Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ησυχες διακοπές για... ψαγμένους!

Εναλλακτικοί προορισμοί οι κατοικημένες νησίδες σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής
«Μέρα με τη μέρα, η κίνηση στο νησάκι μας αυξάνεται σταδιακά. Εδώ στα Τριζόνια, στον Κορινθιακό, έχεις και τη θάλασσα και το βουνό ακριβώς δίπλα σου. Δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις! Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ζούμε σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο».
Είναι νησίδα, απέχει μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, αλλά... οδικώς! Στο τέλος, αρκούν- όλα κι όλα- άλλα πέντε λεπτά μέχρις ότου οι ψαγμένοι επισκέπτες της, αυτοί που την εντόπισαν στον χάρτη, περάσουν με βαρκάκι απέναντι και απομονωθούν για τα καλά. Στη Στερεά Ελλάδα, απέναντι από το Αίγιο, στο μεγαλύτερο και μοναδικό κατοικημένο από τα νησάκια του Κορινθιακού, στα γραφικά Τριζόνια της Φωκίδας, δυόμισι τετραγωνικά χιλιόμετρα καταπράσινης γης εν μέσω θαλάσσης ισοδυναμούν με πραγματική όαση!
«Να φύγω να πάω πού; Δοκίμασα νεώτερος για δύο χρόνια να ζήσω στην Αθήνα, ώσπου διαπίστωσα τελικά πως εδώ περνώ σαφώς καλύτερα. Αλλωστε, είμαι γέννημα-θρέμμα του νησιού. Σε αυτόν τον τόπο πήγα σχολείο, από τους τελευταίους που πρόλαβαν το Δημοτικό πριν σταματήσει να λειτουργεί...» λέει στα «ΝΕΑ» ο 40χρονος ξενοδόχος, αλλά και «θαλάσσιος ταξιτζής» κ. Κώστας Τριανταφύλλου.
«Το νησί μας είναι εύκολα προσβάσιμο: αρχικά οδικώς, από τον δρόμο Αντιρρίου- Ναυπάκτου ή και μέσω Ιτέας, με κοινό προορισμό τα Χάνια, απ΄ όπου αναχωρούν καΐκια για τα Τριζόνια. Αξίζει να τα επισκεφθεί κάποιος, έστω και αυθημερόν, απλώς για μπάνιο και γιατί όχι να συνδυάσει το ταξίδι με φρέσκo ψάρι και ουζάκι στα ταβερνάκια. Εννοείται, βεβαίως, πως είναι μέρος που προσφέρεται και για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή, στα δύο τοπικά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για τα σκάφη υπάρχει και μαρίνα. Μάλιστα, έρχεται και κόσμος που διανυκτερεύει στα κότερα. Καμιά εικοσαριά ξένοι- Γάλλοι, Γερμανοί και Εγγλέζοι- μένουν εδώ όλο τον χειμώνα...» λέει.
«Ζούμε ήσυχα. Καμιά εβδομηνταριά είμαστε οι ντόπιοι. Και τώρα το καλοκαίρι όμως, που έρχεται ο κόσμος, τροχοφόρα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν παρά μόνο πέντε-έξι για τις βασικές ανάγκες του νησιού» λέει ο κ. Κώστας Νικολακόπουλος, πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου. «Είναι, δηλαδή, μια τοποθεσία ιδανική για όποιον θέλει να ξεχαστεί και να χαλαρώσει δίπλα στη θάλασσα, αλλά και σε ελιές, αμπέλια, πεύκα και φραγκοσυκιές. Ταυτόχρονα είναι ένα νησάκι όπου δεν περιορίζεσαι ποτέ. Οποτε θες είσαι αμέσως στη στεριά και για να διασκεδάσεις σε δεκαπέντε λεπτά φτάνεις στη Ναύπακτο, σε τρία τέταρτα στην Πάτρα, σε μία ώρα σε Δελφούς και Αράχοβα. Οσο ακριβώς χρειάζεται κάποιος στην Αθήνα για να μετακινηθεί».
Φωτογραφία
«ΕΞΩΣΗ» στα Ι.Χ. έχουν κάνει και στο ανάλογης έκτασης νησάκι της Μαγνησίας Παλαιό Τρίκερι, επίσης μοναδικής ομορφιάς, με τους 86 μόνιμους κατοίκους, στο νοτιότερο άκρο του Πηλίου. «Προσπαθούμε να απομακρύνουμε και τα μηχανάκια.
Δεν θέλουμε αυτόν τον συνωστισμό που επικρατεί σε άλλα νησιά, αλλά ηρεμία. Ο τόπος μας την εξασφαλίζει, γι΄ αυτό και κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουνίου ο πληθυσμός μας δεκαπλασιάζεται. Και τον υπόλοιπο χρόνο, ωστόσο, είναι μέρος βολικό για επισκέψεις, καθώς δεν το πιάνει ο καιρός. Είναι το ΄΄νησί της στεριάς΄΄. Κανείς δεν ταλαιπωρείται κατά τη μετακίνησή του, καθώς μπορεί να έρθει σε τρία τέταρτα με το πλοίο της γραμμής Βόλου- Βορείων Σποράδων ή και με βάρκα. Μέχρι και θαλάσσια ταξί διατίθενται- για διαδρομή μόλις ενός λεπτού- από την παραλία Αλογόπορος, από το απέναντι χωριό, το Τρίκερι, 82 χιλιόμετρα από τον Βόλο» λέει ο κ. Νίκος Φορτούνας, πρόεδρος της Κοινότητας Τρικερίου. «Το νησάκι αυτό έχει ιστορία από τους μυκηναϊκούς, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Και σήμερα, χρόνο με τον χρόνο, ο τουρισμός μας αναπτύσσεται, δένουν πλέον και σκάφη στον όρμο του Αγίου Ιωάννη. Νέα καταλύματα, πεντακάθαρες ακτές και αμμουδιές, κατάφυτο από ελαιώνες νησιωτικό περιβάλλον, αλλά και ψαροταβέρνες με την ντόπια σπεσιαλιτέ μας, την αστακομακαρονάδα, πείθουν τους επισκέπτες».
Φωτογραφία
ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΝΙΟ έχει το δικό του νησάκι-ησυχαστήριο, νοτιοανατολικά της Λευκάδας. Στον μακρόστενο Καστό, τη μικρότερη (5,1 τ. χλμ.) κατοικημένη από τις νησίδες των Επτανήσων, απέναντι από τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και τον Αστακό, το γαλαζοπράσινο σκηνικό μαγεύει κάθε επισκέπτη. «Καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το χρώμα της δεκαετίας του ΄60. Μπορεί να απομείναμε λίγοιαπό 285 κάτοικοι το 1950, είμαστε πλέον μόλις 50- αλλά αποφύγαμε το πολύ τσιμέντο, βάλαμε στοπ σε αυτοκίνητα και δίκυκλα, πλην των απολύτως απαραίτητων. Δεκαοκτώ χιλιάδες ελιές και αγριελιές, υπέροχη θέα, γραφικά ξωκκλήσια και παλαιοί ανεμόμυλοι- ανάμεσά τους και ο μοναδικός στον νομό που διατηρεί τον μηχανισμό του- χορταίνουν το μάτι και φτιάχνουν τη διάθεσή μας και των επισκεπτών μας» λέει ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Πέτρος Γιαννούτσος. «Και το φετινό καλοκαίρι ο πληθυσμός μας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί. Είμαστε μόλις πέντε ώρες από την Αθήνα και άλλες τόσες από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Εγνατίας Οδού. Κάλλιστα μπορεί να αφήσει κάποιος το αυτοκίνητό του απέναντι, στον Μύτικα, και σε λιγότερο από μία ώρα να είναι εδώ με το καϊκάκι. Αυτοί που θα επιλέξουν κάτι διαφορετικό από τη φασαρία και τις... ντίσκο άλλων νησιωτικών προορισμών, στο τέλος θα έχουν απολαύσει βόλτες στη φύση, μπάνια και ψάρεμα σε αμμουδερές παραλίες, αλλά και στρωτό καιρό, χάρη στον πουνέντε, τον δυτικό άνεμο. Δυστυχώς δεν έχουμε δυνατότητα για περισσότερα ενοικιαζόμενα καταλύματα- παρά μόνο καμιά δεκαριά-, ωστόσο επιτρέπουμε το ελεύθερο κάμπινγκ. Το νησάκι μας μπορεί να συνδυαστεί και με εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, σε Μεγανήσι, Κάλαμο, Μύτικα και Αστακό. Αν όχι με κάποιο σκάφος, ίσως με ένα από τα διαθέσιμα θαλάσσια ταξί...».

