Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Μοναδικά αξιοθέατα, αμμώδεις πλαζ και θερμές πηγές σε Κ. και Β. Εύβοια


ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗ / Αγγελιοφόρος

Στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας έχει αφήσει τη σφραγίδα του έντονα ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Η Χαλκίδα και η Ερέτρια ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, πολύ πριν από την εμφάνιση του άστρου της Αθήνας, οι οποίες άναψαν τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού. Σημαντικά είναι και τα δείγματα αρχαιότερων ακόμη πολιτισμών, που έχουν έλθει στο φως από περιοχές της Αρτάκης, της Μάνικας και του Λευκαντί.

Η Χαλκίδα, πρωτεύουσα του νομού Εύβοιας, αξίζει μια περιδιάβαση στα μουσεία και τα αξιοθέατά της. Το νεοκλασικό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου φιλοξενεί σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς απ' όλη την Εύβοια, ενώ το Κάστρο του Καρά Μπαμπά είναι ό,τι έχει απομείνει από την περίφημη οχύρωση της πόλης.

Το υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας, αλλά και η ιστορική Παλαιά Γέφυρα Ευρίπου, διαχρονικό σύμβολο της Χαλκίδας, αποτελεί μνημείο της περιοχής. Η πρώτη ζεύξη των δύο ακτών έγινε το 411 π.Χ. Το 1854 αντικαταστάθηκε η παλαιότερη ζεύξη με πιο μοντέρνα, που εγκαινιάσθηκε από τον Οθωνα. Νέα περιστροφική γέφυρα κατασκευάστηκε το 1896. Με τη σημερινή της μορφή, αντικαθιστώντας την παλαιότερη, εγκαινιάσθηκε το 1961. Από εκεί θαυμάζουμε σε όλο του το μεγαλείο το παγκοσμίως μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο του Ευρίπου. Σήμερα η σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα επιτυγχάνεται μέσω της υπερσύγχρονης γέφυρας 700 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 1993.

Συναντάμε τις Καμάρες, τα καλοδιατηρημένα απομεινάρια αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου, και αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια, που κοσμούν την παραλία της πόλης. Το Κόκκινο Σπίτι, σε περίοπτη θέση, θα μπορούσε να αποτελεί το σήμα κατατεθέν.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Μάνικας (Προϊστορική Χαλκίδα) έχουν έλθει στο φως ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλου οικισμού κατά την πρωτοελλαδική περίοδο (2900 - 2300 π.Χ.).

Πέρα από τη Χαλκίδα το αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι εξίσου μεγάλο. Πρώτα απ' όλα η περιοχή του Ληλάντιου πεδίου με το Βασιλικό, το Λευκαντί και τους άλλους ιστορικούς οικισμούς. Σημαντικότερη αρχαιολογικά περιοχή θεωρείται η Ξερόπολη, που βρίσκεται στην τουριστική παραλία του Λευκαντί. Από εκεί έχουν έλθει στο φως σπουδαία ευρήματα, που χρονολογούνται πριν από το 1100 π.Χ.

Μέσα στην πόλη του Βασιλικού διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ένας από τους ογκωδέστερους ενετικούς πύργους της Εύβοιας, ο Πύργος του Βασιλικού.

Επισκεφτείτε και το ναό Αυλιδείου Αρτέμιδος, όπου ήλθαν στο φως αρκετά αγάλματα μεταξύ των οποίων της Αρτέμιδος, της Εκάτης, επιγραφές, κιονόκρανα, οξυπύθμενοι αμφορείς, ειδώλια, όστρακα, νομίσματα κ.ά. Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας.

Η Ερέτρια είναι μια πόλη που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως και ο διπλανός δήμος Αμαρυνθίων. Οι παραλίες της Ερέτριας και της Αμαρύνθου θεωρούνται από τις πλέον περιζήτητες του Ευβοϊκού, ενώ η γαστρονομία συμπληρώνει το παζλ των απολαύσεων της περιοχής.

Στην Κεντρικλή Εύβοια υπάρχουν και περιοχές που έχουν να αναδείξουν περίσσιες φυσικές χάρες. Η οροσειρά Δίρφυς και η ψηλότερη κορυφή της Δέλφι με τα ελατοδάση, τις καστανιές, τις δρυς, πλατάνια, πεύκα αλλάζουν το τοπίο της φύσης ανηφορίζοντας από τη Νότια στην Κεντρική Εύβοια.

