Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους: Στα βήματα του Ιησού


Ταξιδεύοντας στους Αγίους Τόπους... Μια εμπειρία ζωής. Τα λόγια είναι φτωχά για να την περιγράψεις. Απλώς πρέπει να τη ζήσεις. Δεκάδες προσκυνήματα, γύρω στα είκοσι χιλιόμετρα πεζοπορίας, εφτακόσια χιλιόμετρα στην έρημο είναι στο «μενού», που στο τέλος σου αφήνει την πιο γλυκιά γεύση. Δεν νιώθεις κουρασμένος. Αντιθέτως. Προτού καν επιστρέψεις στα πάτρια εδάφη, σκέφτεσαι πότε θα σου δοθεί η ευκαιρία να ξαναπάς! Να ακολουθήσεις την πορεία του Χριστού βήμα βήμα: από τη Γέννηση έως τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Να πιεις γλυκό κόκκινο κρασί στην Κανά, όπου έκανε το πρώτο θαύμα Του μετατρέποντας το ύδωρ σε οίνο. Να σεργιανίσεις τη μαγική Τιβεριάδα στα σύνορα Ισραήλ - Ιορδανίας (αυτή πρέπει να είναι η Γη της Επαγγελίας). Να γευτείς φρέσκα ψάρια σαν αυτά (όπως λένε οι ντόπιοι) που ψάρευε ο Απόστολος Πέτρος στα εστιατόρια των εβραϊκών κιμπούτς με φόντο τη λιμνοθάλασσα της Τιβεριάδας, που είναι γεμάτη γραφικές τράτες. Και στο βάθος, φοινικοδάση, μπανανιές και τεράστια τροπικά λουλούδια. Αλλά και η αχανής έρημος σου κλείνει το μάτι προ(σ)καλώντας σε να τη διασχίσεις με τζιπ ή πάνω στις καμήλες (που πάντως δεν σου φταίνε σε τίποτα. Δεν υπάρχει λόγος να τις ταλαιπωρήσεις νομίζοντας πως είσαι το alter ego του «Λόρενς της Αραβίας»).

Επιβάλλεται να δεις την πανέμορφη πόλη της Ιερουσαλήμ από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Η θέα είναι απίστευτη. Να περπατήσεις στον δρόμο του Μαρτυρίου και να συμμετάσχεις σε αναπαράσταση της Σταύρωσης. Να χαζέψεις τους πυργίσκους που έφτιαξε ο Ιουστινιανός (ο ένας... γέρνει, όπως της Πίζας) στη μέση της ερήμου της Παλαιστίνης στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα.
Η ανάβαση στο όρος Θαβώρ ή στο Σαραντάριο, ο αγιασμός στον Ιορδάνη ποταμό, είναι εμπειρίες που μένουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη και την ψυχή σου. Πρέπει να πιεις αραβικό καφέ συζητώντας με τον πατέρα Ιουστίνο στο Φρέαρ του Ιακώβ. Εναν μαχητή που τα τελευταία τριάντα χρόνια ζει ανάμεσα σε χιλιάδες αλλόθρησκους που έχουν επιχειρήσει να τον δολοφονήσουν δεκαπέντε φορές. Κι όμως, εκείνος επιμένει. Μένει εκεί. Μόνος του απέναντι στους πολλούς. Σαν θεριό, με λιονταρίσιο πείσμα, αντιμετωπίζει τις κακουχίες. Δεν τον κουνάς από το «άντρο» του με καμία δύναμη.

