Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τήνος των τεχνών


Mε μια κιθάρα στην πλατεία του Πύργου, με κουκλοθέατρο στο πέτρινο θεατράκι του χωριού Βώλαξ, με συναυλίες στο παλιό οικοτροφείο των Ουρσουλινών στα Λουτρά και με το διεθνές φεστιβάλ jazz να φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο λιμάνι της, η Τήνος γίνεται πύλη της τέχνης και του πολιτισμού στο Αιγαίο. Κάθε διαδρομή περνάει μέσα από το υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, που είναι στημένο αιώνες τώρα πάνω στο νησί. Ενα αρχαίο ιερό δίπλα στη θάλασσα, διατηρητέοι περιστερώνες και ανεμόμυλοι, ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, ενετικά κάστρα και δεκάδες γοητευτικά χωριά με παράξενα ονόματα: Ιστέρνια, Ταραμπάδος, Κτικάδος, Σμαρδάκοιτος, Δύο Χωριά. Κατοικούνται σχεδόν όλα. Στο εσωτερικό τους, κρύβουν μικρές καλαίσθητες εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Πεντακάθαρα σοκάκια, στοές με καμάρες, μαρμάρινες κρήνες, υπέρθυρα και λαξεμένες παραστάσεις με πουλιά, πλοία, ψάρια και λουλούδια.
Μέσα σ' αυτό το μαγικό σκηνικό στήνονται προσεκτικά επιλεγμένα πολιτιστικά δρώμενα για όσους αγαπούν τις τέχνες, χωρίς τα κοσμικά. Ο,τι αξίζει εδώ αναδεικνύεται με απλό τρόπο και οι διακοπές αποκτούν υψηλή αισθητική δίπλα σε μια καλλιτεχνική παράδοση, που διατηρείται άθικτη εδώ και αιώνες στο νησί. Από τους μεγάλους ζωγράφους και τους γλύπτες που γεννήθηκαν στην Τήνο μέχρι τους φωτογράφους, τους συγγραφείς, τους ποιητές και τους ηθοποιούς που απέκτησαν σπίτι εδώ τα τελευταία χρόνια, η έμπνευση φυσάει με όλα τα μποφόρ.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Με πλοίο είτε από τον Πειραιά είτε από τη Ραφήνα. Mε τη Blue Star Ferries (Τ/210-89.19.800) το κόστος του εισιτηρίου aπό Πειραιά είναι 28,50  το άτομο στην οικονομική θέση (10  στη σούπερ οικονομική) και 76,50  το αυτοκίνητο και από Ραφήνα 20,50  και 66,50 , αντίστοιχα. Από Πειραιά, επίσης, εκτελούν το δρομολόγιο η Αegean Speed Lines με το Speedrunner3 (T/210-96.90.950, 44  το άτομο και 66  το αυτοκίνητο) και η Hellenic Seaways με το Highspeed4 (T/210-41.99.000, 44  το άτομο και 75  το αυτοκίνητο).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Vega Αppartments (Τ/22830-24.035, www.vegaapartments.gr).
Ψηλά στο λόφο πάνω από τον Αγιο Μάρκο, λίγο πριν από τα Κιόνια, το μικρό πολυτελές συγκρότημα προσφέρει 7 ανεξάρτητες σουίτες πλήρως εξοπλισμένες με συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο και το ηλιοβασίλεμα, πισίνα και την απολαυστική ηρεμία του ιδιωτικού χώρου. 80 - 110  στη δίκλινη σουίτα Antares, 150 - 180  στην τετράκλινη Rigel.
Ανθεια (Τ/22830-25.021 www.anthia.gr).
Μαζί με το δωμάτιο μπορείτε να κλείσετε και το πακέτο αναψυχής που σας ενδιαφέρει: καταδύσεις, ψάρεμα, snorkelling και μαθήματα κεραμικής. Μοναδικό στο νησί το spa του ξενοδοχείου. Στον Αγιο Φωκά, 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι. 130 - 165 .
Altana (Τ/22830-25.102 www.altanahotel.gr).
Πολύ κοντά στη Χώρα και στο νέο λιμάνι, το boutique hotel του νησιού προσφέρει άνετα δωμάτια, εσωτερική στέρνα-λουτρό και σπιτικό πρωινό. 90 - 100  το απλό δίκλινο δωμάτιο135 - 145  η δίκλινη τζούνιορ σουίτα.
Porto Tango (T/22830-24.411, www.portotango.gr).
Παραδοσιακά κτίσματα σε επίπεδα (6 χλμ. από τη Χώρα) που συνδυάζουν την πολυτέλεια με τη γραφικότητα. Το πρωινό, όπως και τα γεύματα στο εστιατόριο, είναι με προϊόντα παραγωγής του ιδιοκτήτη από το περιβόλι και τα ζώα του. Το δίκλινο από 99 .