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Κεφαλονιά: Για περιπατητές

Κείμενο: Ελένη Καδδά Φωτογραφίες: Γιώργος Ατσαμετάκης- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Λίγα ρούχα σε ένα σακίδιο, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ένα αδιάβροχο καλού - κακού και φύγαμε για να ανακαλύψουμε, πεζοπορώντας, μια Κεφαλονιά άγνωστη, ακόμη και σε πολλούς ντόπιους. Μονοπάτια που περνούν από γραφικά χωριά και υπέροχους κολπίσκους, διαδρομές με υπέροχη θέα, πυκνόφυτα φαράγγια και μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, πέρα από τον παγκοσμίως γνωστό Μύρτο, το μοναδικό Φισκάρδο και τη γλυκύτατη Ασσο.
ΠΥΡΓΙ - ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΩΡΟΣ (4 ώρες) - βαθμός δυσκολίας Α
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές ξεκινά από το χωριό Πυργί και καταλήγει στον Μεγάλο Σωρό, την κορυφή του Αίνου. Καταπράσινη, με καταπληκτική θέα και αρκετά εύκολη ακόμα και για αρχάριους. Θα δείτε το φημισμένο μαύρο έλατο της Κεφαλονιάς (abies cephalonica), που στην πραγματικότητα είναι πολύ σκούρο πράσινο. Η ποικιλία αυτού του ελάτου εμφανίζεται αμιγής μόνο στην Κεφαλονιά εξαιτίας της γεωγραφικής της απομόνωσης και γι' αυτό ο Αίνος αποτελεί Εθνικό Δρυμό από το 1962.
ΑΝΤΙΣΑΜΟΣ - ΠΟΡΟΣ (7 ώρες) - βαθμός δυσκολίας Α+
Αν θέλετε να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα, διαλέξτε το μονοπάτι που ξεκινά από την πανέμορφη παραλία της Αντισάμου και κατευθύνεται στο δεύτερο μεγαλύτερο επίνειο του νησιού, τον Πόρο. Επειδή οι πεζοπορίες είθισται να ξεκινούν νωρίς το πρωί, πρέπει να φτάσετε στην Αντίσαμο λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου. Το μονοπάτι αρχίζει από έναν αρκετά ανηφορικό δρόμο, ύστερα από λίγο όμως θα βρίσκεστε σε ένα καταπράσινο τοπίο που μοσχοβολάει θυμάρι, ασφάκα και φασκόμηλο, γνήσια προϊόντα του νησιού. Το βλέμμα από εδώ μπορεί να φτάσει ώς τις ακτές της δυτικής Ελλάδας. Η πρώτη σας στάση, μετά περίπου τρεις ώρες, θα μπορούσε να είναι στην παραλία Κουτσουπιά, έναν ήσυχο κολπίσκο με κρυστάλλινα νερά. Στη συνέχεια θα περπατήσετε παράλληλα με την ακτογραμμή, σε ένα τοπίο που από κατάφυτο θα γίνεται πιο ξερό και αμμώδες, μέχρι τον Πόρο.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΡΑΔΟΥΣ (2½ ώρες) - βαθμός δυσκολίας Α
Στο νότιο κομμάτι του νησιού, όπου ανήκει και ο Πόρος, βρίσκεται το φαράγγι της Γραδούς. Μπορεί το ευρύτερο φυσικό τοπίο της περιοχής να καταστράφηκε στις πυρκαγιές του 2007, ευτυχώς όμως το φαράγγι, που κρατάει νερό μέχρι το τέλος Αυγούστου, και η υπέροχη φύση του έμειναν ανέπαφα.
ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ - ΧΑΛΙΩΤΑΤΑ (6½ ώρες) - βαθμός δυσκολίας Β+
Το μονοπάτι ξεκινά βραχώδες και χωρίς βλάστηση και όσο πηγαίνετε προς το χωριό (Χαλιωτάτα) τόσο πρασινίζει. Η διαδρομή καταλήγει στον τελικό της προορισμό μέσα από ένα πανέμορφο μικρό φαράγγι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όλα τα περιπατητικά μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί από τους Δήμους Λειβαθούς, Πυλάρου και Σάμης και περνούν από τα πιο ξεχωριστά και ενδιαφέροντα σημεία τους, όπως το παλιό μοναστήρι των Σισσίων, για το Δήμο Λειβαθούς, τη μυκηναϊκή ακρόπολη στους Αγίους Φανέντες για το Δήμο Σάμης, το μοναστήρι των Θεμάτων και τον παραδοσιακό ανεμόμυλο του 19ου αιώνα για το Δήμο Πυλάρου.
Αν τώρα δεν είστε μυημένοι στις πεζοπορικές διαδρομές, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια των ορειβατικών συλλόγων αλλά και των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο νησί.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Μέσω Πάτρας με Strintzis Ferries (Τ/210-42.25.000) με 17,80 ευρώ το άτομο και 62,90 ευρώ το αυτοκίνητο. Επίσης, μέσω Κυλλήνης με Strintzis Ferries (10,30 ­ το άτομο και 47,30 ευρώ το αυτοκίνητο) και Ionian Ferries (Τ/210-32.49.997 - 9,80 ευρώ το άτομο, 46,80 ευρώ το αυτοκίνητο). Και στις δύο εταιρείες προσφέρεται και 20% έκπτωση αν κλείσετε μετ' επιστροφής. Εναλλακτικά, αεροπορικώς με την Olympic Air (Τ/801 801 0101).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Villa Myrtos (Διβαράτα, Τ/6977-526.224, 6974-518.881). Μια υπέροχη αγροτική κατοικία με πισίνα και κήπο με αρωματικά φυτά, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα. 200 - 320 ευρώ.
Κανάκης Appartments (Ασσος, Τ/26740-51.631). Μικρά διαμερίσματα με καταπληκτική θέα στην Ασσο, που μπορούν να φιλοξενήσουν 2 - 4 άτομα. 85 - 120 ευρώ
Museum Hotel George Molfetas (Φαρακλάτα, Τ/26710-84.630, 6937-014.758). Ενα υπέροχο μικρό ξενοδοχείο αφιερωμένο στον Γιώργο Μολφέτα, ποιητή της Κεφαλονιάς. Τα δωμάτιά του φιλοξενούν πολλά από τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή (110 - 150 ευρώ ). Αν φτάσετε έως εδώ, μην παραλείψετε να φάτε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου από τα χέρια της κ. Κατερίνας, ιδιοκτήτριάς του, που μαγειρεύει συνταγές του περασμένου αιώνα μόνο με βιολογικά προϊόντα.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
Casa Grec (Αργοστόλι, Τ/26710-24.091). Περιποιημένο μικρό εστιατόριο με πολύ καλή ελληνική κουζίνα, ίσως λίγο «πειραγμένη», και υπέροχο περιβάλλον.
Βινάριες (Αργοστόλι, Τ/26710-24.828). Φρέσκο ψάρι, και όχι μόνο, πάνω στη θάλασσα.
Il destino (Σκάλα, Τ/26710-83.221). Ισως το πιο κλασικό ιταλικό εστιατόριο του νησιού, με πολύ προσιτές τιμές.
Οινόπολις (Λουρδάς, Τ/26710-31.667). Ελληνικά πιάτα με πολύ μεράκι από τους ιδιοκτήτες. Kρασί και λάδι δικής τους παραγωγής.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
www.explore-kefalonia.gr. Για ξεναγήσεις, ατομικές και ομαδικές.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κεφαλονιάς (Τ/26710-20.196). Οργανωμένες εκδρομές, όχι μόνο για μέλη.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης - Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Τ/6973-432.543). Για εκδρομές επίσης.
Δήμος Σάμης, Τ/26740-22.019
Δήμος Λειβαθούς, Τ/26710-69.690
Δήμος Πυλάρου, Τ/26740-23.840
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εφόσον βρίσκεστε στο νησί, πρέπει να επισκεφτείτε την καταπληκτική παραλία του Μύρτου. Αν μάλιστα δεν είναι και ιδιαίτερα τουριστική η περίοδος, θα σας μαγέψει η ενέργεια αυτού του τόπου.
Μια βόλτα στο Φισκάρδο μαρτυρεί πολλά για τη ζωή του νησιού πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Η ιδιαίτερη Ασσος, που μοιάζει να ζει στους δικούς της γαλήνιους ρυθμούς, με το κάστρο να την αγναντεύει από ψηλά, δεν μπορεί παρά να σας γοητεύσει.
Μην παραλείψετε, όμως, να κάνετε τη βόλτα σας τόσο στο Αργοστόλι όσο και αντίπαλο Ληξούρι.
Τέλος, θα άξιζε να περάσετε και από το μοναστήρι των Κηπουραίων κοντά στο Ληξούρι, με θέα που κόβει την ανάσα, σαν σε μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη!
Και από τις κρυμμένες ομορφιές του νησιού:
Την παραλία Δαφνούδι, κοντά στο Φισκάρδο. Για να προσεγγίσετε την παραλία, πρέπει να περπατήσετε για περίπου 600 μέτρα σε ένα καταπράσινο μονοπάτι. Στο τέλος του μονοπατιού αποκαλύπτεται ένας κολπίσκος με καταγάλανα νερά, δέντρα που ακουμπούν στη θάλασσα και ένα υπέροχο σπήλαιο.
Την παραλία Πλατιά Αμμο, στο Δήμο Παλλικής, που επάξια ανταγωνίζεται τον Μύρτο. Η πρόσβαση γίνεται από τριακόσια σκαλοπάτια.
Την παραλία της Αγίας Σοφίας στο Δήμο Ερίσσου. Αν και γνώρισε μεγάλες δόξες στα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», παραμένει ακόμα άγνωστη σε πολλούς Κεφαλονίτες. Καταπράσινο το περιβάλλον, με μεγάλες ελιές, ιδανικές για μεσημεριανή σιέστα.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Καρπενήσι ένα υδάτινο Λούνα Παρκ

 Και όμως, δεν είναι χειμερινός προορισμός. Από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο τα ποτάμια έχουν την τιμητική τους. Κολύμπι, εύκολες και δύσκολες βαρκάδες, αλλά και κατάβαση φαραγγιών, αναδεικνύουν το Καρπενήσι σε βασιλιά των δροσιστικών νερών του καλοκαιριού.
ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΣΟ
Ο ήχος του νερού σε συντροφεύει σε κάθε βήμα και τα σημεία για να κολυμπήσεις στα ευρυτανικά ποτάμια είναι απλώς θέμα επιλογής. Εμείς σας προτείνουμε τη μαγευτική Μαύρη Σπηλιά. Μια βάθρα με βαθυπράσινα νερά σχηματίζεται από τον εντυπωσιακό καταρράκτη που πέφτει από ύψος 10 μ. Τι καλύτερο για να δροσιστείς; Το μονοπάτι ξεκινά από το δρόμο Προυσού - Καστανιάς ακριβώς πριν από τη γέφυρα τύπου Belay (υπάρχει ταμπέλα). Περπατώντας για περίπου είκοσι λεπτά ψηλά πάνω από τον Προυσιώτη ποταμό, φτάνετε στον προορισμό σας. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε τον περίπατό σας. Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικό μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πλατάνια, έλατα και ρυάκια. Εκεί όπου το φαράγγι στενεύει και το τοπίο γίνεται «πιο άγριο», με βάθρες και μικρούς καταρράκτες, διακρίνεται ψηλότερα, στα δεξιά σας, το μισογκρεμισμένο οίκημα του φυσικού καταφυγίου της Μαύρης Σπηλιάς. Από εδώ ξεκινάει η διάσημη Via Ferrata (στα ελληνικά σημαίνει «δρόμος του ατσαλιού»), το μονοπάτι που σας δίνει τη δυνατότητα να ανεβείτε το δυσπρόσιτο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς μέσω των ειδικά τοποθετημένων ατσαλένιων στηριγμάτων.
RIVER TREKKING ΣΤΟ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ
Βράχια σμιλεμένα τεντώνουν τα ντυμένα με βρύα «δάχτυλά» τους και ρίχνουν το νερό, στάλα-στάλα, στον Κρικελλοπόταμο. Μην τις χαζεύετε απλώς· περάστε στην πίσω πλευρά του υδάτινου παραπετάσματος και δείτε τις σταγόνες που λούζονται στο φως πριν γίνουν ένα με το ποτάμι. Είναι αλήθεια. Εδώ πάντα βρέχει! Από όλα τα σημεία του ορίζοντα μπορείτε να φτάσετε στο Πάντα Βρέχει. Βόρεια από τα Δολιανά, νότια από τη Ροσκά, δυτικά από τη γέφυρα Καστανιάς - Προδρόμου, ανατολικά από τη γέφυρα Κρίκελλου - Δομνίστας. Μια σχετικά εύκολη διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα Καστανιάς - Προδρόμου και διαρκεί δύο ώρες. Αφήστε τη φωτογραφική σας μηχανή (ή εξοπλιστείτε με στεγανή θήκη), βάλτε το μαγιό σας και ταξιδέψτε στον υδάτινο κόσμο του Κρικελλοπόταμου. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής περπατάτε στις όχθες του ποταμού και, όσο πλησιάζετε, η φύση αποκαλύπτει τα μυστικά της: βάθρες, στενά ανάγλυφα περάσματα και μικροί καταρράκτες είναι οι εικόνες που θα σας εισαγάγουν στη μυσταγωγία του Πάντα Βρέχει. Με μήκος μόλις 100 μ., ο «Πανταβρέχης» των ντόπιων είναι το στενότερο πέρασμα του Κρικελλοπόταμου ανάμεσα στην Καλιακούδα και στο όρος Πλατανάκι. Εάν, πάλι, η ραστώνη του καλοκαιριού σάς παρασύρει, οι μικρότερες διαδρομές προς το Πάντα Βρέχει από τη Ροσκά ή τα Δολιανά είναι απλοί περίπατοι και διαρκούν μόλις είκοσι λεπτά.
ΒΑΡΚΑΔΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ
Ράφτινγκ στον Αχελώο, στον Τρικεριώτη και στον Ταυρωπό ποταμό (με σειρά δυσκολίας), καγιάκ στον Καρπενησιώτη και τον Κρικελλοπόταμο, κανό στη λίμνη των Κρεμαστών. Η επιλογή είναι δική σας. Θεωρείται, βέβαια, απαραίτητο να απευθύνεστε μόνο σε ειδικευμένους οδηγούς, οι οποίοι διαθέτουν ελληνική ή διεθνή πιστοποίηση γι' αυτές τις δραστηριότητες.
CANYONING
Η κατάβαση φαραγγιών είναι ένα σχετικά νέο σπορ στην Ελλάδα και η Ευρυτανία έχει τύχει, μαζί με την Κρήτη, μεγάλης προσοχής από τους ειδικούς του είδους. Κατάβαση με ραπέλ σε ορμητικούς καταρράκτες, βουτιές σε βάθρες, νεροτσουλήθρες σε σμιλεμένους βράχους, κολύμπι στο ποτάμι προσφέρουν, εκτός από ατελείωτο παιχνίδι, σπάνιας ομορφιάς εικόνες με σμιλεμένα βράχια, πραγματικά γλυπτά. Δεκατρία ασφαλισμένα τεχνικά φαράγγια αριθμεί αυτήν τη στιγμή η Ευρυτανία, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας. Απευθυνθείτε απαραιτήτως, εάν δεν έχετε παρακολουθήσει ειδικευμένη σχολή canyoning, στους καταρτισμένους οδηγούς που διαθέτουν οι εταιρείες δραστηριοτήτων.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Είτε με το αυτοκίνητό σας σε περίπου 4 ώρες είτε με τα ΚΤΕΛ Ν. Ευρυτανίας από την οδό Λιοσίων (Τ/210-83.17.186, ΚΤΕΛ Καρπενησίου: Τ/22370-80.013). Το εισιτήριο κοστίζει 22,70 ευρώ το άτομο η απλή μετάβαση,αλλά 40 ευρώ αν το αγοράσετε μετ' επιστροφής.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Country Club Ελλάς (Μικρό Χωριό, Τ/22370-41.570, www.countryclub.gr). Πολυτελή δωμάτια και ζεστό αναπαυτικό σαλόνι. 90 - 120 ευρώ.
Ανεράδα Inn (Μεγάλο Χωριό, Τ/22370-41.479, www.anerada.com.gr). Ξενώνας αγγλικού τύπου με πέντε πανέμορφα δωμάτια. 70 - 150 ευρώ.
Αγρόκτημα Αρμονία (7 χλμ. από το Καρπενήσι, Τ/22370-22.716, www.agroktima.com.gr). Ξύλινα δίπατα σπιτάκια με πρωινό από τα χεράκια των οικοδεσποτών. 50 - 90 ευρώ.
Κορυσχάδες (Κορυσχάδες, Τ/22370-25.102, www.korys.gr). Εξι ανεξάρτητα πέτρινα σπιτάκια μέσα στον παραδοσιακό οικισμό. Από 70 ευρώ.
Αμαδρυάδες (Βουτύρο, Τ/22370-80.909, www.amadryades.gr). Φιλόξενος πέτρινος ξενώνας, με ανοιχτή θέα. 60 - 140 ευρώ.
Κastanea House & Bar (Αγιος Νικόλαος, Τ/22370-21.210, www.kastanea.gr). Βιοκλιματική αρχιτεκτονική και μίνιμαλ αισθητική σε μια από τις καινούργιες προτάσεις διαμονής της περιοχής. Στα 70 ευρώ το δίκλινο από τον Ιούνιο ώς το Σεπτέμβριο (καλοκαιρινή προσφορά).
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
Στην πόλη του Καρπενησίου επιλέξτε την ταβέρνα της Κυρα-Ζωής (Τ/22370-22.691) με πίτες και κρεατικά στη σούβλα. Στον Γαύρο, το γαστριμαργικό κέντρο ανάμεσα στο Καρπενήσι και στον Προυσό, επιλέξτε το Πέταλο (Τ/22370-41487) για κρεατικά, το Χάνι (Τ/22370-41.501) για σπιτικές γεύσεις και το Σπίτι του Ψαρά (Τ/22370-41.202) για πέστροφες. Στο Μεγάλο Χωριό θα βρείτε την αγαπημένη ταβέρνα των ντόπιων ονόματι Αγιος Αθανάσιος (Τ/22370-41.250). Στο Μικρό Χωριό, όλα τα σουβλιστά θα τα βρείτε στο Χωριάτικο (Τ/22370-41.257), ενώ για πιο κλασικές γεύσεις, συνοδεία θέας στο Βελούχι, θα ακολουθήσετε το δρόμο για τη Χελιδόνα (Τ/22370-41.221) στο Παλιό Μικρό Χωριό. Στον Προυσό προτιμήστε το Ελλήνων Γεύσεις (Τ/22370-80.198).
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Εάν θέλετε να οργανώσετε εξορμήσεις συνοδεία οδηγών, μπορείτε να απευθυνθείτε στις εταιρείες: Trekking Hellas (T/6978-187.863, 22370-25.940, www.trekking.gr), Mountain Action (T/22370-22.940, 6972-706.177, www.mountainaction.gr) και Ευ Ζην (T/22370-80.150, 6945-396.808, www.fzein-evryt.gr). Για τις περιπατητικές σας διαδρομές, συμβουλευτείτε τον ορειβατικό χάρτη «Ευρυτανικά Βουνά» από τις εκδόσεις Ανάβαση. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