Αυτή η προσκυνηματική εκδρομή ήταν πραγματική ευλογία. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι πατάς εκεί που περπατούσαν ο Χριστός, η Παναγία και οι Απόστολοι είναι αρκετά. Δέος και συγκίνηση θα σε κυριεύσουν προσκυνώντας τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Λαοθάλασσες περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους να προσκυνήσουν. Επικρατεί σιγή. Το κλίμα δεν είναι απλώς κατανυκτικό. Νιώθεις την αγάπη του Θεού πάνω σου. Μέσος όρος αναμονής είναι γύρω στις τρεις με τέσσερις ώρες. Αλλα γκρουπ (από κάθε φυλή και κάθε γωνιά του πλανήτη) χρειάστηκε να περιμένουν μία... μέρα για να προσκυνήσουν. Ευτυχώς, ήμασταν τυχεροί. Σε σαράντα πέντε λεπτά η τριακονταμελής ομάδα μας, με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο, ιερέα του ναού της Αγίας Σοφίας του Νέου Ψυχικού, προσκυνούσαμε τον Πανάγιο Τάφο.

Τα δάκρυα μεγαλύτερων αλλά και νέων που βιώνουν αυτή την εμπειρία είναι κάτι που δεν περιμένεις ότι θα ζήσεις. Οχι σε τέτοιο βαθμό τουλάχιστον. Κι όμως, σου βγαίνουν και σένα. Οσο κι αν δεν το πιστεύεις, γιατί θεωρητικά μπορείς να παραμένεις πιο ψύχραιμος από άλλους... Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στον Ναό της Γεννήσεως: στη Βηθλεέμ. Και εκεί λαοθάλασσες. Ανθρωποι όλων των φυλών και των ηλικιών.

Το ταξίδι δεν σταματάει στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, όπου θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε εκατοντάδες ναούς, και στο Πατριαρχείο. Η χαρά του πατριάρχη Θεόφιλου της Ιερουσαλήμ όταν συναντιέται με Ελληνες είναι απερίγραπτη. Απλός, σεμνός, ταπεινός, δίνει εικόνες και την ευλογία του στους πιστούς.

Οσοι έχετε κουράγιο και μέρες στη διάθεσή σας θα περάσετε τη Νεκρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ και θα φτάσετε στο όρος Σινά. Εκεί νιώθεις ότι «πετάς» σε άλλον πλανήτη. Είναι μία εμπειρία που σε πάει χιλιάδες χρόνια πριν. Μπορεί οι σύγχρονοι Βεδουίνοι να έχουν Toyota προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, αλλά τα πέτρινα σπίτια τους μοιάζουν να ξεπήδησαν... προ Χριστού! Τίποτα δεν έχει αλλάξει το άγονο τοπίο. Τεράστια βράχια παντού, με τη μορφή μιας αγελάδας να δεσπόζει κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης. Και βέβαια, άμμος! Το μοναστήρι είναι αρχαιότατο. Εκεί θα φωτογραφίσετε τείχη φτιαγμένα τον τέταρτο μ.Χ. αιώνα. Ολα μοιάζουν αρμονικά πλασμένα από το χέρι του Θεού. Τα περισσότερα όμως μοναστήρια και εκκλησίες σε ολόκληρο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη έγιναν από την Αγία Αικατερίνη, που οι ορθόδοξοι τιμούν με ευλάβεια.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Ιδανική λύση για την Ιερουσαλήμ είναι το «Regency». Οι τιμές δεν είναι απρόσιτες, διαθέτει καλό μπουφέ, σούπερ γάλα (το πιο φημισμένο είναι της καμήλας βεβαίως). Οι πιο... large θα προτιμήσουν τα ολοστρόγγυλα διαμερίσματα, που φιγουράρουν απέναντι από την Πύλη του Δαυίδ στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου τα απογεύματα βολτάρουν οι Χαρεντίν: πρόκειται για νέους άντρες με μπούκλες, μακριά μαλλιά και γένια και ημίψηλα εκκεντρικά καπέλα, που πληρώνονται από το κράτος, όπως μας είπε ο ξεναγός, για να κάνουν παιδιά! Κατά μέσο όρο έχουν από δεκαπέντε ο καθένας. Αν διανυκτερεύσετε στο όρος Σινά, προτιμήστε το ξενοδοχείο της Αγίας Αικατερίνης. Είναι σαν κράτος εν κράτει με πολλά μαγαζάκια με παραδοσιακές κελεμπίες και ξυλόγλυπτα, αλλά και νόστιμα γλυκά.
ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Ψώνια θα κάνετε στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Σταυρουδάκια, κοσμήματα και αναμνηστικά μπιμπελό μπορείτε να αγοράσετε σε καλές τιμές από το μαγαζί του Ελληνα «Θεοδόσιου». Αξίζει να πάρετε αυθεντικές κασμιρένιες πασμίνες. Με 50 ευρώ -αν παζαρέψετε σωστά- παίρνετε τέσσερις, ενώ στην Ελλάδα στην ίδια τιμή θα πάρετε μόλις μία. Πολλοί από τους Εβραίους καταλαβαίνουν ελληνικά, οπότε ακόμη κι αν δεν παίζετε τα αγγλικά στα δάχτυλα, δεν θα έχετε πρόβλημα. Εξάλλου, εκεί κυκλοφορούν πολλοί ορθόδοξοι ιερείς που είναι διατεθειμένοι να σας βοηθήσουν σε ό,τι κι αν χρειαστείτε. Master στο socializing είναι ο πατέρας Ευσέβιος. Επίσης, θα ψωνίσετε από το αντίστοιχο εβραϊκό The Mall, το μεγάλο εμπορικό κέντρο στη νέα πόλη της Ιερουσαλήμ. Οχι τα πάντα. Τα δερμάτινα παπούτσια είναι σε καλύτερη τιμή από την Ελλάδα, όπως και τα T-shirts με επώνυμα λογότυπα.

