Από νησί των σφουγγαράδων μετατράπηκε σε νησί της αναρρίχησης αναφέρει ο απεσταλμένος της εφημερίδας
«Νησί της αναρρίχησης» χαρακτηρίζει, σε άρθρο της, την Κάλυμνο, η ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο».
«Σε μια ώρα απόσταση από την Αθήνα με αεροπλάνο, βρίσκεται ο προορισμός όσων αγαπούν την αναρρίχηση. Καταφθάνουν από όλο τον κόσμο, διότι βρίσκουν σταθερές πλαγιές, καλή συντήρηση και μπλε θάλασσα για να δροσίζονται» αναφέρει ο απεσταλμένος της εφημερίδας.
«Στο παρελθόν, η Κάλυμνος ήταν το νησί των σφουγγαράδων. Και σήμερα, στον μόλο της Πόθιας, τα σφουγγάρια που στεγνώνουν στον ήλιο και τα εργαστήρια για την επεξεργασία τους, θυμίζουν το παλιό αυτό επάγγελμα, το οποίο ακόμη επιβιώνει» προσθέτει η εφημερίδα της ιταλικής πρωτεύουσας.
Ο Αθηναίος Άρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έχει γράψει ειδικό οδηγό για την αναρρίχηση στο νησί, εξηγεί ότι «μπορεί κανείς να επιλέξει την Κάλυμνο για αναρρίχηση όλο τον χρόνο. Οι καλύτερες περίοδοι είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά και τον χειμώνα μπορεί κανείς να "αναμετρηθεί" με τις πλαγιές στο νότιο μέρος του νησιού, φορώντας μόνο ένα μπλουζάκι, ενώ το καλοκαίρι έχει αέρα και πολλές πλαγιές χαίρουν σκιάς».
«Ο πρώτος που ανακάλυψε το νησί αυτό του Αιγαίου ως ιδανικό προορισμό για την αναρρίχηση, είναι ο Ιταλός σκηνοθέτης Αντρέα Ντι Μάρι, τη δεκαετία του '90, όταν επέλεξε τα Δωδεκάνησα για τις διακοπές, με την οικογένειά του» αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα.
Ο δε τέως δήμαρχος Καλύμνου, Γιώργος Ρούσσος, δηλώνει στην «Ιλ Μεσσατζέρο» ότι το νησί του «είναι παραδοσιακό και δεν αποτελεί προορισμό μαζικών αφίξεων για τουρίστες που επιλέγουν αποκλειστικά τη θάλασσα».
«Στην αρχή -προσθέτει ο τέως δήμαρχος- o κόσμος δεν καταλάβαινε το φαινόμενο με τους νέους αυτούς που ντύνονταν με περίεργο τρόπο και κυκλοφορούσαν με σακίδιο». «Μετά, όμως», προσθέτει, «τους ανακαλύψαμε, καταλάβαμε ότι πολλοί είναι επαγγελματίες και επιχειρηματίες και τους δεχθήκαμε με ανοικτές αγκάλες».
Η εφημερίδα της Ρώμης, σημειώνει τέλος, ότι «το δημοτικό γραφείο για την αναρρίχηση είναι το καλύτερα οργανωμένο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» και ότι «στην Κάλυμνο, σήμερα, η οικονομική κρίση είναι σαφώς λιγότερο αισθητή από ό,τι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Αυτό, χάρη στις βραχώδεις πλαγιές, σε μια έξυπνη αυτοδιοίκηση και σε αναρριχητές που προτιμούν το νησί, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!