Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Αλεξανδρούπολη: Απόδραση σε μια παραθαλάσσια πολιτεία



Ανήκει στον νομό Εβρου, του οποίου είναι πρωτεύουσα, και μία από τις πιο σημαντικές πόλεις των Βαλκανίων. Εχει ζήσει κορυφαία ιστορικά γεγονότα σε απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, σήμερα ωστόσο είναι μια μοντέρνα πόλη της Ανατολικής Ελλάδας που αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο. Αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης για όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ η φήμη της έχει φτάσει μέχρι τα ταξιδιωτικά έντυπα του εξωτερικού. Είναι μια γοητευτική και σχεδόν ποιητική πόλη, που μπορεί να σε κάνει να περάσεις καλά έτσι απλά. Κυρίες και κύριοι, μόλις φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη.

Είναι σχετικά μια καινούργια πόλη, δεδομένου ότι οι ιστορικοί μελετητές τοποθετούν την ίδρυσή της κάπου στα 1875. Παρ’ όλα αυτά, οι οικιστικοί σχηματισμοί γύρω από αυτήν υπολογίζεται ότι συστήθηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω. Σε απόσταση αναπνοής από τη σημερινή Αλεξανδρούπολη υπήρχε η αρχαία πόλη Σάλη, το όνομα της οποίας βρέθηκε σε αναφορά του πατέρα της Ιστορίας Ηροδότου, ενώ σε κοντινή απόσταση συναντούμε την αρχαία Μεσημβρία, τη ρωμαϊκή Τραϊανούπολη και τη βυζαντινή πόλη Βήρα.

Το 1877, μολονότι ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, πέρασε στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι νίκησαν κατά κράτος τον τουρκικό στρατό στον μεταξύ τους ρωσοτουρκικό πόλεμο. Οι Ρώσοι ανέλαβαν τον ρυμοτομικό σχεδιασμό της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι τη θεωρούσαν σημαντικό κομμάτι τής τότε επικράτειάς τους. Το 1913, μεσούσης της περιόδου του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, για μικρό χρονικό διάστημα η Αλεξανδρούπολη, την οποία τότε αποκαλούσαν Δεδέαγατς, πέρασε υπό ελληνική κυριαρχία, κατάσταση όμως που δεν κράτησε πολύ, μιας και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου στη λήξη των πολεμικών συρράξεων προέβλεπε την προσάρτησή της στη Βουλγαρία. Το 1920 ωστόσο ήρθε η ώρα της απελευθέρωσης.

Η πόλη εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος και άλλαξε ονομασία. Ονομάστηκε Αλεξανδρούπολη μετά τον θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου στις 25 Οκτωβρίου του 1920. Η πόλη γιορτάζει επίσημα την απελευθέρωσή της στις 14 Μαΐου, αλλά φοράει τα καλά της και στις 6 Δεκεμβρίου, όταν γιορτάζει με κάθε λαμπρότητα τον πολιούχο και προστάτη της Αγιο Νικόλαο. Και αν η ιστορική αναδρομή επιβεβαιώνει το προφανές ότι πρόκειται για μια ελληνική πόλη-ορόσημο η οποία διαδραμάτισε κορυφαίο ιστορικό ρόλο στην ιστορία της χώρας μας, η σύγχρονη εικόνα της μας οδηγεί σε ένα άλλο συμπέρασμα: στο ότι είναι μια μοντέρνα και ευχάριστη πόλη που μπορεί να προσφέρει τα πάντα και στους πενήντα χιλιάδες μόνιμους κατοίκους της αλλά και στους Ελληνες και ξένους επισκέπτες. Αρκεί μόνο ένα ταξίδι για να το συνειδητοποιήσουμε.