«Ο Μύλος» σας υποδέχεται στο «Νησί των Κουρσάρων» για να ζήσετε την απόλυτη χαλάρωση στο γαλάζιο του Αιγαίου


Το ξενοδοχείο «Ο Μύλος» (www.kimoloshotel.com), στο γραφικό νησί της Κίμωλου, -ένας από τους λίγους αυθεντικούς παραδοσιακούς ανεμόμυλους που παραμένουν από το 1852 στην Ελλάδα-, ανοίγει τις πόρτες του ανανεωμένο ύστερα ένα πρόγραμμα πλήρους ανακαίνισης και καλωσορίζει τους επισκέπτες για ένα μοναδικό καλοκαίρι.
«Ο Μύλος» είναι ένα μικρό boutique ξενοδοχείο, που διαθέτει δύο ευρύχωρες σουίτες και τρία πολυτελή δωμάτια διαμορφωμένα στο παραδοσιακό στυλ του νησιού. Το ξενοδοχείο δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μείγμα προσωπικής εξυπηρέτησης και σύγχρονων ανέσεων, σε ένα περιβάλλον Αιγαιοπελαγίτικης φυσικής ομορφιάς και διακριτικής πολυτέλειας, ως εναλλακτική στα πολυσύχναστα ξενοδοχεία και θέρετρα που συναντάμε στα δημοφιλή ελληνικά νησιά. «Ο Μύλος» αποτελεί την ιδανική επιλογή για τον ευφάνταστο ταξιδευτή, που αναζητά την περιπέτεια και μια εμπειρία διαμονής που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Τα περισσότερα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παραδοσιακού ανεμόμυλου έχουν διατηρηθεί ανέπαφα, προσθέτοντας μια νότα αυθεντικότητας στην εμπειρία του επισκέπτη. Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να χαλαρώσουν στο γοητευτικό café-bar απολαμβάνοντας τη σαγηνευτική θέα πάνω από το γραφικό όρμο της Ψάθης ή να εξερευνήσουν το μυστηριακό νησί γνωστό ως και “Αρζαντιέρα”, το Νησί των Κουρσάρων!
Η Κίμωλος  είναι προσβάσιμη με πλοίο από τη Μήλο -όπου διαθέτει αεροδρόμιο και άριστες υπηρεσίες μεταφοράς-, όπως επίσης και από τα λιμάνια του Πειραιά και της Σύρου. Η φιλόξενη και έμπειρη ομάδα του ξενοδοχείου, θα εξυπηρετήσει με χαρά τους επισκέπτες στον διακανονισμό του ταξιδιού και της μεταφοράς τους στο νησί.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τήνος των τεχνών


Mε μια κιθάρα στην πλατεία του Πύργου, με κουκλοθέατρο στο πέτρινο θεατράκι του χωριού Βώλαξ, με συναυλίες στο παλιό οικοτροφείο των Ουρσουλινών στα Λουτρά και με το διεθνές φεστιβάλ jazz να φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο λιμάνι της, η Τήνος γίνεται πύλη της τέχνης και του πολιτισμού στο Αιγαίο. Κάθε διαδρομή περνάει μέσα από το υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, που είναι στημένο αιώνες τώρα πάνω στο νησί. Ενα αρχαίο ιερό δίπλα στη θάλασσα, διατηρητέοι περιστερώνες και ανεμόμυλοι, ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, ενετικά κάστρα και δεκάδες γοητευτικά χωριά με παράξενα ονόματα: Ιστέρνια, Ταραμπάδος, Κτικάδος, Σμαρδάκοιτος, Δύο Χωριά. Κατοικούνται σχεδόν όλα. Στο εσωτερικό τους, κρύβουν μικρές καλαίσθητες εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Πεντακάθαρα σοκάκια, στοές με καμάρες, μαρμάρινες κρήνες, υπέρθυρα και λαξεμένες παραστάσεις με πουλιά, πλοία, ψάρια και λουλούδια.
Μέσα σ' αυτό το μαγικό σκηνικό στήνονται προσεκτικά επιλεγμένα πολιτιστικά δρώμενα για όσους αγαπούν τις τέχνες, χωρίς τα κοσμικά. Ο,τι αξίζει εδώ αναδεικνύεται με απλό τρόπο και οι διακοπές αποκτούν υψηλή αισθητική δίπλα σε μια καλλιτεχνική παράδοση, που διατηρείται άθικτη εδώ και αιώνες στο νησί. Από τους μεγάλους ζωγράφους και τους γλύπτες που γεννήθηκαν στην Τήνο μέχρι τους φωτογράφους, τους συγγραφείς, τους ποιητές και τους ηθοποιούς που απέκτησαν σπίτι εδώ τα τελευταία χρόνια, η έμπνευση φυσάει με όλα τα μποφόρ.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Με πλοίο είτε από τον Πειραιά είτε από τη Ραφήνα. Mε τη Blue Star Ferries (Τ/210-89.19.800) το κόστος του εισιτηρίου aπό Πειραιά είναι 28,50  το άτομο στην οικονομική θέση (10  στη σούπερ οικονομική) και 76,50  το αυτοκίνητο και από Ραφήνα 20,50  και 66,50 , αντίστοιχα. Από Πειραιά, επίσης, εκτελούν το δρομολόγιο η Αegean Speed Lines με το Speedrunner3 (T/210-96.90.950, 44  το άτομο και 66  το αυτοκίνητο) και η Hellenic Seaways με το Highspeed4 (T/210-41.99.000, 44  το άτομο και 75  το αυτοκίνητο).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Vega Αppartments (Τ/22830-24.035, www.vegaapartments.gr).
Ψηλά στο λόφο πάνω από τον Αγιο Μάρκο, λίγο πριν από τα Κιόνια, το μικρό πολυτελές συγκρότημα προσφέρει 7 ανεξάρτητες σουίτες πλήρως εξοπλισμένες με συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο και το ηλιοβασίλεμα, πισίνα και την απολαυστική ηρεμία του ιδιωτικού χώρου. 80 - 110  στη δίκλινη σουίτα Antares, 150 - 180  στην τετράκλινη Rigel.
Ανθεια (Τ/22830-25.021 www.anthia.gr).
Μαζί με το δωμάτιο μπορείτε να κλείσετε και το πακέτο αναψυχής που σας ενδιαφέρει: καταδύσεις, ψάρεμα, snorkelling και μαθήματα κεραμικής. Μοναδικό στο νησί το spa του ξενοδοχείου. Στον Αγιο Φωκά, 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι. 130 - 165 .
Altana (Τ/22830-25.102 www.altanahotel.gr).
Πολύ κοντά στη Χώρα και στο νέο λιμάνι, το boutique hotel του νησιού προσφέρει άνετα δωμάτια, εσωτερική στέρνα-λουτρό και σπιτικό πρωινό. 90 - 100  το απλό δίκλινο δωμάτιο135 - 145  η δίκλινη τζούνιορ σουίτα.
Porto Tango (T/22830-24.411, www.portotango.gr).
Παραδοσιακά κτίσματα σε επίπεδα (6 χλμ. από τη Χώρα) που συνδυάζουν την πολυτέλεια με τη γραφικότητα. Το πρωινό, όπως και τα γεύματα στο εστιατόριο, είναι με προϊόντα παραγωγής του ιδιοκτήτη από το περιβόλι και τα ζώα του. Το δίκλινο από 99 .
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
Στα Κιόνια, παραδοσιακά τρώμε στα Τσαμπιά (Τ/22830-23.142) και στο παραλιακό Μαϊστράλι (Τ/22830-23.570). Ολες οι γεύσεις δένουν με την ελαφριά και γλυκιά ρακή από το Φαλατάδο. Στο ίδιο χωριό, στην ταβέρνα Κατώι (Τ/22830-41.000) μπορείτε να απολαύσετε ντόπιο κοντοσούβλι και άλλα ψητά. Εκλεκτός μεζές στο νησί παραμένουν από τα χρόνια της ενετοκρατίας τα πιτσούνια. Κατόπιν παραγγελίας τα σερβίρουν στη Δροσιά, την ταβέρνα του Βασίλη στο χωριό Κτικάδος (Τ/22830-21.087). Η ωραιότερη ταβέρνα της Τήνου (θέση και φαγητό) και από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Στη Χώρα, το νέο Ηταν ένα μικρό καράβι (Τ/22830-22.818), με περίκλειστη απάνεμη εσωτερική αυλή και αυθεντικές γεύσεις από τοπικά προϊόντα, συνδυάζει την τοπική κουζίνα με το στυλ της νεο-ταβέρνας. Σταθερή αξία είναι η ψαροταβέρνα Αγκυρα (Τ/22830-23.016), στην Παλλάδα. Η ωραιότερη θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι από τον Ταρσανά (Τ/22830-24.667). Στην άκρη του λιμανιού, δίπλα στο γήπεδο, με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και άλλες νοστιμιές.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Jazz υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κοντραφούρη και του Θωμά Αλβέρτη και με τη συμμετοχή Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων μουσικών. 26 - 29 Αυγούστου. Πληροφορίες: Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τ/22830-29.070, www.itip.gr
Jazz Masterclass. Με τη συνεργασία του Ωδείου του Αμστερνταμ και καθηγητές από την Ολλανδία και την Ελλάδα στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. 13 - 18 Ιουλίου.
Φεστιβάλ Εξωμβούργου. Το δραστήριο καλοκαιρινό φεστιβάλ, που έχει γίνει σταθερή αξία (και) για τους παραθεριστές. Αρχίζει με τη γιορτή της Αγκινάρας το Μάιο και κλείνει το Σεπτέμβριο με τη γιορτή του μελιού ή το Ρακιζιό, τη γιορτή της ρακής στο Φαλατάδο. Στο μεσοδιάστημα απολαμβάνουμε εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θέατρο και υπέροχες συναυλίες σε διάφορα χωριά. Πληροφορίες: Τ/22833-60.229, www.exomvoyrgoy.gov.gr
Τήνια 2010. Εκθεση ζωγραφικής στον Αρνάδο 24/7 - 23/8 και έκθεση γλυπτικής Τήνιων καλλιτεχνών στον Πύργο, 10/8 - 10/9.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Κιόνια. Το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος σταθμός για εξαγνισμό, λουτρό και σπονδές για τους ταξιδιώτες προς τη Δήλο.
Εξωμβούργο. Το κάστρο της Τήνου σκαρφαλωμένο σε έναν γιγαντιαίο βράχο που μοιάζει με γλυπτό της φύσης.
Περιστερώνες. Στην κοιλάδα του χωριού Ταραμπάδος υπάρχει μια σειρά από διατηρητέους περιστερώνες. Σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο νησί, διατηρούνται ακόμα από αρκετές οικογένειες.
Πύργος. Εδρα της Σχολής Καλών Τεχνών, με το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, μια υπέροχη μαρμάρινη κρήνη του 17ου αιώνα.
Βώλαξ. Το «πέτρινο» χωριό με τα χαμηλά σπίτια και την τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Ενα ιδιαίτερο μέρος γεμάτο θρύλους και μυστήριο.
Λουτρά. Το λύκειο των Ουρσουλινών ήταν ώς τα μέσα του περασμένου αιώνα γνωστό οικοτροφείο θηλέων με μαθήτριες από όλη τη χώρα. Σήμερα, στο ψηλοτάβανο κτίριο με τα ασπρόμαυρα πλακάκια και στο προαύλιο γίνονται συναυλίες.
ΤΙΡ
Στο λιμάνι της Τήνου θα βρείτε την ΚΑΤΕΡΙΝΑ, μια μικρή βενζινοκίνητη βάρκα που ενοικιάζεται για τις επισκέψεις στις θαλασσινές σπηλιές, όπως το σπήλαιο της κιθάρας και τα Γαστριά. Λίγο πιο κάτω, μπροστά στο καφέ Ξέμπαρκο, δένει το μικρό τουριστικό πλοίο που κάνει καθημερινές εκδρομές στη Δήλο. Αναχώρηση 09.00 κατόπιν συνεννοήσεως.
ΜΟΥΣΕΙΑ
Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Μόνιμη έκθεση γλυπτών του Γιαννούλη Χαλεπά. Παράλληλες εκθέσεις και εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές ταινιών. Πληροφορίες: www.itip.gr
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Το πιο σύγχρονο μουσείο του νησιού παρουσιάζει στους επισκέπτες τον κύκλο της ζωής του μαρμάρου, από την εξόρυξη μέχρι τη διακόσμηση. Στον Πύργο.
Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών. Ν. Γύζης, Νικηφόρος, Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Γ. Ροϊλός,Μ. Ρενιέρης, Γ. Γαΐτης, ενώ υπάρχουν επίσης γλυπτά και ανάγλυφα των Γ. Χαλεπά, Λ. Σώχου, Δ. Φιλιππότη, Γ. Βιτάλη, Λάζαρου και Μάρκου Φυτάλη και του Ιωάννη Βούλγαρη.,br>Πινακοθήκη. Στο προαύλιο της Μεγαλόχαρης.
Ν. Λύτρας, Γ. Ιακωβίδης, Ν. Γύζης, Κ. Παρθένης,Ι. Αλταμούρας, Κ. Βολονάκης, Γ. Ροϊλός.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Χαλκιδική:Ημερήσιες κρουαζιέρες στις Σποράδες



