photo credit: Wikipedia)
Το Γαλαξίδι απέχει από την Αθήνα περίπου 213 χλμ. Θα το προσεγγίσετε ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στρίβοντας στην έξοδο είτε προς Θήβα είτε προς Κάστρο. Από εκεί ακολουθείτε τις πινακίδες για Λιβαδειά, Αράχοβα, Δελφούς, Ιτέα και, τελικά, Γαλαξίδι.

Εναλλακτικά, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών και αφού περάσετε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, θα στρίψετε δεξιά προς Ναύπακτο και Γαλαξίδι. Τα χιλιόμετρα είναι περίπου τα ίδια και για τις δύο διαδρομές.

Επίσης, με το ΚΤΕΛ του νομού Φωκίδος (Τ/210-83.17.096). Το ταξίδι διαρκεί περίπου 4 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει 18,60 ευρώ για απλή μετάβαση.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Boutique Hotel Epavlis (Γαλαξίδι, Τ/22650-41.700, www.epavlishotels.gr). Απαλοί χρωματισμοί, ζεστή φιλοξενία και ανέσεις προσφέρουν τα δωμάτια. Καθένα διαφορετικό και με το δικό του όνομα, τα δωμάτια χωρίζονται σε δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα, ενώ υπάρχουν και σουίτες με καθιστικό, τζάκι και τζακούζι. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και από 90 ευρώ για τις ημέρες του Πάσχα.

Oasis Studios (Αγιοι Πάντες, 9 χλμ. από το Γαλαξίδι, Τ/22660-81.288, www.epavlishotels.gr). Είναι η ιδανική επιλογή για Πάσχα και για τριήμερο με φίλους. Στον κήπο οργανώνουμε μπάρμπεκιου, ενώ η θάλασσα είναι πολύ κοντά για βόλτες μετά το φαγητό. Τα στούντιο είναι πλήρως εξοπλισμένα και λιτά διακοσμημένα. 45 - 50 ευρώ το δίκλινο και από 60 ευρώ για τις ημέρες του Πάσχα.


Ελληνικά: Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Γα...
Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Γαλαξίδι (Photo credit: Wikipedia)
Γανυμήδης (Ν. Γουργούρη 20, Γαλαξίδι, Τ/22650-41.328, www.ganimede.gr). Είναι η πιο χορταστική και γλυκιά ανάμνηση από το Γαλαξίδι. Σούπερ πρωινό με σπιτικές μαρμελάδες, τσάτνεϊ, πατέ, φρέσκα αυγά, ζεστά ψωμάκια και κέικ στη δροσερή αυλή του ξενώνα, ακούγοντας απαλή επιλεγμένη μουσική. Το ανακαινισμένο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα διαθέτει δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, studio και μία σουίτα. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και από 75 ευρώ το Πάσχα.

Mira Mare Studios (Γαλαξίδι, δίπλα στην Ακτή Οιάνθειας, Τ/22650-41.466, www.miramarestudios.gr). Λίγα μέτρα από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο, τα studios είναι ιδανικά αν θέλετε να είστε μέσα στα πράγματα. Το κτίριο με τη γαλαξιδιώτικη αρχιτεκτονική έχει γαλάζια παραθυρόφυλλα, ενώ στα ευρύχωρα δωμάτια η διακόσμηση είναι μοντέρνα. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ανοιχτά από τις ημέρες του Πάσχα και μετά.


Αρχοντικό Art Hotel (πάροδος Ελευθερίας 80, Τ/22650-42.292, www.archodikoarthotel.gr). Κάθε δωμάτιο διηγείται και μια ιστορία, κάθε αντικείμενο είναι φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι. Αγαπημένο μας το «Εν Πλω», που μας ταξιδεύει στο γαλάζιο. Στο πρωινό θα δοκιμάσετε τα χειροποίητα κέικ και κουλουράκια της ιδιοκτήτριας. 50 - 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Βότσαλο (Μητροπούλου 12, Γαλαξίδι, Τ/22650-41.788, www.archodikoarthotel.gr). Παλιό καπετανόσπιτο του 1861, το οποίο σήμερα διαθέτει τρία μόλις δωμάτια. Βρίσκεται στο δεύτερο και πιο ήσυχο λιμανάκι. Αγαπημένο μας το δωμάτιο με την πέτρα και το κτιστό κρεβάτι. 35 - 40 ευρώ το δίκλινο

Galaxidi at dusk
(Photo credit: John & Mel Kots)
Βίλλα Οιάνθεια (Ανεξαρτησίας 1 και Τσαλαγκίρα, Γαλαξίδι, Τ/22650-42.433, www.villaoianthia.gr). Μπαρόκ και αρτιστίκ ατμόσφαιρα στα δέκα δωμάτια με ονόματα μουσών και θεών. Ζωγραφισμένοι τοίχοι, έργα τέχνης, πέπλα πάνω από το κρεβάτι, βιτρό και καθρέφτες από τη Βενετία συμπληρώνουν το ρομαντικό σκηνικό στη Βίλλα Οιάνθεια. Από 45 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και για τις ημέρες του Πάσχα στα 100 ευρώ.

Maistros Studios (Ιερομονάχου Ευθυμίου 17-19, Γαλαξίδι, Τ/22650-41.141, www.maistrosstudios.gr). Δύο αυτόνομα στούντιο 60 τ.μ., χτισμένα μέσα σε ελαιώνα και με οικογενειακή ατμόσφαιρα. Τα στούντιο έχουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι με θέα. 95 ευρώ το στούντιο με πρωινό, σταθερή τιμή όλο το χρόνο.

