Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Άνδρος: Kοσμοπολιτισμός χαμηλών τόνων

Στην Ανδρο απουσιάζει ο συνωστισμός και… περισσεύει ένα αίσθημα κοσμοπολιτισμού. Απέχει μόλις δύο ώρες με το πλοίο της γραμμής από τη Ραφήνα. Και την επισκεπτόμαστε κάθε καλοκαίρι με την ίδια αφορμή· τη (νέα κάθε φορά) έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
ΣΤΑΣΕΙΣ


Γαύριο. Είναι η πρώτη εικόνα του νησιού, το λιμάνι, στο βορειοδυτικό άκρο του.Μπατσί. Ο γραφικός οικισμός που επέλεξαν οι Ανδριώτες για να επενδύσουν τουριστικά. Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταλύματα αλλά και η κοσμική-νυχτερινή ζωή.Χώρα. Πραγματική αρχόντισσα. Χτισμένη σε χερσόνησο, ανάμεσα στις παραλίες Νημποριό και Παραπόρτι, καταλήγει με ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι στο νησάκι με το μεσαιωνικό κάστρο. Τόπος καπεταναίων, συνδυάζει την παλιά πόλη, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις λευκές εκκλησιές (σημείο αναφοράς η Παναγία Θαλασσινή), με τη νεότερη, όπου επιβλητικά αρχοντικά θυμίζουν τα χρόνια της ακμής της ναυτιλίας. Ο Αφανής Ναύτης στην ομώνυμη πλατεία και ο ανακατασκευασμένος πέτρινος φάρος Τουρλίτης στην έξοδο του λιμανιού τραβούν την προσοχή. Στη Χώρα αξίζει να επισκεφτείτε το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το σήμα κατατεθέν της πολιτιστικής ζωής, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (τηλ.: 22820-22.444, www.moca-andros.gr).Λιβάδια. Κοντά στη Χώρα, μέσα στην κατάφυτη πεδιάδα που διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός που εκβάλλει στο Παραπόρτι.Βραχνός. Χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού, με πανοραμική θέα στη Χώρα.Μεσαριά. Το μεσαιωνικό κέντρο του νησιού που φιλοξενεί τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, βυζαντινή εκκλησία του 1158.Μένητες. Καταπράσινο χωριό με άφθονα νερά, μεγάλα πλατάνια και περιβόλια.Στενιές. Το χωριό των καπεταναίων με καλαίσθητα αρχοντικά.Αποίκια. Από εδώ θα επισκεφτείτε την περίφημη πηγή Σάριζα.Συνετί. Θα έρθετε για να δείτε τα Διποτάματα, τη ρεματιά-φαράγγι κάτω από το χωριό, με το πλούσιο οικοσύστημα.Μονή Παναχράντου. Βρίσκεται ψηλά στις βόρειες πλαγιές του βουνού Γερακώνες. Οχυρωμένο μοναστήρι με αξιόλογα κειμήλια και εντυπωσιακή θέα προς τη Χώρα.Κάστρο της Φανερωμένης (ή Επάνω Κάστρο ή Κάστρο της Γριάς). Σε υψόμετρο 600 μ., βόρεια του γραφικού Ορμου Κορθίου (χαρίστε και σ' αυτόν μια επίσκεψη, την αξίζει!).
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Λιόπεσι, Aγιος Πέτρος, Χρυσή Αμμος και Kυπρί. Ολες τους βρίσκονται κοντά στο Γαύριο και το Μπατσί και είναι πολυσύχναστες, αλλά πεντακάθαρες.Της γριάς το πήδημα. Ξεχωριστό όνομα για μια ξεχωριστή παραλία, κάτω από το Κάστρο της Φανερωμένης (ή... της Γριάς). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μυτερός βράχος, αλλά και ο σχετικός μύθος με τον οποίο συνδέεται!Αχλα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ανδρου, κοντά στο χωριό Βουρκωτή. Αγαπημένη, με δύσκολη σχετικά πρόσβαση.Συνετί. Η παραλία του ομώνυμου χωριού με βαθιά καταγάλανα νερά και λευκά βότσαλα.Πίσω Γιάλια. Ομορφη παραλία που θα προσεγγίσετε από τις Στενιές.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Από τη Ραφήνα αναχωρούν καθημερινά πλοία της Blue Star Ferries(Τ/210-89.19.800, www.bluestarferries.com), της Cyclades Fast Ferries (Τηλ.:210-41.82.005) και της Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Χώρα - Νημποριό