«Εκτός της κλασικής κρουαζιέρας που πραγματοποιούμε από Αθήνα προς Πόρο - Υδρα - Αίγινα, δίνουμε τώρα την ευκαιρία στον κόσμο της Β. Ελλάδας να απολαύσει την αξέχαστη εμπειρία της κρουαζιέρας στα ομορφότερα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο», αναφέρει ο πρόεδρος της Υδραϊκής Ναυτικής Εταιρίας, Δημήτρης Δρακόπουλος. «Στα μελλοντικά μας σχέδια -για την επόμενη χρονιά- είναι να φέρουμε δυο ταχύπλοα σκάφη - καταμαράν, τα οποία θα ενώνουν μόνιμα τη Β. Ελλάδα με τις Σποράδες. Αυτό, βέβαια, εφόσον μας «αγκαλιάσει» ο κόσμος και διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πράγματι έλλειψη».

Σεργιάνι σε πλακόστρωτα σοκάκια με τα χρώματα και τ' αρώματα από τις μπουκαμβίλιες, σε αγαπημένα ελληνικά νησιά, κολύμπι σε γαλαζοπράσινα νερά, ξεναγήσεις σε αρχαιότητες, γευσιγνωσία μεσογειακών γεύσεων και διασκέδαση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Βάζουμε πλώρη για την ημερήσια κρουαζιέρα σε Σκιάθο και Σκόπελο!

Το κρουαζιερόπλοιο «ANNA MARU» της Υδραϊκής Ναυτικής Εταιρίας δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της Χαλκιδικής, κι όχι μόνο, να απολαύσουν μια ημερήσια κρουαζιέρα στα πανέμορφα και καταπράσινα νερά των Σποράδων, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.
Ο καπετάνιος του «ANNA MARU», ο Νικόλας δηλώνει «Θέλουμε ο κόσμος να νιώσει την εμπειρία στην κρουαζιέρα. Δεν κάνουμε μια απλή μεταφορά, αλλά παρέχουμε τη διασκέδαση και τον τρόπο ζωής πάνω σ' ένα πλοίο», δήλωσε ο καπετάν Νικόλας και συμπλήρωσε «προσφέρουμε μια αξέχαστη θαλάασια κρουαζιέρα επισκεπτόμενοι δυο νησιά σε μια ημέρα»!
Σκιάθο - Σκόπελο με το «ΑΝΝΑ MARU»
Το κρουαζιερόπλοιο «ANNA MARU» αναχωρεί από τα Νέα Μουδανιά καθημερινά στις 07.15 π.μ. και επιστρέφει γύρω στις 20.30. Υστερα από ένα απολαυστικό ταξίδι 4 ωρών «πιάνει» λιμάνι στη Σκιάθο, όπου παραμένει περίπου 2 ώρες. Συνεχίζει για Σκόπελο (ταξίδι 1 ώρας) όπου και κει παραμένει άλλες 2 ώρες.
Η ώρα της επιστροφής αποτελεί και το αποκορύφωμα της κρουαζιέρας: γλέντι και διασκέδαση με ζωντανή ορχήστρα, χορούς και τραγούδια μέχρι να «πιάσετε» λιμάνι!
Info
- Η Υδραϊκή Ναυτική Εταιρία διαθέτει 3 κρουαζιερόπλοια, ταξιδεύει στις ελληνικές θάλασσες εδώ και 15 χρόνια, ενώ πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες απ' όλον τον κόσμο γνώρισαν την αξέχαστη εμπερία της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά.
- Το κρουαζιερόπλοιο «ANNA MARU» έχει μήκος 77,5 μ., πλάτος 12 μ. και δυο καινούργιες μηχανές 8.000 άλογα και οι δυο. Η μέση ταχύτητα που ταξιδεύει είναι τα 16,5 - 17 μίλια. Απασχολεί 44 άτομα προσωπικό (24 ναυτικό και 20 για τις ανάγκες του πλοίου). Εκτείνεται σε τρία επίπεδα και δυο καταστρώματα. Είναι χωρητικότητας 800 ατόμων.
- Κρουαζιέρες πραγματοποιούνται καθημερινά από τα Νέα Μουδανιά στις 07.15 π.μ. και θα διαρκέσουν ώς τις 10 Οκτωβρίου 2010. Το κόστος της κρουαζιέρας ανέρχεται στα 70 ευρώ μετ' επιστροφής, συμπεριλαμβανομένων μεταφοράς, φαγητού και διασκέδασης. Το πρώτο παιδί έως 12 ετών πληρώνει μισό εισιτήριο, ενώ το δεύτερο παιδί είναι δωρεάν (τηλ. 23730 26980,1, www.onedaycruise.gr).

