Βουτιές... μισοτιμής στις παραλίες της Χαλκιδικής μπορούν να απολαύσουν φέτος οι εκδρομείς, καθώς, λόγω της κρίσης, οι επιχειρηματίες προσπαθούν με προσφορές να προσελκύσουν τους Ελληνες και αλλοδαπούς τουρίστες.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από μπιτς μπαρ της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, όπου ο επισκέπτης για καφέ και ξαπλώστρα θα πληρώσει περίπου 3 - 4 ευρώ, σε ταβέρνες για φαγητό 10 - 15 ευρώ και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια 25 - 35 ευρώ τη βραδιά. Παρ' όλα αυτά, η προσέλευση δεν είναι ικανοποιητική και πολλοί επαγγελματίες εκφράζουν την αγωνία τους για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το πρώτο «καυτό» του φετινού καλοκαιριού, «βούλιαξαν» οι δρόμοι και οι παραλίες της Χαλκιδικής, όχι όμως και τα τουριστικά καταλύματα και τα εστιατόρια της περιοχής.
«Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η Κασσάνδρα πνίγηκε από τον κόσμο, όμως τα μαγαζιά μας παρέμειναν άδεια. Είχαν κίνηση τα φαστφούντ και τα μπιτς μπαρ και οι υπόλοιποι δουλέψαμε ελάχιστα. Είχαμε λίγο κόσμο το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή το μεσημέρι όλοι ξεκίνησαν την επιστροφή. Οι τιμές σε όλα τα είδη έχουν κατέβει πολύ και δε γίνεται χαμηλότερα, γιατί πρέπει να διατηρήσουμε και την ποιότητα των τροφίμων και υπηρεσιών που παρέχουμε», τόνισε ο Κώστας Βαμβακάς, γενικός γραμματέας της Ενωσης Εστίασης και Διασκέδασης Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Τιμές τριών ταχυτήτων
Στα μπιτς μπαρ και τα καφέ - μπαρ που κυριαρχούν στη διασκέδαση της Χαλκιδικής επικρατούν τιμές τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη κατηγορία, όπου εντάσσεται η πλειοψηφία των παραλιακών καφέ, η χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας περιλαμβάνεται στην τιμή του καφέ που κοστίζει 3 - 4 ευρώ και η μπίρα 4 - 5 ευρώ. Στα καφέ μακριά από την παραλία, ακόμη και σε κοσμικά θέρετρα, ο καφές κοστίζει 2 - 3 ευρώ και η μπίρα 3 - 5 ευρώ. Στην τρίτη... ταχύτητα είναι λιγοστά δημοφιλή, παραλιακά και μη, καφέ - μπαρ, όπου οι τιμές διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ σε ορισμένα χρεώνονται χωριστά οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες (από 3 ευρώ) και ο καφές (περίπου 3 ευρώ).
Στο φαγητό, οι πιο πολλοί επιλέγουν οικονομικές λύσεις στα φαστφούντ για ένα γεύμα των 5-6 ευρώ, ενώ πολλά εστιατόρια, ακόμη και ψαροταβέρνες, προσφέρουν πλήρες μενού με 12 - 15 ευρώ. Οσο για ψάρια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ιδιοκτήτες εστιατορίων, ζήτηση έχουν μόνο σαρδέλες, γαύροι και... καλαμαράκια.
Επιστροφή στο 2002
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της Χαλκιδικής, το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη διετία 2001 - 2002, τότε που μπήκε το ευρώ στη ζωή μας. «Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον τζίρο του πρώτου πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου, έχουμε τα ίδια έσοδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, της πρώτης χρονιάς με το ευρώ, που όλοι ήταν συγκρατημένοι», σημείωσε ο κ. Βαμβακάς.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν πολλοί επαγγελματίες, οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2001, του τελευταίου καλοκαιριού με δραχμές.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι πολλά δωμάτια ενοικιάζονται στα 30 ευρώ ή και λιγότερο, δηλαδή ακόμη και κάτω από 10.000 δραχμές, ενώ και ο καφές κινείται στα 2-3 ευρώ (700 - 1.000 δρχ.), βρίσκεται δηλαδή στα προ δεκαετίας επίπεδα. Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν, έχουν ανέβει στα ύψη τα έξοδα, καθώς τα ενοίκια (σε ορισμένες περιπτώσεις) κεντρικών καφέ - εστιατορίων κυμαίνονται στα 15.000 - 20.000 ευρώ το μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!