Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Θύελλα στο Νησί των Ανέμων

Φέτος είναι ίσως η μόνη χρονιά που το Νησί των Ανέμων δεν πλημμύρισε με celebrities της εγχώριας και της διεθνούς showbiz. Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου είναι επιφυλακτικοί για την τουριστική σεζόν και προσπαθούν να «ζεστάνουν» τους επισκέπτες με προσφορές, εκπτώσεις και μειωμένες τιμές. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που πλησιάζει ελπίζουν να αντιστρέψει την κακή εικόνα που άφησαν το Πάσχα και η Πρωτομαγιά, ενώ οι ελπίδες των επιχειρηματιών του νησιού εναποθέτονται στην έλευση των ξένων μεγιστάνων από τη Ρωσία και το Κουβέιτ.

Το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό έχουν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου για να «ανοίξουν» οι δουλειές τους. «Οι Ελληνες έχουν τρομοκρατηθεί, είναι μουδιασμένοι και δεν ξέρω αν θα έχουν όρεξη για διακοπές φέτος το καλοκαίρι» μας εξηγεί ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης και ξενοδόχος Γιάννης Θεοχάρης τονίζοντας ότι: «Ευτυχώς έχουν κλείσει πακέτα διαμονής στο νησί κάποιοι Ρώσοι και Αραβες και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση».

«Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκαν το νησί μας Ρώσοι tour operators με σκοπό να προβάλουν τις ομορφιές του. Φέτος θα υπάρχουν απευθείας πτήσεις τσάρτερ Μόσχα - Μύκονο. Είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα σεζόν» μας λέει ο δήμαρχος Αθανάσιος Κουσαθανάς. Βοήθεια και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού περιμένουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες, μιας και η Μύκονος συμπεριλαμβάνεται στους αγαπημένους προορισμούς των Αμερικανών τουριστών. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα το ταξιδιωτικό ένθετο της εφημερίδας «Τhe 
New York Times» υπογράμμισε ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει τιμές ευκαιρίας για τους Αμερικανούς».

Ωστόσο, όσοι βρέθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στη Μύκονο και συγκεκριμένα στη φημισμένη παραλία της Ψαρούς αισθάνθηκαν το «βαρύ κλίμα» της οικονομικής κρίσης που είχε αρχίσει σιγά σιγά να επηρεάζει το νησί. Στο κλίμα του ξέφρενου γλεντιού και στον διαγωνισμό της χλιδής συμμετείχαν ελάχιστοι από τους Ελληνες επισκέπτες. Τα σκήπτρα της επίδειξης πλούτου και διασκέδασης κρατούσαν πλέον κάποιοι Αραβες και Ρώσοι μεγιστάνες. Μόνο στις δικές τους παρέες οι ακριβές σαμπάνιες έρρεαν άφθονες και μόνον αυτοί έκαναν πλέον κρατήσεις στις ξαπλώστρες δίνοντας γενναία φιλοδωρήματα στους σερβιτόρους. «Οι Ελληνες επισκέπτες από πέρυσι ήταν κάπως μαζεμένοι στη διασκέδασή τους. Εκείνοι που ήρθαν στη Μύκονο για να αφήσουν αρκετά χρήματα ήταν κάποιοι ξένοι από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και το Κουβέιτ» μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος του νησιού Θρασύβουλος Κοντομήτρος.
 

Μειωμένη κίνηση

Οι εποχές που το Νησί των Ανέμων βούλιαζε από επισκέπτες και celebrities για να γιορτάσουν το Πάσχα φαίνεται ότι έχουν παρέλθει. Φέτος, για πρώτη φορά, τα στενά σοκάκια της Μυκόνου δεν πλημμύρισαν από κόσμο της εγχώριας και διεθνούς showbiz. Οι «πλούσιοι και διάσημοι» απαρνήθηκαν τον αγαπημένο τους προορισμό. «Είναι γεγονός ότι φέτος το Πάσχα δεν είχε κόσμο το νησί» μας λέει και ο αντιδήμαρχος Μυκόνου Θρασύβουλος Κοντομήτρος. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε στο νησί ήταν ότι πέρυσι την πασχαλινή περίοδο περισσότεροι από 8.000 επιβάτες κατέφθασαν στο λιμάνι της Μυκόνου, ενώ φέτος δεν κόπηκαν πάνω από 1.500 ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ελάχιστη ήταν και η προσέλευση των τουριστών από αέρος, ενώ στις μαρίνες του νησιού, που άλλοτε συνωστίζονταν τα κότερα και οι πολυτελείς θαλαμηγοί, φέτος ήταν μετρημένα στα δάχτυλα.

Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα αρκετοί ξενοδόχοι να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, μιας και η φετινή πασχαλινή τουριστική κίνηση δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές. Το ίδιο -κακό- κλίμα επικρατούσε και την Πρωτομαγιά. Η κίνηση στα κέντρα διασκέδασης, στο λιμάνι και στη Χώρα της Μυκόνου δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλαιότερες χρονιές. Το Πάσχα και η Πρωτομαγιά θεωρούνταν από τους ντόπιους επιχειρηματίες προάγγελος της τουριστικής κίνησης που θα επικρατούσε με το άνοιγμα της σεζόν.

Παράγοντες του νησιού τονίζουν με νόημα: «Μάλλον οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι Ελληνες δεν έχουν πλέον κέφι για τουρισμό και διασκεδάσεις. Ο κόσμος έχει φοβηθεί με αυτά που ακούει για τις οικονομικές εξελίξεις της χώρας μας». Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης των νυχτερινών κέντρων «Remezzo» και «Spays» Γιάννης Θεοχάρης: «Το κακό κλίμα που επικράτησε στη Μύκονο οφείλεται και στο γεγονός ότι το Πάσχα φέτος έπεσε πολύ νωρίς ημερολογιακά αλλά και η Πρωτομαγιά έπεσε ημέρα Σάββατο και δεν βοήθησε ώστε να είναι τριήμερη αργία». Οπως όμως και ο ίδιος παραδέχεται, η τουριστική αυλαία για το πολυσυζητημένο νησί των Κυκλάδων δεν άνοιξε και με τους καλύτερους οιωνούς. Ωστόσο, ο δήμαρχος της Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς παραμένει αισιόδοξος: «Σε περιόδους κρίσης το νησί το έχει σώσει ο εσωτερικός τουρισμός. Τα σημάδια που έχουμε μέχρι στιγμής από τις κρατήσεις είναι θετικά. Πιστεύω ότι και φέτος οι Ελληνες τουρίστες θα έρθουν στο νησί μας».

«Θα ρίξουμε τις τιμές» 


Ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης Μυκόνου, δηλώνει για την κρίση: «Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να θυμηθούμε ξανά τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία. Είναι γεγονός ότι η φετινή θα είναι μια δύσκολη σεζόν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όχι μόνο για τη Μύκονο αλλά και για το σύνολο του ελληνικού τουρισμού. Εγώ ως επιχειρηματίας αποφάσισα φέτος όχι να μην αυξήσω τις τιμές αλλά να τις μειώσω. Πέρυσι την υψηλή περίοδο πουλούσαμε το ποσό στο κέντρο “Spays” και στο “Remezzo” προς 10 ευρώ και τη χαμηλή περίοδο προς 8 ευρώ. Φέτος οι τιμές θα πέσουν στα 8,5 ευρώ και στα 7 αντίστοιχα».

«Θετικά μηνύματα για το τριήμερο»  


Ο δήμαρχος Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς δεν χάνει την αισιοδοξία του παρά τις δυσκολίες της εποχής: «Σε περιόδους κρίσης πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να μη χάνουμε την ψυχραιμία μας. Πιστεύω ότι και φέτος το νησί θα γεμίσει. Εχουμε πολύ θετικά μηνύματα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Αυτήν τη στιγμή στη Μύκονο υπάρχουν πολύ καλές τιμές και μάλιστα σχεδόν το σύνολο των εστιατόρων, ξενοδόχων και ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ηδη έχουν οργανωθεί ειδικά πακέτα προσφορών που ξεκινούν από 40 ευρώ στα family hotel και φτάνουν μέχρι και τα 100 με 120 ευρώ».

Ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας 

Μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία της Αθήνας έχουν λάβει ρητές εντολές από τους πλούσιους πελάτες τους να «σκοτώσουν» τις πολυτελείς βίλες που κατέχουν στη Μύκονο. Στο κοσμοπολίτικο νησί που εδώ και χρόνια συντηρούσε τον μύθο των πλούσιων και διάσημων επισκεπτών του, κάποιοι αναγκάζονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να ξεπουλούν τις εξοχικές κατοικίες τους. Βίλες πολλών τετραγωνικών, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις της φιλοξενίας θα αλλάξουν χέρια, αφού οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν πλέον να τις συντηρήσουν. Οι κτηματομεσίτες της περιοχής των Κυκλάδων στρέφουν το βλέμμα τους στην ξένη αγορά αναζητώντας τους νέους ιδιοκτήτες στους ξένους κοσμικούς που έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς το διάσημο νησί. Επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά γης είχαν εμφανιστεί από πέρυσι, με τις τιμές των ακινήτων να κατρακυλούν έως και 30%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κτηματομεσίτη ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει την πολυτελή έπαυλή του σε πραγματική τιμή ευκαιρίας σε γνωστή παρουσιάστρια της τηλεόρασης.



ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...