Για τη διασκέδασή σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα πολλά cafe-bars του εμπορικού, στα κλαμπ στη νέα πόλη. Party all day και all night long γίνεται στο Τελ Αβίβ, στο οποίο θα πάτε πρώτα απ' όλα, αφού εκεί προσγειώνεται το αεροπλάνο από την Αθήνα. Μην παραλείψετε να περάσετε από την Εκάλη του Ισραήλ, την Ηλιούπολη. Μη σας κάνει εντύπωση αν δεν δείτε πουθενά βεράντες. Ο φόβος των Ιουδαίων, που λένε. Το πιο όμορφο στο Ισραήλ είναι πως παντού -ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία- βρίσκονται λουλούδια και φυτεμένες ελιές-νάνοι.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Να έχετε πάντα εύκαιρο το διαβατήριό σας. Μην ξεχνάτε ότι οι Ισραηλινοί είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Τσεκάρουν τους πάντες και τα πάντα ανελλιπώς προκειμένου να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους! Αν σας παίρνει ο χρόνος, επιστρέφοντας από το μοναστήρι του Αγίου Σάββα, που βρίσκεται στη μέση της ερήμου, κάντε μια στάση στο παλάτι του Ηρώδη, το λεγόμενο Ηρώδειο. Μην είστε ιδιαίτερα ευγενικοί. Οι Εβραίοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε ξένο. Καλύτερα ορθά-κοφτά να κάνετε τη δουλειά σας. Για να έχετε και εσείς το κεφάλι σας ήσυχο.
ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ: Πηγαίνοντας προς το όρος Σινά, θα περάσατε από τη Νεκρά Θάλασσα. Εκεί φιγουράρουν ονειρεμένα hi-tech θέρετρα πέντε αστέρων που θυμίζουν Ντουμπάι. Εκεί κάνουν διακοπές σεΐχηδες, βασιλιάδες και πρωθυπουργοί απ' όλον τον κόσμο. Θα βρείτε καλλυντικά από το βυθό της Νεκράς Θάλασσας στον οποίο δεν ζει τίποτα. Εχουν ιαματικές ιδιότητες και ενυδατώνουν μοναδικά την επιδερμίδα. Ειδικά τα σαπουνάκια για καθαρισμό προσώπου είναι όλα τα λεφτά!ΝΤΟΝΑΤΕΛΛΑ ΑΔΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...