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ξενοδόχοι Χαλκιδικής: Δώρο η βενζίνη, ακόμη και... τα διόδια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Εκπτώσεις στις τιμές έως και 30% και κάθε μορφής προσφορές, ακόμη και για τη βενζίνη και τα διόδια που θα πληρώσει ο Ελληνας τουρίστας, έχουν επιστρατεύσει οι ξενοδόχοι σε Χαλκιδική, Πιερία και άλλους προορισμούς για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Οι μεγάλες εκπτώσεις για τους Ελληνες συνεχίζονται ακόμη και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Οι προσφορές ξεκινούν από μείωση της αρχικής τιμής του δωματίου, από 15% έως και 30%, και συνεχίζονται, ανάλογα με το ξενοδοχείο, με δωρεάν διαμονή των παιδιών, δώρο μιας ή δύο διανυκτερεύσεων μετά τις 5 ή 7, δωρεάν μετάβαση από και προς το αεροδρόμιο ή μια δωρεάν επίσκεψη στο σπα του ξενοδοχείου.
Μια από τις πιο ευρηματικές προωθητικές πολιτικές είναι η ανακοίνωση πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων στην περιοχή των Μουδανιών, το οποίο από τις 11 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου, για κράτηση 5 διανυκτερεύσεων και άνω, καλύπτει τα έξοδα μετάβασης για βενζίνη και διόδια (με τις απαραίτητες αποδείξεις), από 50 ευρώ (εφόσον ο επισκέπτης ξεκινά από Θεσσαλονίκη) έως και 200 ευρώ, αν ταξιδεύει από την Αθήνα ή πιο μακριά, οδικώς.
Παράλληλα, ξενοδοχεία 4 αστέρων διατηρούν τις τιμές τους στα επίπεδα των 40 ευρώ το άτομο, μέχρι τα μέσα Ιουλίου και δεν ξεπερνούν τα 50 - 60 ευρώ για την υψηλή περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου, ενώ σε μονάδες 5 αστέρων για οικογένειες 4 ατόμων με ημιδιατροφή οι τιμές κυμαίνονται στα 180 - 240 ευρώ την ημέρα.
«Η εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει η Ενωση Ξενοδόχων συνεχίζεται και οργανωμένα αλλά και με μεμονωμένες προσφορές της κάθε επιχείρησης. Η πιο βασική ενέργεια φέτος είναι η έκπτωση επί της αρχικής τιμής, όμως το κάθε ξενοδοχείο κάνει και τις δικές του κινήσεις. Από τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα μας (halkidiki-hotels.gr) θα υπάρχουν οι μειωμένες τιμές 40 ξενοδοχείων, όλων των κατηγοριών, για Ιούλιο και Αύγουστο. Η μέση πληρότητα αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο 70% και καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 15% σε σύγκριση με πέρσι, όμως ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να καλύψουμε ένα μέρος της πτώσης», τόνισε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
Στη Χαλκιδική αισιοδοξούν ότι οι Ελληνες και άλλοι Βαλκάνιοι τουρίστες, λόγω της οδικής πρόσβασης, θα επιλέξουν έστω και την τελευταία στιγμή να περάσουν εκεί τις διακοπές τους.
Στο νομό Πιερίας, όπου επίσης οι αφίξεις και οι προκρατήσεις είναι μειωμένες, οι ξενοδόχοι «ποντάρουν» στις πολύ χαμηλές τιμές. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ανάκαμψη, με αφίξεις από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ. Οι τιμές είναι πιο χαμηλές από κάθε άλλη χρονιά, ξεκινώντας από 23 - 25 ευρώ το άτομο τη βραδιά για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων», σημείωσε ο Γιώργος Μπούρος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
«Απόβαση φιλίας» σε Κροατία, Γαλλία και Ισραήλ
Με δεδομένη τη μείωση των αφίξεων από τις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας, «σωσίβιο» για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να δώσουν και φέτος οι Βαλκάνιοι τουρίστες, από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.
Επιπλέον, οι ξενοδόχοι, ιδιαίτερα της Χαλκιδικής, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να προσελκύσουν τουρίστες από την Κροατία (παρόλο που είναι ανταγωνίστρια χώρα λόγω των δαλματικών ακτών), τη Γαλλία -κυρίως για την επόμενη σεζόν, του 2011- αλλά και το Ισραήλ. Μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στη Γάζα και την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, πολλοί Ισραηλινοί που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στα τουρκικά παράλια ακυρώνουν τις κρατήσεις και στρέφονται στην Ελλάδα, με προτίμηση τη Ρόδο και την Κρήτη και ένας μικρότερος αριθμός και σε άλλους προορισμούς, ανάμεσά τους και η Χαλκιδική.
«Εχουμε προσκαλέσει δημοσιογράφους και παράγοντες του τουρισμού από την Κροατία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, προβάλλοντας, εκτός από τις ομορφιές της Χαλκιδικής, την ασφάλεια και τις χαμηλές τιμές. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από Ισραηλινούς τουρίστες. Βέβαια, θέλουμε κυρίως τους Ελληνες και για το λόγο αυτόν κάνουμε συνεχώς καμπάνιες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και προσφορές μέσω ραδιοφωνικών σταθμών», συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος.

Χαλκιδική: Βουτιές... μισοτιμής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Βουτιές... μισοτιμής στις παραλίες της Χαλκιδικής μπορούν να απολαύσουν φέτος οι εκδρομείς, καθώς, λόγω της κρίσης, οι επιχειρηματίες προσπαθούν με προσφορές να προσελκύσουν τους Ελληνες και αλλοδαπούς τουρίστες.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από μπιτς μπαρ της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, όπου ο επισκέπτης για καφέ και ξαπλώστρα θα πληρώσει περίπου 3 - 4 ευρώ, σε ταβέρνες για φαγητό 10 - 15 ευρώ και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια 25 - 35 ευρώ τη βραδιά. Παρ' όλα αυτά, η προσέλευση δεν είναι ικανοποιητική και πολλοί επαγγελματίες εκφράζουν την αγωνία τους για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το πρώτο «καυτό» του φετινού καλοκαιριού, «βούλιαξαν» οι δρόμοι και οι παραλίες της Χαλκιδικής, όχι όμως και τα τουριστικά καταλύματα και τα εστιατόρια της περιοχής.
«Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η Κασσάνδρα πνίγηκε από τον κόσμο, όμως τα μαγαζιά μας παρέμειναν άδεια. Είχαν κίνηση τα φαστφούντ και τα μπιτς μπαρ και οι υπόλοιποι δουλέψαμε ελάχιστα. Είχαμε λίγο κόσμο το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή το μεσημέρι όλοι ξεκίνησαν την επιστροφή. Οι τιμές σε όλα τα είδη έχουν κατέβει πολύ και δε γίνεται χαμηλότερα, γιατί πρέπει να διατηρήσουμε και την ποιότητα των τροφίμων και υπηρεσιών που παρέχουμε», τόνισε ο Κώστας Βαμβακάς, γενικός γραμματέας της Ενωσης Εστίασης και Διασκέδασης Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Τιμές τριών ταχυτήτων
Στα μπιτς μπαρ και τα καφέ - μπαρ που κυριαρχούν στη διασκέδαση της Χαλκιδικής επικρατούν τιμές τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη κατηγορία, όπου εντάσσεται η πλειοψηφία των παραλιακών καφέ, η χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας περιλαμβάνεται στην τιμή του καφέ που κοστίζει 3 - 4 ευρώ και η μπίρα 4 - 5 ευρώ. Στα καφέ μακριά από την παραλία, ακόμη και σε κοσμικά θέρετρα, ο καφές κοστίζει 2 - 3 ευρώ και η μπίρα 3 - 5 ευρώ. Στην τρίτη... ταχύτητα είναι λιγοστά δημοφιλή, παραλιακά και μη, καφέ - μπαρ, όπου οι τιμές διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ σε ορισμένα χρεώνονται χωριστά οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες (από 3 ευρώ) και ο καφές (περίπου 3 ευρώ).
Στο φαγητό, οι πιο πολλοί επιλέγουν οικονομικές λύσεις στα φαστφούντ για ένα γεύμα των 5-6 ευρώ, ενώ πολλά εστιατόρια, ακόμη και ψαροταβέρνες, προσφέρουν πλήρες μενού με 12 - 15 ευρώ. Οσο για ψάρια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ιδιοκτήτες εστιατορίων, ζήτηση έχουν μόνο σαρδέλες, γαύροι και... καλαμαράκια.
Επιστροφή στο 2002
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της Χαλκιδικής, το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη διετία 2001 - 2002, τότε που μπήκε το ευρώ στη ζωή μας. «Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον τζίρο του πρώτου πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου, έχουμε τα ίδια έσοδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, της πρώτης χρονιάς με το ευρώ, που όλοι ήταν συγκρατημένοι», σημείωσε ο κ. Βαμβακάς.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν πολλοί επαγγελματίες, οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2001, του τελευταίου καλοκαιριού με δραχμές.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι πολλά δωμάτια ενοικιάζονται στα 30 ευρώ ή και λιγότερο, δηλαδή ακόμη και κάτω από 10.000 δραχμές, ενώ και ο καφές κινείται στα 2-3 ευρώ (700 - 1.000 δρχ.), βρίσκεται δηλαδή στα προ δεκαετίας επίπεδα. Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν, έχουν ανέβει στα ύψη τα έξοδα, καθώς τα ενοίκια (σε ορισμένες περιπτώσεις) κεντρικών καφέ - εστιατορίων κυμαίνονται στα 15.000 - 20.000 ευρώ το μήνα.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Στον Μόλυβο κι απέ στην Εφταλού...

Πάντα είχα ένα θέμα με τις διακοπές. Πήγαινα σε ένα νησί και δεν μπορούσα να χαλαρώσω στιγμή. Να πάμε και σ΄ εκείνη την παραλία, να δούμε και εκείνα τα αρχαία, να επισκεφθούμε και αυτό το χωριό. Αποτέλεσμα; Να γυρίζω στο γραφείο κουρασμένος και να χρειάζομαι διακοπές από τις διακοπές. Ωσπου τά ΄φερε η τύχη και ένα καλοκαίρι βρέθηκα στον Μόλυβο 
Διευκρίνιση: όχι στη Λέσβο. Στον Μόλυβο. Μια εβδομάδα και δεν κουνήθηκα από το χωριό. Το πολύ μέχρι την Εφταλού για μπάνιο, τέσσερα χιλιόμετρα πιο πέρα. Οι φίλοι μου δεν πίστευαν τη... χαλαρότητα που με είχε πιάσει. «Να σε φέρνουμε κάθε χρόνο εδώ, ρε», έλεγε ο «παραλίας» ο Σταμάτης. «Εχουμε φάει τα πόδια μας τόσα χρόνια να μας τρέχεις πέρα δώθε». Η ευχή του έπιασε. Κατά το ήμισυ. Πλέον κάθε χρόνο τρώει τα πόδια του στα πέτρινα σοκάκια του Μολύβου. Ενα δεκαημεράκι ετησίως επιβάλλεται. Κάνει τον γιατρό πέρα. Αντιστρές. Το μέρος έχει μια περίεργη μαγεία. Τη νιώθεις με το που φτάνεις και βλέπεις τον λόφο με το κάστρο και το πέτρινο χωριό απλωμένο μέχρι το λιμανάκι. Πατάς το off. Χαμηλώνεις ταχύτητα. Γεμίζεις μπαταρίες. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

«Μήθυμνα» είναι το αρχαίο όνομα του χωριού. «Μόλυβος» είναι το ζωντανό του. Την πατρίδα του Αρίωνα, την ερωτεύτηκαν ο Στράτης Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Τσαρούχης και ένα σωρό άλλοι λογοτέχνες, εικαστικοί, μουσικοί. Εγώ δεν θα την ερωτευόμουν; Οσο πλησιάζει ο καιρός, περιμένω πώς και πώς να ξαναπάω. Με την ίδια παρέα. Να απλώσουμε στην Εφταλού δεκαπέντε πετσέτες τη μία δίπλα στην άλλη και να παίξουμε μπουγέλο όπως όταν ήμασταν παιδιά. Να πετάμε στη Βάσω σόκιν πειράγματα. Να λειώσουμε στο γέλιο στο «δικό μας» χταπόδι με μεζέδες και ούζο ΜΑΤΙΣ, να φάμε παγωτό στον Ντόντο και να πιούμε αργιλέδες στη Ραμόνα (τηλ. 22530 71623). Να θαυμάσουμε το ηλιοβασίλεμα πάνω από το λιμάνι. Να χαϊδέψουμε τα κομπολόγια μέχρι που να μας «διαλέξει» ένα. Να χορέψουμε καρσιλαμάδες και χασάπικα μολυβιάτικα. Να τραγουδήσουμε λαϊκά στο Σούσουρο (τηλ. 6931 225250)μέχρι το χάραμα. Να ξυπνήσουμε τον Βασίλη και τη Ρένα με καντάδες. Να ξαπλάρουμε στις αιώρες του Congas (τηλ:22530 72181),με φρέντο και μοχίτο χαζεύοντας με μισόκλειστα μάτια τη θάλασσα. Να βολτάρουμε στο Κάστρο μια νύχτα με πανσέληνο. Να αράξουμε στην κούλα του Γρηγόρη, του φίλου μου του Γρηγόρη, για εχινιούς με ψωμί, λεμόνι και αρμύρα θαλασσινή. 