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
Στα Κιόνια, παραδοσιακά τρώμε στα Τσαμπιά (Τ/22830-23.142) και στο παραλιακό Μαϊστράλι (Τ/22830-23.570). Ολες οι γεύσεις δένουν με την ελαφριά και γλυκιά ρακή από το Φαλατάδο. Στο ίδιο χωριό, στην ταβέρνα Κατώι (Τ/22830-41.000) μπορείτε να απολαύσετε ντόπιο κοντοσούβλι και άλλα ψητά. Εκλεκτός μεζές στο νησί παραμένουν από τα χρόνια της ενετοκρατίας τα πιτσούνια. Κατόπιν παραγγελίας τα σερβίρουν στη Δροσιά, την ταβέρνα του Βασίλη στο χωριό Κτικάδος (Τ/22830-21.087). Η ωραιότερη ταβέρνα της Τήνου (θέση και φαγητό) και από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Στη Χώρα, το νέο Ηταν ένα μικρό καράβι (Τ/22830-22.818), με περίκλειστη απάνεμη εσωτερική αυλή και αυθεντικές γεύσεις από τοπικά προϊόντα, συνδυάζει την τοπική κουζίνα με το στυλ της νεο-ταβέρνας. Σταθερή αξία είναι η ψαροταβέρνα Αγκυρα (Τ/22830-23.016), στην Παλλάδα. Η ωραιότερη θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι από τον Ταρσανά (Τ/22830-24.667). Στην άκρη του λιμανιού, δίπλα στο γήπεδο, με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και άλλες νοστιμιές.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Jazz υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κοντραφούρη και του Θωμά Αλβέρτη και με τη συμμετοχή Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων μουσικών. 26 - 29 Αυγούστου. Πληροφορίες: Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τ/22830-29.070, www.itip.gr
Jazz Masterclass. Με τη συνεργασία του Ωδείου του Αμστερνταμ και καθηγητές από την Ολλανδία και την Ελλάδα στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. 13 - 18 Ιουλίου.
Φεστιβάλ Εξωμβούργου. Το δραστήριο καλοκαιρινό φεστιβάλ, που έχει γίνει σταθερή αξία (και) για τους παραθεριστές. Αρχίζει με τη γιορτή της Αγκινάρας το Μάιο και κλείνει το Σεπτέμβριο με τη γιορτή του μελιού ή το Ρακιζιό, τη γιορτή της ρακής στο Φαλατάδο. Στο μεσοδιάστημα απολαμβάνουμε εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θέατρο και υπέροχες συναυλίες σε διάφορα χωριά. Πληροφορίες: Τ/22833-60.229, www.exomvoyrgoy.gov.gr
Τήνια 2010. Εκθεση ζωγραφικής στον Αρνάδο 24/7 - 23/8 και έκθεση γλυπτικής Τήνιων καλλιτεχνών στον Πύργο, 10/8 - 10/9.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Κιόνια. Το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος σταθμός για εξαγνισμό, λουτρό και σπονδές για τους ταξιδιώτες προς τη Δήλο.
Εξωμβούργο. Το κάστρο της Τήνου σκαρφαλωμένο σε έναν γιγαντιαίο βράχο που μοιάζει με γλυπτό της φύσης.
Περιστερώνες. Στην κοιλάδα του χωριού Ταραμπάδος υπάρχει μια σειρά από διατηρητέους περιστερώνες. Σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο νησί, διατηρούνται ακόμα από αρκετές οικογένειες.
Πύργος. Εδρα της Σχολής Καλών Τεχνών, με το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, μια υπέροχη μαρμάρινη κρήνη του 17ου αιώνα.
Βώλαξ. Το «πέτρινο» χωριό με τα χαμηλά σπίτια και την τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Ενα ιδιαίτερο μέρος γεμάτο θρύλους και μυστήριο.
Λουτρά. Το λύκειο των Ουρσουλινών ήταν ώς τα μέσα του περασμένου αιώνα γνωστό οικοτροφείο θηλέων με μαθήτριες από όλη τη χώρα. Σήμερα, στο ψηλοτάβανο κτίριο με τα ασπρόμαυρα πλακάκια και στο προαύλιο γίνονται συναυλίες.
ΤΙΡ
Στο λιμάνι της Τήνου θα βρείτε την ΚΑΤΕΡΙΝΑ, μια μικρή βενζινοκίνητη βάρκα που ενοικιάζεται για τις επισκέψεις στις θαλασσινές σπηλιές, όπως το σπήλαιο της κιθάρας και τα Γαστριά. Λίγο πιο κάτω, μπροστά στο καφέ Ξέμπαρκο, δένει το μικρό τουριστικό πλοίο που κάνει καθημερινές εκδρομές στη Δήλο. Αναχώρηση 09.00 κατόπιν συνεννοήσεως.
ΜΟΥΣΕΙΑ
Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Μόνιμη έκθεση γλυπτών του Γιαννούλη Χαλεπά. Παράλληλες εκθέσεις και εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές ταινιών. Πληροφορίες: www.itip.gr
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Το πιο σύγχρονο μουσείο του νησιού παρουσιάζει στους επισκέπτες τον κύκλο της ζωής του μαρμάρου, από την εξόρυξη μέχρι τη διακόσμηση. Στον Πύργο.
Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών. Ν. Γύζης, Νικηφόρος, Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Γ. Ροϊλός,Μ. Ρενιέρης, Γ. Γαΐτης, ενώ υπάρχουν επίσης γλυπτά και ανάγλυφα των Γ. Χαλεπά, Λ. Σώχου, Δ. Φιλιππότη, Γ. Βιτάλη, Λάζαρου και Μάρκου Φυτάλη και του Ιωάννη Βούλγαρη.,br>Πινακοθήκη. Στο προαύλιο της Μεγαλόχαρης.
Ν. Λύτρας, Γ. Ιακωβίδης, Ν. Γύζης, Κ. Παρθένης,Ι. Αλταμούρας, Κ. Βολονάκης, Γ. Ροϊλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...