Ακρόπλωρο (Αγ. Ιωάννου 13-15, Γαλαξίδι, Τ/6973-510.964, www.acroploro.gr). Οι δύο κατοικίες, 50 τ.μ. η καθεμιά, μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα μέχρι και 4 άτομα και προσφέρουν ό,τι θελήσουμε: από επιτραπέζια παιχνίδια και ορθοπεδικά στρώματα μέχρι μεγάλο κήπο και σιδερένια κρεβάτια. 90 ευρώ η κατοικία με πρωινό.

Το σπιτάκι (Νίκου Μάμα 35, Γαλαξίδι, Τ/22650-41.257, 6977-512.238, www.tospitaki-galaxidi.com). Δύο υπέροχα σπιτάκια στην καρδιά της πόλης, φτιαγμένα με πολύ γούστο. Το παλιό πέτρινο κτίριο στεγάζει στο ισόγειο το ένα σπιτάκι με χτιστούς καναπέδες, τζάκι, πατάρι-υπνοδωμάτιο και αυλή, ενώ στο διπλανό σπιτάκι υπάρχουν αρκετές επιλογές. Το πρωινό ετοιμάζει κάθε πρωί η κυρία Στέλλα, η ψυχή του ξενώνα, και πολλά από αυτά που προσφέρονται τα φτιάχνει η ίδια. 75 - 85 ευρώ το σπιτάκι με πρωινό.


Galaxidi
(Photo credit: Thomas Huston)
ΦΑΓΗΤΟ

Το μπάρκο της Μαρίτσας (Ακτή Οιάνθειας, Τ/22650-41.059). Είκοσι πέντε χρόνια σερβίρει φρέσκα θαλασσινά και χειροποίητους μεζέδες μπροστά στη θάλασσα. Δοκιμάστε την κολοκυθόπιτα, το γαριδάκι της τράτας, τα αχνιστά μύδια και τις δημιουργίες με σπαγκέτι του Αγη: εμείς πάντα διαλέγουμε σπαγκέτι με σαφράν και γαρίδες ή φαρφάλες με σολομό. Ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ. 20 - 30 ευρώ το άτομο.

Σκελετόβραχος (Ακτή Οιάνθειας, Τ/22650-41.303). Εδώ ερχόμαστε σε ξεχωριστές περιστάσεις. Ιδιαίτερα και πεντανόστιμα είναι τα σπέσιαλ πιάτα που σερβίρονται, πάντα με βάση το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά. Δοκιμάστε το καυτερό «ανήθικο» ρύζι με θαλασσινά, τις γαρίδες του καπετάνιου στο τηγάνι με λαδολέμονο και τις μαύρες ταλιατέλες σε μελάνι σουπιάς. 15 - 22 ευρώ το άτομο.

Τάσος (Ακτή Οιάνθειας, Τ/22650-41.996). Φρέσκο ψάρι κάθε μέρα από τις βάρκες της περιοχής, δροσερές σαλάτες και θέα στην περαντζάδα του Γαλαξιδίου. Ντόπιοι και ξένοι έρχονται εδώ για να φάνε φρέσκο ψάρι αλλά και τις καραβίδες στον ατμό. 15 - 30 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το ψάρι.

Μπεμπέλης (Ν. Μάμα 20-22, Τ/22650-41.677). Ο πιο ζεστός χώρος του Γαλαξιδίου, σερβίρει ευφάνταστα πιάτα με οικογενειακή ατμόσφαιρα: χοιρινό με δαμάσκηνα, μανιτάρια με τυριά σερβιρισμένα με πιτούλες και το πεντανόστιμο συκώτι με κρεμμύδια. Η παρεΐστικη ατμόσφαιρα κουτουκιού ταιριάζει και με το καλό κρασί που σερβίρεται. 16 - 18 ευρώ το άτομο.


House in Galaxidi, Fokida prefecture, Greece
 (Photo credit: Wikipedia)
ΒΟΛΤΕΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Περίπατοι. Να γυρίσετε με τα πόδια όλο το Γαλαξίδι. Από τη βόλτα στα σοκάκια, όπου θα σταματάτε κάθε λίγο για να θαυμάσετε τα αρχοντικά καπετανόσπιτα, μέχρι την περαντζάδα στην Ακτή Οιάνθειας, το Γαλαξίδι αξίζει τον ποδαρόδρομο. Αξίζει και η βόλτα στο άλσος στην Πέρα Πάντα, απέναντι από το λιμάνι.

Ναυτικό Μουσείο. Σε κτίριο του 1868 στεγάζεται το μουσείο με την πλούσια ναυτική παράδοση του Γαλαξιδίου. Στην έκθεση θα δείτε ναυτικούς χάρτες, πίνακες με ιστιοφόρα, ημερολόγια καταστρώματος, ναυτικά όργανα και εξαρτήματα. Θα δείτε και το ιστορικό χειρόγραφο «Το Χρονικόν του Γαλαξειδίου» (Πληροφορίες: Τ/22650-41.795).




(Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Enhanced by Zemanta

1 σχόλιο:

  1. To Archontiko art hotel είναι σούπερ... Όσες φορές και αν επισκεφτώ το Γαλαξίδι αναζητώ τη μοναδική φιλοξενία της Αργυρώς με το υπέροχο πρωινό της. Ένα πανέμορφα διακοσμημένο ξενοδοχείο του Γαλαξιδίου. To site της έχει υπέροχες φωτογραφίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...