Τα ορεινά χωριά της περιοχής προσφέρουν ηρεμία και καλό φαγητό, ικανοποιώντας τους εραστές της παρθένας φύσης, ενώ οι ανατολικές δαντελωτές ακτές είναι δύσκολα προσβάσιμα, λόγω της αναγκαστικής διέλευσης από το ορεινό ανάγλυφο που διαμορφώνει η Δίρφυς.

Παρόλο που είναι σχετικά απρόσιτες, οι μοναδικού κάλλους βραχώδεις ως επί το πλείστον ακτές της ανατολικής Εύβοιας είναι μικρές και αμμώδεις, ανεπανάληπτης ομορφιάς, όπως αυτές του Λιμνιώνα και της Χιλιαδούς. Η εικόνα των τοπίων είναι πάνω από κάθε περιγραφή. Αρκετά ψηλότερα από την παραλία της Χιλιαδούς, σε περιοχή με πανοραμική θέα προς το Αιγαίο, βρίσκεται χτισμένη η Παλαιά Μονή Χιλιαδούς. Η παράδοση λέει πως ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν η χιλιοστή, που χτίστηκε με εντολή της αυτοκράτειρας Θεοδώρας (830-856).


Βόρεια Εύβοια

Το καταπράσινο δασώδες ορεινό περιβάλλον, οι πανέμορφες ακτές, σε συνδυασμό με τη λαμπρή ιστορία και τις παρακαταθήκες μεγάλων πολιτισμών, αλλά και οι θερμές πηγές προσελκύουν πολύ κόσμο, κυρίως από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Η περιοχή προσφέρει πανέμορφες αμμώδεις πλαζ, μοναδικά ηλιοβασιλέματα, φρέσκο φτηνό ψάρι, αλλά και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Η Λίμνη, οι Ροβιές με τις παραλίες της, η Χρόνια, το γραφικό ψαροχώρι των Ηλίων και οι γύρω περιοχές τους υποδέχονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες τους. Η ξακουστή Αιδηψός με τις θαυματουργές ιαματικές πηγές της, ήδη από την αρχαιότητα, συνδυάζει διακοπές και θεραπεία ψυχής και σώματος, αναδίνοντας ταυτόχρονα έναν κοσμοπολίτικο αέρα. Η περιοχή είναι πλήρως οργανωμένη από τουριστικής άποψης. Ιαματικές πηγές ισάξιες με αυτές της Αιδηψού αναβλύζουν στα Γιάλτρα και τα Ηλια.

Υπέροχες παραλίες πνιγμένες κυριολεκτικά στο πράσινο είναι η Γιάλτρα, το Γρεγολίμανο και ο καταπληκτικός Αγιος Γεώργιος Λιχάδας. Μετά το φάρο της Βασιλίνας και μερικές μοναχικές φυσικές πλαζ, ξεδιπλώνεται ο τουριστικός Αγιόκαμπος. Το τοπίο διαδέχονται η πανέμορφη ακρογιαλιά της Νησιώτισσας και οι απέραντες αμμώδεις παραλίες του Ν. Πύργου και των Ωρεών.

Ανατολικότερα οι πεντακάθαρες αμμουδιές συνεχίζονται για πολλά χιλιόμετρα, παράλληλα με τους υδροβιότοπους των Κανατάδικων και τον ομώνυμο γραφικό οικισμό. Τελειώνουν στο Ασμήνιο και στο τουριστικά αναπτυγμένο Πευκί. Από εδώ και μετά έχουμε να κάνουμε με το Αιγαίο και τις πευκόφυτες παραλίες του Αρτεμισίου.

Για τους φυσιολάτρες, η επιλογή των καταρρακτών του Δρυμώνα, του πλατανόδασους του Κηρέα και του φαραγγιού του Αράπη είναι εξαιρετική, ενώ πρέπει να επισκεφτείτε και το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς.