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Καλοκαίρι στο Ηράκλειο

Είναι ο πλέον πυκνοκατοικημένος νομός της Κρήτης και η πρωτεύουσά του, το Ηράκλειο, από τις περισσότερο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ελλάδας. Η τουριστική ζώνη του Ηρακλείου είναι από τις πιο αναπτυγμένες, με ξενοδοχεία διεθνών προδιαγραφών και μεγάλο αριθμό επισκεπτών-τουριστών, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα κεντρικά κομμάτια του νομού είναι από τα πιο ευλογημένα της χώρας μας, με απέραντους κάμπους, με καλλιέργειες κάθε είδους. Οι τουρίστες, ωστόσο, εκτιμούν ιδιαιτέρως τις άγριες, παρθένες παραλίες στα νότια, τα μνημεία του Μινωικού πολιτισμού, σε Κνωσό και Φαιστό και τις καυτές νύχτες γεμάτες ξεφάντωμα, στα βόρεια παράλια.
Τόποι γεμάτοι ιστορία

Το Ηράκλειο μπορεί να χαρακτηριστεί, χωρίς υπερβολή, το λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ο πρώτος πολιτισμός της Γηραιάς Ηπείρου αναπτύχθηκε εδώ και ήταν ο Μινωικός. Οι Μίνωες κυριαρχούν, όχι μόνο στην  Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, από το 2.880 μέχρι το 1.400 π.Χ. Στην Κνωσό χτίζεται το μεγαλοπρεπές Παλάτι του Βασιλιά Μίνωα. Η ανακοπή της ακμής του Μινωικού Πολιτισμού έρχεται από μία μεγάλη φυσική καταστροφή (πιθανόν η μεγάλη έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης). Μετά το 1.400 π.Χ. έντονη είναι η παρουσία των Αχαιών και των Δωριέων και  αναδεικνύονται οι πόλεις Λύκτος και Ριζηνία. Με την κατάληψη της Κρήτης από τους Ρωμαίους άλλες πόλεις έρχονται στο προσκήνιο, η Χερσόνησος και η Γόρτυνα. Πολύ γρήγορα εξαπλώνεται ο Χριστιανισμός και την Πρώτη Βυζαντινή Περίοδο η περιοχή του Ηρακλείου γίνεται σπουδαίο Χριστιανικό Κέντρο.
Στα 824 την Κρήτη καταλαμβάνουν οι Σαρακηνοί και ο Χάνδακας, το σημερινό Ηράκλειο γίνεται Πρωτεύουσα και ταυτόχρονα ορμητήριό τους. Τους εκδιώχνει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς το 961 μ.Χ. και σιγά-σιγά το Ηράκλειο ξαναγίνεται ισχυρό Χριστιανικό Κέντρο. Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 η Κρήτη και μαζί το Ηράκλειο περνούν στα χέρια των Βενετών μέχρι το 1669. Το Ηράκλειο γνωρίζει , μαζί με τις άλλες περιοχές της Κρήτης μοναδική πολιτιστική ακμή.. Το Ηράκλειο γίνεται η πρωτεύουσα Regno Di Candia,  κέντρο της Κρητικής Αναγέννησης που δημιουργεί την εξαιρετική Ζωγραφική της Κρητικής Σχολής. Δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ ξεκινά ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο οποίος μαθητεύει δίπλα σε μεγάλους δασκάλους όπως ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, και φεύγει για τη Δύση για να δοξάσει τη γενέτειρά του με το όνομα El Greco. Ακμάζουν όμως και η Μουσική και το θέατρο με έργα ανυπέρβλητα όπως ο Ερωτόκριτος και η Ερωφίλη.
Μετά από πολιορκία 22 χρόνων το Ηράκλειο πέφτει στα χέρια  των Τούρκων το 1669. Αιματηροί αγώνες και επαναστάσεις οδηγούν στην αυτονομία της Κρήτης το 1897 και στην ένωσή της με την Ελλάδα το 1913. Τέλος, στο Ηράκλειο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγαλύτερος κρητικός  λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.
Γνωριμία με την πόλη του Ηρακλείου
Το Ηράκλειο δεν θεωρείτο ποτέ μια όμορφη, τουλάχιστον από ρυμοτομικής άποψης, πόλη. Προσπαθώντας να βρεις άκρη μέσα στους στενούς και πολυσύχναστους δρόμους, σου έρχεται στη μνήμη η ιστορία του Μινώταυρου και της Αριάδνης στον Λαβύρινθο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξουν προς το καλύτερο κάποια τμήματα της πόλης που απαιτούσαν επίμονα λίφτινγκ. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η αλλαγή της όψης της περιοχής δυτικά του λιμανιού, εκεί που πρόσφατα ανακαινίστηκε το καθολικό μοναστήρι Πέτρου και Παύλου. Οι εργασίες στην παραλιακή ζώνη συνεχίζονται, ακόμη και σήμερα, και η όψη της πόλης αναμορφώνεται. Καλό θα είναι, όμως, να μην επιλέξεις το αυτοκίνητο για να γυρίσεις την πόλη, αλλά να το αφήσεις σε κάποιο από τα πάρκινγκ, που βρίσκονται στον περίβολο του Κάστρου.
Άγιος ΜηνάςΆγιος ΜηνάςΤο Κάστρο είναι και το πιο σημαντικό από τα κτίσματα που έμειναν στην πόλη από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Πραγματικά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι συνυπάρχουν αρμονικά με τη σύγχρονη πόλη τα βενετσιάνικα τείχη και η παλιά πόλη.  Ένας περίπατος θα μπορούσε από τηΧανιόπορτα να σας φέρει κοντά στην παλιά πόλη, που αναπαύεται στη νοτιοδυτική πλευρά του κάστρου και χάνεται, σιγά – σιγά, καθώς κατεδαφίζονται παλιά ερειπωμένα σπίτια. Από τα στενά της παλιάς και γραφικής παλιάς πόλης, κατηφορείστε προς τη θάλασσα και δείτε το βενετσιάνικο λιμάνι, που επίσης αναμορφώνεται, με το φρούριο Κούλεςνα αποτελεί το σήμα κατατεθέν στην είσοδό του.

Πραγματικά μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όμως, είναι η επίσκεψη στο 
αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Εκεί υπάρχουν τα σπουδαιότερα ευρήματα του Μινωικού Πολιτισμού, από ανασκαφές στην Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλλια, την Αγία Τριάδα και τα υπόλοιπα κέντρα των Μινωητών. Εκθέματα από τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι και τον εικοστό αιώνα θα μπορέσετε να θαυμάσετε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Δείτε εδώ σε ειδικές αίθουσες του Μουσείου τη μακέτα της πόλης του Ηρακλείου κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας και το σημαντικό πρώιμο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Όρος Σινά».
Περιπλανώμενοι εντός των τειχών, θα περάσετε από την πλατεία όπου βρίσκεται η μητροπολιτική εκκλησία του Αγίου Μηνά. Αληθινά επιβλητική, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής της Κρήτης, σε ρυθμό σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο που εδράζεται σε υψηλό τύμπανο. Εσωτερικά, η διαρρύθμισή του παραπέμπει σε στοιχεία τρίκλιτης βασιλικής. Πλάι της βρίσκεται ο παλιότερος ναός, με αρχιτεκτονικά στοιχεία που παραπέμπουν σε καθολική εκκλησία και είναι διακοσμημένο με πολλές τοιχογραφίες μεγάλων αγιογράφων της Κρήτης και όχι μόνο.
Στο αίθριο του Δημαρχείου (Λότζια)Στο αίθριο του Δημαρχείου (Λότζια)Ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της πόλης, όμως, και σίγουρα από τα πιο όμορφα αισθητικά, είναι η Λότζια της Κάντια. Το κτίσμα που διασώζεται σήμερα κτίστηκε περίπου το 1628 από το γενικό προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνι και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην πλατεία Καλλεργών, στην οδό Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, τη Ρούγα Μαΐστρα των Ενετών. Σήμερα, μετά την ανακατασκευή του που ξεκίνησε το 1962, στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης. Το 1987, μάλιστα, πήρε το πρώτο βραβείο EUROPA NOSTRA, ως το πιο καλά αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.
Στην ίδια περιοχή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περάσει από το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης, την πλατεία “Λιοντάρια”, που αποτελεί το σημείο συνάντησης ντόπιων και ξένων. Τα ραντεβού δίνονται εδώ, μπροστά στο συντριβάνι. Σε πολύ μικρή απόσταση από την πλατεία, είναι χτισμένο το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Το αληθινά εντυπωσιακό κτίριο της πινακοθήκης είναι η βασιλική του Αγίου Μάρκου που κτίστηκε το 1239 στην PLAZZA DELLE BIADE (πλατεία των Σιτηρών) κι ήταν, κάποτε, ο καθεδρικός Ναός της Κρήτης. Σε απόσταση 100 μέτρων, θα δείτε και το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης που στέγαζε το πανεπιστήμιο, στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Σήμερα, προσφέρει στέγη σε μία σημαντική συλλογή πινάκων της Κρητικής Αγιογραφίας.
Πλατεία "Λιοντάρια"Πλατεία "Λιοντάρια"Ολοκληρώνοντας την περιήγησή σας στην πόλη του Ηρακλείου, θα μπορούσατε να επισκεφτείτε τον τάφο του μεγάλου μας λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη. Βρίσκεται στο νότιο τείχος, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.
Διαδρομές γύρω στα χωριά και στις ακτές του νομού
Είναι δύσκολο να δώσεις σε ένα κείμενο όλες τις διαδρομές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι η αληθινή ομορφιά του Ηρακλείου βρίσκεται στα χωριά του. Μην λησμονήσετε, λοιπόν, να επισκεφτείτε τις 
Αρχάνες, ένα παραδοσιακό χωριό, που αποτελεί πρότυπο κρητικού οικισμού και έχει αναδειχθεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι κάτοικοί του παλεύουν να διατηρήσουν τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου και θα σας προκαλέσει να το περπατήσετε και να κάνετε τις αγορές σας από τα φροντισμένα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης. Αξίζει τον κόπο να μπείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του χωριού και στη συνέχεια στο Λαογραφικό.
Τάφος Νίκου ΚαζαντζάκηΤάφος Νίκου ΚαζαντζάκηΣτο κοντινό χωριό τωνΠεζών, θα αντιληφθείτε αμέσως ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της οικονομίας της περιοχής. Η Ένωση Πεζών θα σας προσφέρει κυρίως κρασί και ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. ΤοΑρκαλοχώριείναι το επόμενο μεγαλοχώρι και έδρα δήμου (τουλάχιστον προ Καλλικράτη). Επισκεφτείτε εδώ το Ιερό Σπήλαιο Αρκαλοχωρίου, που βρίσκεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία, δυτικά του οικισμού.
Ασφαλώς και θα αφιερώσετε χρόνο στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Ο αρχαιολόγος Έβανς που δούλεψε εδώ για να αποκαλύψει τον αρχαίο μινωίτικο πολιτισμό, έκανε παρεμβάσεις, για πολλούς, υπέρ του δέοντος. Τα συμπληρώματά του, αν και αυθαίρετα για κάποιους συναδέλφους του, έχουν αναδείξει την Κνωσό ως τον σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο του νησιού.
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και στα νότια Η Φαιστός, που θα συμπληρώσει τις εντυπώσεις που θα σας έχει αφήσει η Κνωσός. Το ανάκτορο της Φαιστού είναι ένα από σημαντικότερα μινωικά ανάκτορα και το δεύτερο σε μέγεθος, μετά από αυτό της Κνωσού. Στο χωριό Βώροι, δίπλα στη Φαιστό υπάρχει το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας με σημαντικά εκθέματα από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές εκφράσεις του κρητικού λαϊκού πολιτισμού μέχρι τις ημέρες μας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφορμή για περιπλάνηση παρουσιάζουν τα χωριά στην περιοχή του Καστελίου, εκεί που διαμορφώνεται το νέο αεροδρόμιο της πόλης. ΗΚασταμονίτσα, η Αρμάχα, το Γεράκι, το Αμαριανό και τα υπόλοιπα είναι μικροί οικισμοί με ιδιαίτερο χρώμα. Ξεχωριστό για την αρχιτεκτονική του είναι το χωριό Βιάνος, κοντά στα σύνορα με το Λασίθι, που θα το δείτε να αναγράφεται σε πολλές πινακίδες, καθώς θα διασχίζετε τα κεντρικά του νομού, μέσω της Νέας Εθνικής Οδού. Ο νέος δρόμος, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, θα σας οδηγήσει σε απίθανες παραλίες, στα νότια. Θυμηθείτε τον Τσουτσουρό, τοΜαριδάκι, τον Κερατόκαμπο, την παραλία “στου Ληστή”και στο Λέντα. Μυρωδιά λουτρόπολης για πόλη την οικογένεια αναδίδει η Αγία Γαλήνη, που βρίσκεται επίσης στα νότια, ενώ αν βρεθείτε στην περιοχή, μην ξεχάσετε τα θρυλικά Μάταλα, που μπορεί να θυμίζουν ελάχιστα τη δόξα της εποχής των χίπις, αλλά κουβαλούν ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία.
Στου ληστήΣτου ληστήΟι Μοίρες είναι από τις πιο φημισμένες και γραφικές Κωμοπόλεις της Κρήτης ενώ κυριολεκτικά στο πιο νοτιοδυτικό σημείο του νομού είναι χτισμένη και αξίζει να την επισκεφτείτε.  Κοντά στα Μάταλα βρίσκεται η ιστορική Κωμόπολη Τυμπάκι, όχι μακριά από την Αρχαία Φαιστό και το αξιόλογομοναστήρι της Καβιλιανής. Βορειότερα, στις απόκρημνες πλαγιές της Ίδης βρίσκεται η Μονή Βροντιτσίου. Σημαντική ακόμη, στις νότιες ακτές του νομού, είναι η Μονή Κουδουμά, στην οποία θα φτάσετε με κάποια ταλαιπωρία αλλά θα αξίζει σίγουρα τον κόπο.
Από τα πράγματα που θα σας μείνουν αξέχαστα στο νομό Ηρακλείου είναι μια περιήγηση στα κρυφά μονοπάτια της Ίδης. Στο Οικολογικό πάρκο Γιούχτα υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες αρπαχτικών πουλιών στην Ευρώπη. Μερικά από τα σημαντικότερα σπήλαια του νησιού βρίσκονται στα όρια του νομού Ηρακλείου. Στα δυτικά το Ιδαίον Άντρονκαι το σπήλαιο των Καμάρων και ακριβώς στα όρια με το Λασίθι το Δικταίον Άντρον.

