Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ελαφόνησος - ένα πανέμορφο νησί που προσφέρει ήρεμες διακοπές

Στο νοτιοανατολικό άκρο του Λακωνικού κόλπου, απέναντι από τη Νεάπολη, απλώνεται η Ελαφόνησος ένα πανέμορφο νησί που προσφέρει ήρεμες διακοπές σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, μακρυά από το μαζικό τουρισμό και την πολυκοσμία.

Η Ελαφόνησος έχει έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος στις ακτές της 25 χιλιόμετρα, έχει 720 κατοίκους που είναι συγκεντρωμένοι στον ομώνυμο οικισμό ενώ το λιμάνι βρίσκεται στο βόρειο άκρο της. Το βορειότερο σημείο της, η Πούντα απέχει από την ακτή της Πελοποννήσου 350 μέτρα.

Το όνομα Ελαφόνησος το έχει πάρει, από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα. Όπως αναφέρεται από τον Παυσανία υπήρχε αρχαίο ιερό της Θεάς Αρτεμης στην περιοχή, λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI).

Το κοινοτικό διαμέρισμα Ελαφονήσου αποτελείται από το χωριό Ελαφόνησος και τους οικισμούς Καπάρι, Κάτω Νησί, Λεύκη και την Πούντα.

Πλησιάζοντας την Ελαφόνησο ο επισκέπτης συναντάει την εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα, αμέσως μετά ένα γραφικό λιμανάκι με ψαροκάικα και ψαρόβαρκες και την παραλία με ψαροταβέρνες και ουζερί που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και το λαφονισιώτικο χταπόδι.

Η Ελαφόνησος διαθέτει πολλές θαυμάσιες αμμώδεις παραλίες με την πιο γνωστή τη δίδυμη Φράγκος-Σαρακίνικο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Άλλες υπέροχες παραλίες είναι το Κοντογόνι που έχει τουριστική υποδομή, ο Καλόγερας με αμμόλοφους και κέδρους και το Μεγάλο Τηγάνι στη νοτιανατολική πλευρά του νησιού. Η Λεύκη βρίσκεται στα δυτικά του νησιού στον ομώνυμο όρμο, ο Αγλύφτης είναι η μοναδική παραλία του νησιού με βότσαλο και βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του νησιού πίσω από το νησάκι του Αγλύφτη. Η Πούντα, το Παυλοπέτρι, το Χαμόκελο, τα νησιά της Παναγίας είναι εξίσου υπέροχες παραλίες με απίστευτα όμορφα, καταγάλανα νερά.

Στο νησί δεν υπάρχει φαρμακείο, δεν υπάρχει ATM τράπεζας ούτε γραφείο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταχυδρομείο, αλλά μπορείτε να τα βρείτε στην Νεάπολη. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν αρκετά εστιατόρια στο χωριό της Ελαφονήσου αλλά και σε κάποιες από τις παραλίες. Στο χωριό θα βρείτε internet cafe, super market και mini market. Το κοντινότερο νοσοκομείο βρίσκεται στους Μολάους, στην Νεάπολη Βοιών υπάρχει Κέντρο Υγείας ενώ στο νησί υπάρχει αγροτικό ιατρείο.

Στην Ελαφόνησο σπουδαία ευρήματα επιβεβαιώνουν την πλούσια ιστορία της. Το νησί κατοικήθηκε από την προϊστορική περίοδο. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Δημοσθένης το επισκέφθηκε το 413 π.Χ. ενώ κατά τον Παυσανία η περιοχή ονομαζόταν ”Όνου Γνάθος”, γιατί είχε σχήμα γαϊδουρομασέλας και ήταν ενωμένο με την απέναντι περιοχή της Πούντας.

Μετά το 370 μ.Χ. η περιοχή καταποντίστηκε και σχηματίστηκε το νησί. Στη διαδρομή προς το νησί με το ferry boat, μέσα στη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει ερείπια και αρχαίους αμαξωτούς δρόμους, με διάφορες κατευθύνσεις.

Το Παυλοπέτρι και το Χαμόκελο είναι ιδανικά για wind surfing και kite surfing. Επίσης η Ελαφόνησος προσφέρεται και για ψάρεμα καθώς στα νερά της υπάρχουν αρκετά ψάρια.

Στην Ελαφόνησο μπορείτε να ταξιδέψετε από Πειραιά ή με τοπικό ferry boat που τη συνδέει με τη Νεάπολη και τα Κύθηρα ή μέσω ιπτάμενων δελφινιών.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Αγροτικό ιατρείο Ελαφονήσου 27340 61294
Αστυνομικό Τμήμα Ελαφονήσου 27340 61111

Διαμονή:
Capari Suites, Τηλ: 27340 61200, E-mail: info@elafonisos-suites.gr, http://www.elafonisos-suites.gr/index_gr.htm

Studio Maniati, Τηλέφωνα: 27340 61190, Κινητό: 6979 261771, email: maniatisvil@in.gr, http://www.web-greece.gr/apartments/maniati/

The Captain Rooms, Τηλ: 27340 61100 & 210 4629405, Email: thecaptain_stauros@yahoo.gr, http://www.thecaptain.gr/profil_gr.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...