Ιστορικά μνημεία

Η αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού, ο ενετικός Πύργος Αγίας Παρασκευής Αιδηψού, η
Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων (15 χλμ. από την Αιδηψό) και το κάστρο των Ωρέων είναι αξιόλογα μνημεία. Επίσης ο Ταύρος Ωρεών, ογκώδες γλυπτό φιλοτεχνημένο προς τιμήν του Δημητρίου Πολιορκητή κατά την εποχή που οι Μακεδόνες κυριαρχούσαν στο ελληνικό στερέωμα, για κάποιους επιβεβαιώνει και το όνομα ευ-βους που αναφέρεται από τον Ομηρο.

Στην Εύβοια ανήκει και ένας μεγάλος αριθμός βραχονησίδων, όπως οι Πεταλιοί έξω από το Μαρμάρι, τα Λιχαδονήσια στο Βορρά, οι νησίδες ανοιχτά των Στύρων και αρκετές ακόμη, που βρίσκονται από την πλευρά του Αιγαίου.

Γαστρονομία

Ο τόσο πλούσιος αυτός τόπος δεν είναι δύσκολο να ικανοποιήσει τις γευστικές επιθυμίες όλων. Μπορείτε σε προσιτές τιμές να φάτε φρεσκότατα ψάρια στις παραλιακές ψαροταβέρνες του νομού, καθώς και ντόπια κρεατικά στα ορεινά χωριά, που μοσχοβολούν άγρια βότανα και την αλμύρα της θάλασσας. Τα προϊόντα της γης και της κτηνοτροφίας, που συνεισφέρουν στην πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής, είναι αξιόλογα. Φρέσκια μυζήθρα, ανθότυρο, πικάντικο τουλουμίσιο τυρί, κεφαλοτύρι.

Το θυμαρίσιο μέλι, το κισσούρι από τα άνθη των ρεικιών, το ξακουστό από την οθωμανική περίοδο ροδόμελο, καθώς και ποικιλίες κρασιού με κυρίαρχο είδος το σαββατιανό σταφύλι.
Εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα κατακλύζουν τους νότιους πρόποδες της Οχης, για την παρασκευή πρώτης ποιότητας ελαιόλαδου. Τα καρυστινά νοστιμότατα κουρκουμπίνια (γκόγκλιες, στα αρβανίτικα), τα αμυγδαλωτά, η καρυστινή κολοκυθόπιτα, το παστέλι και πολλά άλλα γράφουν τον επίλογο του γευστικού ταξιδιού σας.
 
Info

Διαμονή

Οι δυνατότητες διαμονής είναι ευρείες στο νομό Εύβοιας. Καλύπτονται οι ανάγκες όλων των βαλαντίων, καθώς υπάρχουν μεγάλες πολυτελείς εγκαταστάσεις, αλλά και διαμερίσματα, σε πολύ προσιτές τιμές που μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες.


Πώς θα πάτε

Η μετάβαση στα θέρετρα του νομού Εύβοιας γίνεται τόσο οδικά όσο και ακτοπλοϊκά. Οδικά μπορείτε να μεταβείτε μέσω της γέφυρας της Χαλκίδας, ενώ ακτοπλοϊκά υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Υπάρχουν καθημερινές συνδέσεις από Γλύφα προς Αγιόκαμπο,
από Αγ. Κωνσταντίνο προς Αγιο Γεώργιο Λιχάδος, από Αρκίτσα προς Αιδηψό, από Ωρωπό προς Ερέτρια, από Αγία Μαρίνα προς Στύρα καθημερινά και προς Αλμυροπόταμο τα Σαββατοκύριακα, καθώς και από Ραφήνα προς Μαρμάρι και Κάρυστο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Πορθμείο Αγιόκαμπου – Γλύφας: τηλ. 22380/61288
Πορθμείο Αγ. Γεωργίου Λιχάδος - Αγ. Κωνσταντίνου: τηλ. 22350/33376
Πορθμείο Αιδηψού – Αρκίτσας: τηλ. 22260/22464
Πορθμείο Ερέτριας – Ωρωπού: τηλ: 22290/62201
Πορθμείο Αλμυροποτάμου - Αγίας Μαρίνας: τηλ. 22230/53768
Πορθμείο Στύρων - Αγίας Μαρίνας: τηλ. 22240/41266
Πορθμείο Μαρμαρίου – Ραφήνας: τηλ. 22240/32222
Πορθμείο Καρύστου – Ραφήνας: τηλ: 22240/22227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...