Η πιο τουριστική περιοχή ολόκληρης της Κρήτης είναι αναμφίβολα η φημισμένη 
Χερσόνησος στα βόρεια του νομού με κατεύθυνση προς Αγ. Νικόλαο. Οι ορεινοί όγκοι στα νότια του νομού Ηρακλείου αλλάζουν εντελώς την εικόνα του νησιού και της δίνουν μια άγρια ομορφιά. Μιλάμε για ταΑστερούσια Όρη νότια της διαδρομής Πύργου – Μοιρών.

Πως θα φτάσετε στο Ηράκλειο

Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της πόλης. Εκεί φτάνουν καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη τη Ρόδο τη Σαντορίνη τη Μύκονο την Πάρο.
Για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, φέτος είναι για τους επισκέπτες του νησιού η ιδανικότερη χρονική συγκυρία. Τρεις διαφορετικές εταιρείες (Μινωικές, ΑΝΕΚ και Superfast Ferries) πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το Ηράκλειο και ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε “τρελές” προσφορές. Αρκεί να το ψάξετε λίγο και να κλείσετε εγκαίρως τα εισιτήριά σας.
Ηράκλειο - Τοπική κουζίνα

Στην πόλη και τα χωριά του Ηρακλείου, η αυθεντική κρητική κουζίνα έχει την τιμητική της. Απολαύστε αρνάκι και κατσικάκι στη γάστρα, χοχλιούς μπουμπουριστούς, κουνέλι στιφάδο, ντάκο και, φυσικά, τα μοναδικά κρητικά τυριά, τη γραβιέρα, το ανθότυρο, τη μυζήθρα, μαγειρεμένα με το εξαιρετικό κρητικό ελαιόλαδο και συνοδευμένα με το κρητικό κρασί και ρακή για τη χώνεψη.

Τι θα αγοράσετε από το Ηράκλειο

Ασφαλώς, τα προϊόντα της κρητικής γης θα είναι πρώτα σε προτίμηση. Πάρτε μαζί σας ελαιόλαδο, κρασί, ρακή (αρκεί να βρείτε τον σωστό “μάστορα”), ελιές, αλλά και παξιμάδια, χυλοπίτες, τραχανά. Στα χωριά  θα βρείτε υφαντά και πήλινα αντικείμενα τέχνης.
Διαμονή στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο και γενικότερα στην Κρήτη, βρίσκεις δωμάτιο χωρίς να έχεις καν φροντίσει από πριν. Επειδή, όμως, όσο πιο προνοητικοί είστε τόσο θα γλιτώσετε την ταλαιπωρία, επικοινωνήστε με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου (281 0288108) ή μπείτε στην ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου (http://www.heraklion.gr/visitor/residence/residence.html).

Ηράκλειο - Χρήσιμα Τηλέφωνα

Νομαρχία Ηρακλείου: 2813 400200
Δήμος Ηρακλείου: 2810 399399
Διεύθυνση Τουρισμού Κρήτης: 2810 246100
Βενιζέλειο Νοσοκομείο: 2810 368000-29
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ): 2810 392111
Αστυν. Τμήμα Ηρακλείου: 2810 274010/ 274190
Τουριστική Αστυνομία: 2810 274046
Λιμεναρχείο Ηρακλείου: 2810 244912
Αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης: 2810 228402
ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου: 2810 245019
ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης: 2810 221765

Enhanced by Zemanta

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Σάμος, ο καπεταν-Βαζέχα

Λιμάνι Πυθαγορείου, ώρα 8:30 το πρωί. Ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του και λούζει με τις φωτεινές ακτίνες του το γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι των νοτιοανατολικών ακτών της Σάμου.

Εκεί, μπροστά από τις καφετέριες, τα μπαράκια και τις ψαροταβέρνες, είναι δεμένο και το «Georgios», το επιβλητικό ξύλινο καΐκι του καπεταν-Ανδρέα Πασχάλη, του «πράσινου πειρατή», που εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια πραγματοποιεί ημερήσιες εκδρομές στην πανέμορφη Σαμιοπούλα, την καταπράσινη βραχονησίδα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νησί του Πυθαγόρα.

Οι πρώτοι ηλιοκαμένοι τουρίστες αρχίζουν να συγκεντρώνονται μπροστά από το «Georgios» περίπου τριάντα λεπτά πριν από την αναχώρηση. Καθώς το καΐκι λύνει και απομακρύνεται από το λιμάνι του Πυθαγορείου, η χαμογελαστή Μίρα, η σύζυγος του καπετάνιου, προσφέρει γλυκό σαμιώτικο κρασί και φρέσκα φρούτα. Σε περίπου σαράντα πέντε λεπτά πλήρωμα και επιβάτες θα λιάζονται σε μία από τις ομορφότερες και πιο παρθένες παραλίες του Αιγαίου, στην περίφημη Ψαλίδα της Σαμιοπούλας!


Ανέμελες βουτιές

Ο καπεταν-Ανδρέας και τα αδέλφια του Γιάννης και Γεράσιμος είναι οι πιο γνωστοί καπεταναίοι της Σάμου. «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με τα καΐκια τον Απρίλιο του 1976, όταν έπειτα από δικές μας ενέργειες φέραμε στη Σάμο το πρώτο τσάρτερ με τουρίστες από τη Δανία» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο καπεταν-Ανδρέας και συμπληρώνει: «Εκείνη την εποχή, ήμασταν φίλοι με τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου από τη Δανία, ενώ στη συνέχεια γνωριστήκαμε και κάναμε καλή παρέα με τις ξεναγούς που είχαν έρθει για να ελέγξουν το νησί. Ζήσαμε πραγματικά αξέχαστες στιγμές. Αρχικά, κάναμε εκδρομές με ένα μικρό καΐκι, τον “Αγιο Νεκτάριο”, που ήταν του πατέρα μας, του Γιώργου, ενώ παράλληλα φτιάχναμε την “Αγία Ειρήνη”, που την τελειώσαμε και τη ρίξαμε στη θάλασσα τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Στην πορεία, πήραμε ένα ακόμη που ήταν σχετικά μικρό και το είχαμε για τις κοντινές εξορμήσεις στην παραλία Κακό Ρέμα».

Καθιστός στο κατάστρωμα του «Georgios», ο 54χρονος καπεταν-Ανδρέας απολαμβάνει… τον sexy coffee (έτσι λέει τον irish coffee) και θυμάται με νοσταλγία τα πρώτα ανέμελα χρόνια στο Πυθαγόρειο. «Πιο παλιά, όταν γυρίζαμε από τις εκδρομές, δέναμε τα καΐκια δεξιά κι αριστερά μέσα στο λιμάνι και φτιάχναμε κάτι σαν… γήπεδο για να παίξουμε πόλο! Αλλες φορές, κλείναμε τον δρόμο και παίζαμε μπάλα Παναθηναϊκοί εναντίων Ολυμπιακών. Εριχνε ο ένας τον άλλον στη θάλασσα, οι τουρίστες έπιναν και χόρευαν και ο κόσμος έστηνε μεγάλα γλέντια από το πουθενά. Τότε έπεφτε πολύ γέλιο, τούτο το λιμάνι ήταν άλλο πράγμα! Και σήμερα όμως δεν πάμε πίσω. Σχεδόν κάθε απόγευμα που επιστρέφουμε από τη Σαμιοπούλα στο Πυθαγόρειο στο κατάστρωμα γίνεται χαμός με τραγούδια και χορούς».


Η αξέχαστη εκδρομή
Από το καλοκαίρι του 1976 και για περίπου δέκα χρόνια, οι τρεις καπεταναίοι δούλευαν μαζί πραγματοποιώντας εκδρομές με καΐκια μέχρι που το 1985 παράλληλα με τα «daily trips» αποφάσισαν να ανοίξουν «Τα τρία αδέρφια», ένα θρυλικό κέντρο διασκέδασης, που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νυχτερινή ζωή στη Σάμο.

Ο καπεταν-Ανδρέας μας λέει πως « “Τα τρία αδέρφια” ήταν ένα μαγαζί που έγραψε ιστορία στη Σάμο. Σηκωνόμασταν για χασάπικο με τον Γιάννη και τον Γεράσιμο και γινόταν χαμός! Στα εγκαίνια είχαμε φέρει τον Πάνο Γαβαλά και δεν έπεφτε καρφίτσα. Από εκεί πέρασαν πολλές φίρμες της εποχής, όπως ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Αντύπας, η Χαρούλα Λαμπράκη και η Καίτη Γρέυ. Ομως, αυτός που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ είναι ο Νίκος Ξανθόπουλος που είχε ήρθε για δύο εμφανίσεις. Ηταν πολύ απλός, όπως ακριβώς τον βλέπαμε στις ταινίες. Αφού τελείωσε το πρόγραμμα, τον πήραμε με τα αδέλφια μου και πήγαμε με το καΐκι στην παραλία Τσόπελα. Μάλιστα, επειδή φορούσε καλά ρούχα, τα είχε αλλάξει και είχε βάλει κάτι δικά μου για να νιώθει άνετα. Φάγαμε, ήπιαμε και χορέψαμε μέχρι τελικής πτώσης! Φοβερός τύπος»!


Η φιλοξενία και το παράπονο για το λιμανάκι

«Οσοι έρχονται βόλτα μαζί μας μένουν πάντα ευχαριστημένοι με την εμπειρία και τη φιλοξενία. Αυτή είναι άλλωστε και η δική μου ικανοποίηση» μας λέει ο καπεταν-Ανδρέας, ο οποίος από το 1987 μέχρι σήμερα κάνει εκδρομές με τα δικά του καΐκια, όπως και τα δύο αδέλφια του, με τα οποία είναι «μια γροθιά», αφού διατηρούν άριστες σχέσεις.

«Νιώθω πολύ ωραία όταν βλέπω ζευγάρια που τα γνώρισα στις πρώτες εκδρομές μας, ακόμη και πριν από τριάντα χρόνια, να έρχονται ξανά στη Σάμο μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Αυτή είναι η ικανοποίησή μου. Εχω πολλούς φίλους από τη Σκανδιναβία και τη Δανία. Από το 2001, συνοδοιπόρος στα ταξίδια της ζωής μου είναι και η γυναίκα μου Μίρα. Φέτος, μαζί μας είναι και ο ανιψιός μου, ο γιος του αδελφού μου, του Γεράσιμου. Παίρνουμε τον κόσμο, πηγαίνουμε στη Σαμιοπούλα, κάνουμε βουτιές από το καΐκι και χαλαρώνουμε στην παραλία. Μετά, ψήνουμε και τρώμε φρέσκα ψαράκια, αχινούς και χταποδάκια, πίνουμε ούζο και κρασάκι και αρχίζει το γλέντι. Είμαστε δυνατή ομάδα, το καλύτερο πλήρωμα».