Ο αγέρωχος φάρος

Αν ρωτήσεις έναν ντόπιο από πού πρέπει ο ταξιδιώτης να αρχίσει την περιήγησή του στην πρωτεύουσα του Εβρου, θα σου απαντήσει από τον Φάρο και δεν θα έχει άδικο. Στέκει αγέρωχος δίπλα στο λιμάνι και δίχως δεύτερη σκέψη είναι σήμα κατατεθέν της. Αν θέλεις να δώσεις ραντεβού με κάποιον, είναι το ιδανικό meeting point, ενώ πλησίον του επί της παραλιακής οδού υπάρχουν καφέ -μερικά από αυτά διώροφα- τα οποία προσφέρουν υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Ο περίπατος στην ακτογραμμή της πόλης είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ο επισκέπτης, γιατί έτσι θα αρχίσει να γνωρίζει καλύτερα την ατμόσφαιρά και τη φυσιογνωμία της. Σημαντικό πράγμα επίσης είναι η επίσκεψη στο διάσημο Εκκλησιαστικό Μουσείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται στη Λεονταρίδειο Σχολή, δίπλα στη μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης. Εκεί εκτίθενται εικόνες που καλύπτουν χρονικά όλη την κλίμακα της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, δηλαδή, διάφορες τεχνοτροπίες αγιογραφίας από την εποχή του Βυζαντίου και μετά. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας μουσειακός χώρος είναι και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα του 1899, στην οδό 14η Μαΐου. Το Εθνολογικό Μουσείο παρουσιάζει την ιστορία των αυτόχθονων πληθυσμών από τον 17ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, δίνοντας έμφαση στους τομείς της λαογραφίας και του ευρύτερου λαϊκού πολιτισμού της καθημερινότητας. Οσοι ταξιδιώτες πάλι έχουν ιδιαίτερα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα δεν έχουν παρά να πεταχτούν μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας. Αυτός βρίσκεται είκοσι δύο χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης και περιέχει μοναδικής σπουδαιότητας αρχιτεκτονικά ευρήματα, όπως το Ιερό Δήμητρας και το Ιερό του Λύκιου Απόλλωνα. Από την άλλη πλευρά, όσοι επιθυμούν ήρεμες διακοπές ξεκούρασης και χαλάρωσης δεν έχουν παρά να απολαύσουν τα νεοκλασικά κτίρια σε όλες τις γωνιές της πόλης, τα καφέ και τις ταβέρνες που συναντούν ολόγυρα, ενώ μπορούν να χαρούν τη φύση και στο γραφικό λιμανάκι του Πλάτανου στη Μάκρη, δώδεκα χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.


INFO
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:
Η μετάβαση από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς, καθότι πτήσεις διαθέτουν τρεις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, η Ολυμπιακή, η Aegean και η Athens Airways. H αεροπορική μετάβαση μοιάζει να είναι η πιο συμφέρουσα από οικονομικής και χρονικής άποψης, καθώς το κόστος του εισιτηρίου αγγίζει σε μέση τιμή τα 100 ευρώ και ο χρόνος πτήσης δεν ξεπερνά τα σαράντα λεπτά.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Η πόλη της Αλεξανδρούπολης με δεδομένο ότι είναι κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων διαθέτει πολλά και διάφορα καταλύματα και εντός του αστικού της κέντρου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν την πόλη καλό θα ήταν να διερευνήσουν όλες τις προοπτικές, έτσι ώστε να βρουν το κατάλυμα εκείνο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Εμείς συνιστούμε το «Classical Egnatia Grand» στο πάρκο Εγνατίας 60-100. Το εν λόγω συγκρότημα βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος που περιβάλλεται από θάλασσα. Διαθέτει πολλών τύπων δωμάτια με άψογη, μοντέρνα διακόσμηση, υποδομές spa και ασύρματη σύνδεση με το Internet σε όλους τους χώρους χωρίς επιπλέον χρέωση. Η τιμή ενός δίκλινου δωματίου αγγίζει τα 110 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25510-38000.
 
ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ: Η πόλη της Αλεξανδρούπολης διαθέτει μεγάλη ποικιλία στις γαστρονομικές προσφορές της, καθώς έχει επιρροές από διάφορες κουζίνες σύμφωνα με τον πληθυσμό της. Στα τοπικά μενού συνυπάρχουν το κρέας με τα θαλασσινά, τα οποία υπάρχουν εν αφθονία στις τοπικές αγορές. Σε πολλά εστιατόρια ορίζεται ως σπεσιαλιτέ το ψητό κατσικάκι στη γάστρα, το οποίο προέρχεται από τη γειτονική Σαμοθράκη. Αν το επιλέξετε, δεν θα χάσετε. Επιπρόσθετα, η πόλη έχει και ένα σημαντικό κοινό με τη γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης, που είναι τα μεζεδοπωλεία, όπου μπορείτε να βρείτε γαστριμαργικές απολαύσεις πρωτόγνωρες. Εμείς σας συνιστούμε να επισκεφθείτε το εστιατόριο «Ελαία», στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κανάρη 5, η φήμη του οποίου έφτασε μέχρι τους αθηναϊκούς Χρυσούς Σκούφους.


Extra TIPS

-Ενα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξανδρούπολη είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Τραϊανούπολης. Η Τραϊανούπολη χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό και υπήρξε σημαντικό κέντρο της εκκλησιαστικής και πολιτικής ζωής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σήμερα ό,τι σώζεται από αυτήν τη σπουδαία πόλη είναι κάποια θεμέλια εκκλησίας, ένα ύστερο οθωμανικό κτίσμα και τέσσερις λουτρώνες.
-Οσοι έχουν τη διάθεση μπορούν να κάνουν μια φυσιολατρική περιήγηση στο Δέλτα του ποταμού Εβρου, το οποίο είναι ένας σπάνιος υδροβιότοπος με μοναδική χλωρίδα και πανίδα.


ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΡΛΙΑΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...