Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Στον Μόλυβο κι απέ στην Εφταλού...

Πάντα είχα ένα θέμα με τις διακοπές. Πήγαινα σε ένα νησί και δεν μπορούσα να χαλαρώσω στιγμή. Να πάμε και σ΄ εκείνη την παραλία, να δούμε και εκείνα τα αρχαία, να επισκεφθούμε και αυτό το χωριό. Αποτέλεσμα; Να γυρίζω στο γραφείο κουρασμένος και να χρειάζομαι διακοπές από τις διακοπές. Ωσπου τά ΄φερε η τύχη και ένα καλοκαίρι βρέθηκα στον Μόλυβο 
Διευκρίνιση: όχι στη Λέσβο. Στον Μόλυβο. Μια εβδομάδα και δεν κουνήθηκα από το χωριό. Το πολύ μέχρι την Εφταλού για μπάνιο, τέσσερα χιλιόμετρα πιο πέρα. Οι φίλοι μου δεν πίστευαν τη... χαλαρότητα που με είχε πιάσει. «Να σε φέρνουμε κάθε χρόνο εδώ, ρε», έλεγε ο «παραλίας» ο Σταμάτης. «Εχουμε φάει τα πόδια μας τόσα χρόνια να μας τρέχεις πέρα δώθε». Η ευχή του έπιασε. Κατά το ήμισυ. Πλέον κάθε χρόνο τρώει τα πόδια του στα πέτρινα σοκάκια του Μολύβου. Ενα δεκαημεράκι ετησίως επιβάλλεται. Κάνει τον γιατρό πέρα. Αντιστρές. Το μέρος έχει μια περίεργη μαγεία. Τη νιώθεις με το που φτάνεις και βλέπεις τον λόφο με το κάστρο και το πέτρινο χωριό απλωμένο μέχρι το λιμανάκι. Πατάς το off. Χαμηλώνεις ταχύτητα. Γεμίζεις μπαταρίες. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

«Μήθυμνα» είναι το αρχαίο όνομα του χωριού. «Μόλυβος» είναι το ζωντανό του. Την πατρίδα του Αρίωνα, την ερωτεύτηκαν ο Στράτης Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Τσαρούχης και ένα σωρό άλλοι λογοτέχνες, εικαστικοί, μουσικοί. Εγώ δεν θα την ερωτευόμουν; Οσο πλησιάζει ο καιρός, περιμένω πώς και πώς να ξαναπάω. Με την ίδια παρέα. Να απλώσουμε στην Εφταλού δεκαπέντε πετσέτες τη μία δίπλα στην άλλη και να παίξουμε μπουγέλο όπως όταν ήμασταν παιδιά. Να πετάμε στη Βάσω σόκιν πειράγματα. Να λειώσουμε στο γέλιο στο «δικό μας» χταπόδι με μεζέδες και ούζο ΜΑΤΙΣ, να φάμε παγωτό στον Ντόντο και να πιούμε αργιλέδες στη Ραμόνα (τηλ. 22530 71623). Να θαυμάσουμε το ηλιοβασίλεμα πάνω από το λιμάνι. Να χαϊδέψουμε τα κομπολόγια μέχρι που να μας «διαλέξει» ένα. Να χορέψουμε καρσιλαμάδες και χασάπικα μολυβιάτικα. Να τραγουδήσουμε λαϊκά στο Σούσουρο (τηλ. 6931 225250)μέχρι το χάραμα. Να ξυπνήσουμε τον Βασίλη και τη Ρένα με καντάδες. Να ξαπλάρουμε στις αιώρες του Congas (τηλ:22530 72181),με φρέντο και μοχίτο χαζεύοντας με μισόκλειστα μάτια τη θάλασσα. Να βολτάρουμε στο Κάστρο μια νύχτα με πανσέληνο. Να αράξουμε στην κούλα του Γρηγόρη, του φίλου μου του Γρηγόρη, για εχινιούς με ψωμί, λεμόνι και αρμύρα θαλασσινή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...