Ο καπεταν-Ανδρέας δηλώνει ευτυχισμένος και απόλυτα ικανοποιημένος από όσα έχει ζήσει μέχρι σήμερα, αλλά εκφράζει το παράπονό του γιατί, όπως ο ίδιος μας λέει, «δυστυχώς, από την ημέρα που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να φτιάξει ένα μικρό λιμανάκι στις ακτές που δένουμε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κατεβάζουμε τον κόσμο μας ακόμη και στα βράχια. Ο,τι υπάρχει το έχουμε φτιάξει μόνοι μας χωρίς καμία βοήθεια, ενώ απέναντι, στην Τουρκία, έχουν κατασκευάσει εκατό λιμάνια και άλλες τόσες μαρίνες. Είναι κρίμα και καλό θα ήταν να το κοιτάξουν οι αρμόδιοι».


Γκολτζής, όπως ο Κριστόφ!

Αν υπάρχει ένα καΐκι που ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα στο Πυθαγόρειο αυτό είναι σίγουρα το καταπράσινο… «Κριστόφ Βαζέχα»! Στολισμένο με σκαλιστά τριφύλλια και με τη σημαία του Παναθηναϊκού να ανεμίζει υπερήφανα, το «Βαζέχα» είναι το καμάρι του καπεταν-Ανδρέα, που μας λέει πως «δεν το ονόμασα έτσι ούτε για να με μάθει ο κόσμος ούτε για να κερδίσω πελάτες. Αλλωστε, οι περισσότεροι Ελληνες επιβάτες του είναι… Ολυμπιακοί και φυσικά είναι καλοδεχούμενοι! Το έβγαλα έτσι επειδή αγαπώ πάρα πολύ τον Παναθηναϊκό και επειδή ο Βαζέχα είναι ένας αξεπέραστος σκόρερ που τίμησε και μάτωσε τη φανέλα με το τριφύλλι, ενώ δεν άλλαξε ποτέ ομάδα, όπως έχουν κάνει άλλοι ποδοσφαιριστές. Το έφτιαξα με πολύ μεράκι και όταν το τελείωσα του έστειλα ένα γράμμα και του είπα για το καΐκι, αλλά και πως θέλουμε να τον βλέπουμε πιο συχνά στα νησιά του Αιγαίου. Ετσι, όταν ήρθε στη Σάμο, με πήρε τηλέφωνο και συναντηθήκαμε. Φυσικά, όταν το είδε, του άρεσε πάρα πολύ! Φέτος το καλοκαίρι, τον περιμένω πώς και πώς για να τον πηγαίνω βόλτα με το καΐκι κάθε μέρα! Από τη μέρα που το έριξα στη θάλασσα όπου πάω με φωνάζουν… Βαζέχα! Οχι μόνο στη Σάμο αλλά και στο Αγαθονήσι, στην Πάτμο και στους Φούρνους! Επίσης, αγαπάω πάρα πολύ τον Νίκο Καρούλια, γιατί είναι Σαμιώτης και είμαστε παλιοί καλοί φίλοι».

Λίγο πριν σαλπάρει για μία ακόμη εκδρομή στη Σαμιοπούλα, ο καπεταν-Ανδρέας μας αποχαιρετά και λέει αστειευόμενος: «Ξέχασα να σας πως το πιο σημαντικό. Εχω ένα κοινό με τον Βαζέχα! Κάποτε, έπαιζα κι εγώ μπάλα στον Πολυκράτη και ήμουν μεγάλος γκολτζής! Ομως, παρά τις δελεαστικές προτάσεις που είχα από τους αντιπάλους, δεν άλλαξα ποτέ ομάδα! Εμεινα πιστός, όπως και ο Κριστόφ».

Άνδρος: Kοσμοπολιτισμός χαμηλών τόνων

Στην Ανδρο απουσιάζει ο συνωστισμός και… περισσεύει ένα αίσθημα κοσμοπολιτισμού. Απέχει μόλις δύο ώρες με το πλοίο της γραμμής από τη Ραφήνα. Και την επισκεπτόμαστε κάθε καλοκαίρι με την ίδια αφορμή· τη (νέα κάθε φορά) έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
ΣΤΑΣΕΙΣ


Γαύριο. Είναι η πρώτη εικόνα του νησιού, το λιμάνι, στο βορειοδυτικό άκρο του.Μπατσί. Ο γραφικός οικισμός που επέλεξαν οι Ανδριώτες για να επενδύσουν τουριστικά. Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταλύματα αλλά και η κοσμική-νυχτερινή ζωή.Χώρα. Πραγματική αρχόντισσα. Χτισμένη σε χερσόνησο, ανάμεσα στις παραλίες Νημποριό και Παραπόρτι, καταλήγει με ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι στο νησάκι με το μεσαιωνικό κάστρο. Τόπος καπεταναίων, συνδυάζει την παλιά πόλη, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις λευκές εκκλησιές (σημείο αναφοράς η Παναγία Θαλασσινή), με τη νεότερη, όπου επιβλητικά αρχοντικά θυμίζουν τα χρόνια της ακμής της ναυτιλίας. Ο Αφανής Ναύτης στην ομώνυμη πλατεία και ο ανακατασκευασμένος πέτρινος φάρος Τουρλίτης στην έξοδο του λιμανιού τραβούν την προσοχή. Στη Χώρα αξίζει να επισκεφτείτε το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το σήμα κατατεθέν της πολιτιστικής ζωής, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (τηλ.: 22820-22.444, www.moca-andros.gr).Λιβάδια. Κοντά στη Χώρα, μέσα στην κατάφυτη πεδιάδα που διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός που εκβάλλει στο Παραπόρτι.Βραχνός. Χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού, με πανοραμική θέα στη Χώρα.Μεσαριά. Το μεσαιωνικό κέντρο του νησιού που φιλοξενεί τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, βυζαντινή εκκλησία του 1158.Μένητες. Καταπράσινο χωριό με άφθονα νερά, μεγάλα πλατάνια και περιβόλια.Στενιές. Το χωριό των καπεταναίων με καλαίσθητα αρχοντικά.Αποίκια. Από εδώ θα επισκεφτείτε την περίφημη πηγή Σάριζα.Συνετί. Θα έρθετε για να δείτε τα Διποτάματα, τη ρεματιά-φαράγγι κάτω από το χωριό, με το πλούσιο οικοσύστημα.Μονή Παναχράντου. Βρίσκεται ψηλά στις βόρειες πλαγιές του βουνού Γερακώνες. Οχυρωμένο μοναστήρι με αξιόλογα κειμήλια και εντυπωσιακή θέα προς τη Χώρα.Κάστρο της Φανερωμένης (ή Επάνω Κάστρο ή Κάστρο της Γριάς). Σε υψόμετρο 600 μ., βόρεια του γραφικού Ορμου Κορθίου (χαρίστε και σ' αυτόν μια επίσκεψη, την αξίζει!).
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Λιόπεσι, Aγιος Πέτρος, Χρυσή Αμμος και Kυπρί. Ολες τους βρίσκονται κοντά στο Γαύριο και το Μπατσί και είναι πολυσύχναστες, αλλά πεντακάθαρες.Της γριάς το πήδημα. Ξεχωριστό όνομα για μια ξεχωριστή παραλία, κάτω από το Κάστρο της Φανερωμένης (ή... της Γριάς). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μυτερός βράχος, αλλά και ο σχετικός μύθος με τον οποίο συνδέεται!Αχλα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ανδρου, κοντά στο χωριό Βουρκωτή. Αγαπημένη, με δύσκολη σχετικά πρόσβαση.Συνετί. Η παραλία του ομώνυμου χωριού με βαθιά καταγάλανα νερά και λευκά βότσαλα.Πίσω Γιάλια. Ομορφη παραλία που θα προσεγγίσετε από τις Στενιές.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Από τη Ραφήνα αναχωρούν καθημερινά πλοία της Blue Star Ferries(Τ/210-89.19.800, www.bluestarferries.com), της Cyclades Fast Ferries (Τηλ.:210-41.82.005) και της Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Χώρα - Νημποριό
The Paradise Lifestyle Hotel 
(Τ/22820-22.187-9, www.paradiseandros.gr)
Ή αλλιώς Ξενοδοχείο ο Παράδεισος. Πολυτελέστατο και με εξαιρετική θέα. 
€ € € 
Αρχοντικό Ελένη
(Τ/22820-23.471, www.elenimansion.gr)
Στεγάζεται σε όμορφο νεοκλασικό του 19ου αιώνα και διαθέτει 8 δίκλινα/τρίκλινα δωμάτια.
€ € € 
Saint Lewis
(Τ/22820-23.965, 6944-650.169)
Συγκρότημα πλήρως εξοπλισμένων δωματίων μέσα σε περιβόλι και σε απόσταση 600 μ. από την παραλία του Νημποριού. 
€ € 
Ηρώ Studios & Suites
(Τ/ 22820-22.905, www.irostudios.com)
Μόλις 50 μέτρα από την αμμώδη παραλία του Νημποριού και 5 λεπτά από τη Χώρα. 
€ €
Μπατσί
Blue Bay Village 
(Τ/22820-41.150, www.andros-hotel.com)
Βρίσκεται στην παραλία Δελαβόγιας, πολύ κοντά στο Μπατσί, και αποτελείται από 18 ευρύχωρα στούντιο και μεζονέτες. 
€ €
Maistrali Studios
(Τ/22820-42.030, 42.040, www.maistrali-studios.com)
32 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και διαμερίσματα, με όμορφη κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα. 
€ €
Aneroussa Beach
(Τ/22820-41044, www.aneroussabeach.gr)
Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αμμουδερές παραλίες και διαθέτει αρχιτεκτονικά στοιχεία των νεοκλασικών αρχοντικών της Ανδρου. 
€ €
Κυπρί
Perrakis Hotel 
(Τ/22820-71.456-7, www.hotelperrakis.com)
Πρόσφατα ανακαινισμένο (2007), διαθέτει 44 ευρύχωρα δωμάτια, όλα με θέα στη θάλασσα. 
€ € Aναζητήστε προσφορές!
Γαύριο
Andros Holiday 
(Τ/22820-71.443, www.androsholidayhotel.com)
Βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Γαυρίου, ανακαινίστηκε πλήρως πριν από 2 χρόνια και αποτελεί ένα απ' τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του νησιού. 
€ €
 - έως 60 € € € - έως 110 € € € € - έως 200 € € € € € - από 200 € και άνω
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
Στη Χώρα
• Σκαλάκια. Εδώ θα συναντήσετε τον Βαγγέλη και τη Χαρίκλεια και θα γευτείτε νοστιμότατο κόκορα κρασάτο, χυλοπίτες με χορταρικά και εξαιρετική φρουτάλια.
• 
Ενδοχώρα. Απ' τα χεράκια της Ρένας.
• 
Νόνας. Μπροστά στο παλιό Ξενία, νόστιμη και καθαρή κουζίνα.
• 
Μαδούρης. Στην άλλη πλευρά της παραλίας, με δικό του μπαξέ και κρέατα.
Στα χωριά
• Περτέσης στις Στραπουριές. Το όνομα της ταβέρνας είναι Τερψιχόρη και είναι η παλαιότερη της Ανδρου, με νόστιμα μαγειρευτά και εξειδίκευση στη φρουτάλια.
• 
Aσημόλευκα. Βρίσκεται στα Yψηλού και είναι στέκι που προτιμούν οι ντόπιοι.
• 
Βράχος στο χωριό Βουρκωτή. Φημίζεται, εκτός από το φαγητό του, και για τα γλέντια που φιλοξενεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
• 
Κόσσης Καλά κρεατικά στον Ανω Φελλό, στη βόρεια πλευρά του νησιού.
• 
Mπαλκόνι του Aιγαίου. Μαγειρευτά και της ώρας (και καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα!) στην Απροβάτου.
Tip! H φρουτάλια είναι η aνδριώτικη εκδοχή της ομελέτας, με πατάτες και παραδοσιακά λουκάνικα. Δοκιμάστε τη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...