The Paradise Lifestyle Hotel 
(Τ/22820-22.187-9, www.paradiseandros.gr)
Ή αλλιώς Ξενοδοχείο ο Παράδεισος. Πολυτελέστατο και με εξαιρετική θέα. 
€ € € 
Αρχοντικό Ελένη
(Τ/22820-23.471, www.elenimansion.gr)
Στεγάζεται σε όμορφο νεοκλασικό του 19ου αιώνα και διαθέτει 8 δίκλινα/τρίκλινα δωμάτια.
€ € € 
Saint Lewis
(Τ/22820-23.965, 6944-650.169)
Συγκρότημα πλήρως εξοπλισμένων δωματίων μέσα σε περιβόλι και σε απόσταση 600 μ. από την παραλία του Νημποριού. 
€ € 
Ηρώ Studios & Suites
(Τ/ 22820-22.905, www.irostudios.com)
Μόλις 50 μέτρα από την αμμώδη παραλία του Νημποριού και 5 λεπτά από τη Χώρα. 
€ €
Μπατσί
Blue Bay Village 
(Τ/22820-41.150, www.andros-hotel.com)
Βρίσκεται στην παραλία Δελαβόγιας, πολύ κοντά στο Μπατσί, και αποτελείται από 18 ευρύχωρα στούντιο και μεζονέτες. 
€ €
Maistrali Studios
(Τ/22820-42.030, 42.040, www.maistrali-studios.com)
32 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και διαμερίσματα, με όμορφη κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα. 
€ €
Aneroussa Beach
(Τ/22820-41044, www.aneroussabeach.gr)
Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αμμουδερές παραλίες και διαθέτει αρχιτεκτονικά στοιχεία των νεοκλασικών αρχοντικών της Ανδρου. 
€ €
Κυπρί
Perrakis Hotel 
(Τ/22820-71.456-7, www.hotelperrakis.com)
Πρόσφατα ανακαινισμένο (2007), διαθέτει 44 ευρύχωρα δωμάτια, όλα με θέα στη θάλασσα. 
€ € Aναζητήστε προσφορές!
Γαύριο
Andros Holiday 
(Τ/22820-71.443, www.androsholidayhotel.com)
Βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Γαυρίου, ανακαινίστηκε πλήρως πριν από 2 χρόνια και αποτελεί ένα απ' τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του νησιού. 
€ €
 - έως 60 € € € - έως 110 € € € € - έως 200 € € € € € - από 200 € και άνω
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
Στη Χώρα
• Σκαλάκια. Εδώ θα συναντήσετε τον Βαγγέλη και τη Χαρίκλεια και θα γευτείτε νοστιμότατο κόκορα κρασάτο, χυλοπίτες με χορταρικά και εξαιρετική φρουτάλια.
• 
Ενδοχώρα. Απ' τα χεράκια της Ρένας.
• 
Νόνας. Μπροστά στο παλιό Ξενία, νόστιμη και καθαρή κουζίνα.
• 
Μαδούρης. Στην άλλη πλευρά της παραλίας, με δικό του μπαξέ και κρέατα.
Στα χωριά
• Περτέσης στις Στραπουριές. Το όνομα της ταβέρνας είναι Τερψιχόρη και είναι η παλαιότερη της Ανδρου, με νόστιμα μαγειρευτά και εξειδίκευση στη φρουτάλια.
• 
Aσημόλευκα. Βρίσκεται στα Yψηλού και είναι στέκι που προτιμούν οι ντόπιοι.
• 
Βράχος στο χωριό Βουρκωτή. Φημίζεται, εκτός από το φαγητό του, και για τα γλέντια που φιλοξενεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
• 
Κόσσης Καλά κρεατικά στον Ανω Φελλό, στη βόρεια πλευρά του νησιού.
• 
Mπαλκόνι του Aιγαίου. Μαγειρευτά και της ώρας (και καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα!) στην Απροβάτου.
Tip! H φρουτάλια είναι η aνδριώτικη εκδοχή της ομελέτας, με πατάτες και παραδοσιακά λουκάνικα. Δοκιμάστε τη!

1 σχόλιο:

  1. Επισκέφτηκα την Άνδρο το περασμένο καλοκαίρι και ομολογώ ότι πέρασα πολύ ωραία. Οι παραλίες της Γριάς το Πήδημα, Χρυσή Ακτή και Φελός πιστεύω ότι ξεχωρίζουν. Για διαμονή βρίσκω το Μπατσί ως το πιο κοσμοπολίτικο χωριό της Άνδρου και την Χώρα το πιο παραδοσιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...