Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αγροτουρισμός: Ποντάρετε στο πράσινο

Χρειάζεστε ξεκούραση και χαλάρωση σε ένα ήρεμο περιβάλλον; Θέλετε να γνωρίσετε τη ζωή στην ύπαιθρο και τα παραδοσιακά προϊόντα;
Εάν απαντήσατε «ναι», τότε οι αγροτουριστικές διακοπές αποτελούν μια πρόταση που οφείλετε να εξετάσετε σοβαρά.

Φιλοξενία με φόντο το πράσινο

Αγροτουρισμός για τον επισκέπτη – αγροτουρίστα σημαίνει φιλοξενία σε ένα λιτό περιβάλλον με τοπικά χαρακτηριστικά, με τις απαραίτητες ανέσεις αλλά χωρίς δήθεν και πολυτέλειες. Σημαίνει κυρίως την επαφή του με τη φύση, τη γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα, τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές συνταγές, την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες ακόμα και τις αγροτικές εργασίες. Σημαίνει τέλος τη γνωριμία του με τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής που αναβιώνουν με τρόπο αυθεντικό. Από την άλλη, Αγροτουρισμός για την ελληνική ύπαιθρο σημαίνει ανάπτυξη, μέσω ήπιων μορφών που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του κάθε τόπου, τη διατήρηση των εθίμων, της λαογραφίας, της χειροτεχνίας και των παραδοσιακών τεχνών και εργασιών που τείνουν να εκλείψουν. Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργούνται και παρεξηγήσεις ο Αγροτουρισμός δε σημαίνει σε καμία περίπτωση βίαιη, μαζική και επεμβατική ανάπτυξη με πάσης φύσεως ξενοδοχεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της υπαίθρου.

Τι μπορείτε να κάνετε στις αγροτουριστικές διακοπές;

Αγροτικές δραστηριότητες (συλλογή μανιταριών, μάζεμα ελιάς, τρύγος) .

Οικοτουρισμό (παρατήρηση πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις σε υγροβιότοπους).

Αθλήματα περιπέτειας στη φύση (ράφτινγκ, πεζοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς)

Πολιτιστικές περιηγήσεις (επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, μουσεία λαογραφίας, μελισσοκομίας, ελιάς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους).

Μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίας και χειροτεχνίας (μαθήματα αργαλειού, ελληνικών χορών, γαστρονομίας, γευσιγνωσίας, οινοποιείας, βιολογικών προϊόντων, παραγωγής μελιού).

Τι μπορείτε να κάνετε…

…στην ορεινή Κορινθία

Πεζοπορία και ορειβασία στη Ντουρντουβάνα ή τη Μονή Αγίου Γεωργίου. Από την περιοχή περνά και το διεθνές μονοπάτι Ε4 προς το «διάσελο του κυνηγού». Η λίμνη Δόξα προσφέρεται για μαγικές βόλτες με τα πόδια και τα ποδήλατα. Επίσης, μπορείτε να δείτε τον Αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Φενεού, τη Μονή Αγίου Γεωργίου και το Παλιομονάστηρο στη Λίμνη Δόξα. Ακόμη, το Λαογραφικό μουσείο στη Συβίστα (Φενεός), τον Υδρόμυλο του καλόγηρου και τη Νεροτριβή του Δημάκου (Συβίστα). Τέλος, τώρα είναι η εποχή της ρίγανης και του τσαγιού στο βουνό, του θερισμού και της συγκομιδής των δημητριακών στον κάμπο του Φενεού και μπορείτε να συμμετάσχετε.

…στη Νότια Εύβοια Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία, ορειβασία και ποδήλατο βουνού. Μπορείτε να περπατήσετε στο Φαράγγι του Δημοσάρη, σε μια διαδρομή 10χλμ. που ξεκινάει από το όρος Όχη και καταλήγει στην παραλία των Καλλιανών. Το μονοπάτι περνά μέσα από περιοχές καλυμμένες από πλατάνια, οξιές, καστανιές και σπάνια είδη φυτών όπως ορχιδέες. Μη χάσετε το μαγικό ηλιοβασίλεμα από το κάστρο Castello Rosso και την ευκαιρία να ανακαλύψετε τα περίφημα Δρακόσπιτα της Όχης ή να περιηγηθείτε στα μικρά και απομονωμένα χωριά στις πλαγιές της βουνού.

…στον Ασπροπόταμο Τρικάλων

Ανάλογα με την εποχή διοργανώνονται και διαφορετικές δραστηριότητες. Τον Ιούνιο γίνεται το μάζεμα του σαλεπιού και το μάζεμα των μανιταριών, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το μάζεμα τσαγιού. Μπορείτε να κάνετε καγιάκ και κανό στον Ασπροπόταμο, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία στους δασικούς δρόμους ή τα μονοπάτια. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον καταρράκτη στην Αγία Παρασκευή, το βασιλικό δάσος του Στρούγκου και να κάνετε ορειβασία στις κορυφές της Τριγγίας, της Κακαρδίτσας και του Καπ Γκρας. Μην παραλείψετε να δείτε την υπέροχη εκκλησία της Μονής Δολιανών με τους δεκατρείς τρούλους και τις Μονές του Προφήτη Ηλία και της Γαλακτοτροφούσας κοντά στην Ανθούσα.

Το μυστικό

Έχετε υπόψη σας ότι τα καταλύματα του αγροτουρισμού δεν έχουν καμία σχέση με τα πρόχειρα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη μέση του πουθενά. Είναι, ως επί το πλείστον, παραδοσιακά κτίσματα ή παλιά αρχοντικά που έχουν ανακαινιστεί πλήρως, διατηρώντας την αρχιτεκτονική της περιοχής


omorfamistika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...